Secretul este in lupta lui Fannie Hurst, a carui perseverenta a cucerit Marea Cale Alba. Ea a ajuns in New York in 1925 ca sa transforme scrisul in bogatii. Transformarea nu a sosit rapid, dar a sosit. Patru ani de zile, domnisoara Hrust a invatat despre ?Trotuarele New York-ului? din experienta la prima mana. Si-a petrecut zile trudind si noptile sperand.
Spunea: ?Prea bine, Brodway, ii poti infrange pe multi, dar nu si pe mine. Te voi obliga eu sa renunti.?
86
Un ziarist (de la The Saturday Evening Post) i-a trimis treizeci si sase de raspunsuri negative, inainte ca ea sa sparga gheata si sa-si publice prima povestire. Scriitorul mediocru, mediocritatile din alte domenii, ar fi renuntat la slujba la primul raspuns negativ. Ea a batut strazile patru ani de zile, caci era hotarata sa castige.
Apoi a fost rasplatita. Vraja se risipise, Ghidul din umbra o verificase pe Fanny si ea trecuse testul. Din acel moment, au inceput sa vina ziaristii la usa ei. Banii au venit atat de repede, incat abia a avut timp sa-i numere. Apoi au descoperit-o oamenii din industria cinematografica, iar banii n-au mai venit in cantitati mici, ci in alte valori.
Pe scurt, regasiti aici o demonstratie practica a implinirilor de care este capabila perseverenta. Fannie Hrust nu este exceptia de la regula. Ori de cate ori se imbogateste cineva, puteti fi siguri ca a capatat mai intai perseverenta. Broadway ofera ceva oricarui cersetor, dar pretinde perseverenta de la cei care urmaresc mize importante.
Kate Smith va spune ?amin? cand va citi aceste randuri. Cantase ani de zile fara a fi platita sau rasplatita, fara sa aiba vreun microfon in fata. Brodway i-a spus: ?Vino sa-ti incerci puterile, daca te incumeti?. S-a incumetat, pana intr-o buna zi cand Broadway-ul s-a saturat si i-a spus: ?Ei, ce rost mai are? Nu iei in seama infrangerea, asa ca spune drept cat ceri si du-te sa muncesti pe bune.? Domnisoara Smith a spus cat cere. Si nu era putin.
Oricine poate invata sa fie perseverent
Perseverenta este o stare de spirit, caci poate fi cultivata. Asemenea tuturor starilor de spirit, perseverenta are la baza cauze bine stabilite, printre care aflam: 1. Un scop bine precizat: Sa stiti ceea ce vreti este primul, si poate cel mai insemnat pas in calea dezvoltarii perseverentei. O motivatie puternica va va forta sa depasiti orice obstacol.
2. Dorinta: Este mult mai simplu sa deveniti si sa ramaneti perseverent atunci cand urmariti scopul pe care il doriti.
3. Increderea in sine: Increderea in capacitatea dumneavoastra proprie de a duce la indeplinire un plan va incurajeaza sa impliniti acel plan cu perseverenta.
(Increderea in sine poate fi cultivata cu ajutorul principiului inclus in capitolul despre autosugestie.)
4. Planuri laborios alcatuite: Planurile organizate, fie ele slabe si practic imposibil de pus in practica, incurajeaza perseverenta.
5. Cunostinte trainice: Daca stiti, din experienta sau prin observatie, ca planurile dumneavoastra sunt solide, veti fi mai perseverent; cand mai degraba ghiciti decat stiti, va veti ucide perseverenta.
6. Cooperarea: Intelegerea si cooperarea armonioasa cu ceilalti tinde sa cultive perseverenta.
7. Puterea vointei: Deprinderea de a va concentra gandurile asupra elaborarii unor planuri ce au un tel final bine stabilit tinde sa cultive perseverenta.
8. Deprinderea: Perseverenta este rezultatul direct al deprinderii. Mintea absoarbe si devine parte integranta din experientele zilnice cu care se hraneste. Frica, cel mai redutabil dusman, poate fi vindecata eficient prin repetitia impusa a actelor de curaj. Toti cei ce au fost in serviciu activ pe front stiu exact acest lucru.
