"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » Napoleon Hill- Gîndește și vei fi bogat citește online gratis !😉

Add to favorite Napoleon Hill- Gîndește și vei fi bogat citește online gratis !😉

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

77

Prietenii apropiati si rudele, desi nu au in intentie sa o faca, il handicapeaza adeseori pe cel caruia ii ofera ?parerile? lor, si uneori prin ridicolul la care il supun pe bietul om, desi ei nu vor altceva decat sa starneasca rasul. Mii de oameni sufera de complexe de inferioritate toata viata, pentru ca vreo persoana binevoitoare, dar nestiutoare, le distruge increderea de sine prin ?pareri? sau ridiculizari.

Aveti un creier si o minte proprii. Folositi-le si ajungeti la hotararile proprii. Daca aveti nevoie de fapte si informatii de la altii care sa va ajute sa va formulati hotarari, cum se va intampla probabil in multe ocazii, adunati-le discret, fara sa va dezvaluiti scopul.

Este o caracteristica a celor care nu au decat o spoiala de cunostinte sa incerce sa lase impresia ca stiu mai multe. Astfel de oameni vorbesc, in general, prea mult si asculta prea putin. Lasati-va ochii deschisi si urechile destupate ? si gura inchisa, daca vreti sa deprindeti obiceiul hotararilor prompte. Cei ce vorbesc prea mult fac prea putin. Daca vorbiti mai mult decat ascultati, nu doar va veti priva de multe ocazii de a acumula cunostinte folositoare, ci va veti dezvalui planurile si scopurile celor care vor fi incantati sa va infranga din invidie.

Retineti si ca, de fiecare data cand vorbiti in prezenta unei persoane care are numeroase cunostinte, ii oferiti exact tot ceea ce stiti si, mai ales, ceea ce nu stiti! Intelepciunea reala se vadeste de obicei prin modestie si tacere.

Retineti ca fiecare asociat pe care vi-l alegeti este, asemenea dumneavoastra, in cautarea prilejului de a face bani. Daca va dezvaluiti toate planurile v-ar putea surprinde sa aflati ca altcineva a implinit scopul dumneavoastra, punand in aplicare inaintea dumneavoastra planurile de care ati vorbit fara precautie.

Una din primele decizii pe care trebuie sa le formulati trebuie sa fie: tineti-va gura inchisa si ochii si urechile deschise.

Ca sa nu uitati sa urmati acest sfat, va va fi de ajutor o copie a urmatoarei lozinci scrise cu litere de-o schioapa si pe care o veti pune undeva la vedere: ?Numiti ceea ce vreti sa faceti, dar mai intai aratati-l?

Aceasta zicala este echivalenta cu: ?conteaza cel mai mult ce faceti, nu ce spuneti.?

Hotarari ce fac istoria

Valoarea deciziilor depinde de curajul necesitat de punerea lor in practica. Marile decizii care au stat la baza civilizatiei au fost atinse prin asumarea unor riscuri uriase care implicau adesea si moartea.

Hotararea lui Lincoln de a promulga vestita sa Proclamatie de Emancipare, care i-a eliberat pe negrii din America, a fost luata cu deplina intelegere a faptului ca acest document il va costa mii de prieteni si de suporteri politici.

Decizia lui Socrate de a bea cupa cu otrava mai degraba decat sa faca un compromis in propria-i credinta a fost o dovada de curaj. A oferit umanitatii 1000 de ani de progres si a dat celor ce nu se nascusera inca libertatea gandului si a cuvantului.

Decizia generalului Robert G. Lee de a se separa de uniune si a sprijini cauzele sudiste a dovedit curaj, caci stia foarte bine ca va trebui sa-si dea viata in schimb, ca multi altii, desigur.

78

Un incident in Boston

Dar cea mai insemnata hotarare din toate timpurile pentru cetateanul american a fost luata in Philadelphia, pe 4 iulie 1776, cand cincizeci si sase de oameni au semnat un document despre care stiau foarte bine ca fie va aduce libertate tuturor americanilor, fie va conduce la spanzurarea tuturor celor cincizeci si sase!

Ati auzit de acest vestit document, dar poate nu ati retinut din el importanta lectie despre implinire personala care este redata atat de evident.

Ne amintim cu totii de data acestei decizii insemnate, dar putini dintre noi inteleg de ce curaj a fost nevoie pentru asumarea acelei decizii. Ne amintim de istoria noastra asa cum a fost ea predata in scoala; tinem minte date si numele luptatorilor; retinem denumirile Valley Forge si Yorktown ca si pe George Washington si pe lordul Cornwallis. Dar stim putine despre fortele reale din spatele acestor nume, date si locuri. Stim si mai putin despre puterea suprema care ne-a garantat libertatea cu mult inainte ca armatele lui Washington sa ajunga la Yorktown.

Este o pura tragedie faptul ca toti cronicarii istoriei au omis cu desavarsire orice referinta la aceasta putere vulcanica ce a dat nastere si libertate natiunii, menite sa puna bazele standardelor independentei tuturor neamurilor Pamantului. Cred ca este o tragedie pentru ca aceeasi putere trebuie folosita de orice individ care depaseste dificultatile vietii si obliga viata sa-i ofere pretul pe care il cere.

Sa recapitulam pe scurt evenimentele care au dat nastere acestei puteri. Povestea incepe cu un incident in Boston, pe 5 martie 1770. Soldatii britanici patrulau pe strazi amenintandu-i pe cetateni prin simpla lor prezenta. Colonistilor nu le convenea ca oameni inarmati sa se infiltreze printre ei. Au inceput sa-si exprime deschis dezaprobarea, aruncand pietre, dar si cuvinte grele soldatilor ce marsaluiau, pana cand ofiterul comandant a ordonat: ?Pregatiti baionetele... Foc!?

Incepuse lupta. Multi au fost ucisi sau raniti. Incidentul a starnit asemenea resentimente, incat Adunarea Regionala (compusa din colonisti de seama) a convocat o sedinta, in scopul de a trece la actiune imediata. Doi dintre membrii acelei Adunari erau John Hancock si Samuel Adams. Ei si-au ridicat vocile cu curaj si au declarat ca trebuie sa se treaca la actiune si sa se expulzeze toti soldatii englezi din Boston.

Retineti acest lucru ? o hotarare, in mintile a doua persoane, ar trebui sa fie intitulata inceputul libertatii de care se bucura Statele Unite azi. Retineti si ca hotararea acestor doi oameni a necesitat credinta si curaj, pentru ca presupunea pericol.

Inainte de convocarea Adunarii, Samuel Adams a fost insarcinat sa intre in legatura cu guvernatorul provinciei, Hutchinson, si sa ceara retragerea trupelor britanice.

Cererea a fost satisfacuta, trupele s-au retras din Boston, dar incidentul nu s-a incheiat aici. Daduse nastere unei situatii menite sa schimbe cursul civilizatiei.

Minti ce incep sa lucreze impreuna

Richard Henry Lee a devenit un personaj insemnat in toata aceasta poveste, caci coresponda adeseori cu Samuel Adams, ei impartasindu-si deschis temerile si sperantele privitoare la bunastarea oamenilor din provinciile lor. Pornind de la acest obicei, Adams a conceput ideea ca un schimb reciproc de scrisori intre cele 13 colonii ar putea fi de ajutor in obtinerea coordonarii eforturilor, atat de necesara pentru atingerea solutiilor la problemele lor.

La doi ani dupa ciocnirea cu soldatii in Boston (martie 1772), Adams a supus aceasta propunere Adunarii sub forma motiunii ca un Comitet de Corespondenta sa fie stabilit 79

intre colonii, cu corespondenti precisi in fiecare colonie ?in scopul cooperarii prietenesti spre bunastarea coloniilor din America Britanica?.

Era inceputul organizarii unei puteri uriase menite sa ne ofere tuturor libertate. Grupul

?Minti Superioare? fusese deja organizat. El era constituit din Adams, Lee si Hancock.

A fost organizat si Comitetul de Corespondenta. Cetatenii coloniilor atacau in mod dezorganizat soldatii britanici, prin incidente asemanatoare cu revolta de la Boston, dar nu s-a obtinut nimic bun. Doleantele lor personale nu au fost indeplinite pana la grupul

?Minti Superioare?. Nici un grup de indivizi nu-si mai unisera inimile, mintile, sufletele si trupurile intr-o aspiratie bine definite in scopul de a-si rezolva definitiv dificultatile cu britanicii pana ce si-au unit fortele Adams, Hancock si Lee.

Intre timp, britanicii n-au stat degeaba. Si ei isi formau un grup propriu de ?Minti Superioare?, bucurandu-se de avantajul material si al unei forte militare organizate.

O hotarare spontana schimba cursul istoriei

Coroana l-a numit pe Gage in locul lui Hutchinson in functia de guvernator al statului Massachussetts. Unul dintre primele acte ale noului guvernator a fost sa trimita un mesager sa-l aduca pe Samuel Adams, ce trebuia convins prin frica sa nu mai fie in opozitie.

Vom intelege cel mai bine esenta a ceea ce s-a intamplat citind conversatia dintre colonelul Fenton (mesagerul trimis de Gage) si Adams.

Colonelul Fenton: ?Am fost autorizat de Guvernatorul Gage sa va asigur, domnule Adams, ca guvernatorul a fost imputernicit sa va ofere beneficii ce va vor satisface

[incercare de a-l castiga pe Adams promitandu-i mita] cu conditia sa va luati angajamentul ca nu va veti mai opune la masurile pe care le ia guvernul. Guvernatorul va sfatuieste, domnule, sa nu mai provocati disconfort Majestatii sale. Comportamentul dumneavoastra va expune sanctiunilor impuse in Actul lui Henric al VIII-lea, prin care o persoana poate fi trimisa spre judecata in Anglia, pentru tradare, sau ascundere de informatii in scopuri de tradare, dupa cum va decide guvernatorul provinciei. Dar fireste, schimbandu-va comportamentul politic, nu doar ca veti primi avantaze personale insemnate, dar va veti impaca si cu Regele.?

Samuel Adams avea de ales intre doua decizii. Putea sa renunte la opozitie si sa primeasca mite personale, sau putea sa continue si sa se supuna la riscul de a fi spanzurat!

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com