Un ?Inventar al perseverentei? din opt puncte
87
Ianinte sa parasim discutia consacrata perseverentei faceti un inventar al propriei persoane si decideti, daca e cazul, ce amanunt va lipseste pentru a poseda aceasta calitate esentiala. Analizati-va curajos, punct cu punct, si vedeti cati dintre cei opt factori ai perseverentei va lipsesc. Analiza va poate conduce la descoperiri care va vor oferi un nou tip de incredere de sine.
Veti descoperi aici adevarati dusmani care stau in calea unui succes insemnat. Veti descoperi nu doar ?simptomele? care semnaleaza lipsa perseverentai, ci si cauzele profund inradacinate in subconstient ale acestei salabiciuni. Studiati lista cu atentie si priviti-va drept in fata daca doriti cu adevarat sa stiti cine sunteti si ce sunteti in stare sa faceti. Acestea sunt slabiciunile care trebuie infrante de catre toti cei care se imbogatesc: 1. Incapacitatea de a recunoaste si de a defini exact ce ne dorim.
2. Amanarea motivata sau nemotivata (de obicei insotita de o suita impresionanta de alibiuri si scuze).
3. Lipsa de interes in dobandirea cunostintelor specializate.
4. Nehotararea, obiceiul de a ?rata ocazia? de fiecare data, in loc sa privim lucrurile in fata (invocand iar alibiuri).
5. Obiceiul de a ne sprijini pe alibiuri in loc sa elaboram planuri concrete pentru rezolvarea problemelor.
6. Satisfactia de sine. Pentru aceasta afectiune, nu prea exista leac, iar cei care sufera de pe urma ei nu au speranta.
7. Indiferenta, de obicei oglindita in promptitudinea cu care se fac compromisuri de fiecare data in loc sa ne confruntam cu adversitatile si sa le eradicam.
8. Obiceiul de a-i condamna pe ceilalti pentru propriile greseli si de a acepta circumstantele nefavorabile ca fiind inevitabile.
9. O dorinta slaba datorata unei neglijente alegeri a motivatiilor care provoaca actiunea.
10. Disponibilitatea, chiar graba de a abandona la primul semn de infrangere (bazate pe una sau mai multe dintre cele sase frici esentiale).
11. Lipsa planurilor organizate puse pe hartie, unde pot fi analizate.
12. Obiceiul de a neglija actiunea pe baza ideilor, sau de a prinde ocazia atunci cand ea se prezinta.
13. A dori in loc de a vrea.
14. Deprinderea de a ne multumi cu saracia in loc sa tintim la bogatii, lipsa totala a ambitiei de a fi, a face, a avea.
15. Obtinerea de profit de pe urma tuturor scurtaturilor catre bogatie, tentativa de a lua fara a oferi un echivalent corect (de obicei reflectat in maniera de a paria, in speranta unui ?tun mare?)
16. Frica de a nu fi criticat, de a nu esua in elaborarea de planuri si in punerea lor in practica din cauza a ceea ce gandeste, face sau spune lumea. Acest dusman sta in capul listei pentru ca salasluieste, in general, in subconstient, unde prezenta lui e insesizabila. (Vedeti cele Sase Frici Esentiale intr-un capitol ulterior.) Oricine stie sa critice
Sa examinam unele dintre simptomele fricii de a nu fii criticat. Majoritatea oamenilor se lasa influentati intr-o asemenea masura de rude, prieteni si publicul larg, incat nu pot trai de frica de a nu fi criticati.
Enorm de multi oameni se inseala in casatorie, asteapta sa se targuiasca si trec prin viata nefericiti si nenorociti, pentru ca se tem sa nu fie criticati daca li se corecteaza greselile.
(Oricine este victima acestei forme de frica cunoaste enormul rau pe care il face distrugandu-si ambitia si dorinta de a se implini.)
Milioane de oameni neglijeaza o educatie suplimentara dupa absolvirea studiilor, pentru ca se tem de critica.