"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » Napoleon Hill- Gîndește și vei fi bogat citește online gratis !😉

Add to favorite Napoleon Hill- Gîndește și vei fi bogat citește online gratis !😉

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Membrii acestui trio profan sunt rude apropiate; cand e descoperit unul, mai trebuie sa apara, de undeva de-aproape, si ceilalti doi.

Nehotararea este samanta fricii! Retineti acest lucru pe masura ce cititi. Nehotararea si forma indoielii, cele doua se combina si rezulta frica! Procesul de imbinare este adeseori incet. Acesta este unul dintre motivele pentru care acesti trei dusmani sunt atat de periculosi. Ei germineaza si cresc fara sa li se remarce prezenta.

Restul acestui capitol descrie un scop ce trebuie atins inainte ca filozofia in ansamblu sa poata fi pusa in practica.

Analizeaza de asemenea o cauza care a saracit enorm de multi oameni isi formuleaza un adevar care trebuie inteles de catre toti cei care strang bogatii, fie ele masurate in bani sau intr-o stare de spirit mult mai importanta decat banii.

Scopul acestui capitol este de a concentra atentia asupra cauzei si vindecarii celor sase frici esentiale.

Inainte sa putem domina un dusman, trebuie sa-i stim numele, deprinderile si spatiul in care locuieste. Pe masura ce cititi, analizati-va atent si hotarati-va daca vi se poate potrivi vreuna dintre cele sase frici obisnuite.

Nu fiti derutati de deprinderile acestor dusmani subtili.

Uneori ei raman ascunsi in subconstient, unde este dificil sa-i localizam si chiar si mai dificil sa-i eliminam.

Frica este doar o stare de spirit

Exista sase frici esentiale de care orice om sufera sub o forma sau alta, intr-un moment sau altul. Majoritatea oamenilor sunt norocosi daca nu sufera de toate sase.

Enuntate in ordinea obisnuita a aparitiei, ele sunt:

Saracia

Critica

Boala

Dragostea pierduta

Batranetea

Moartea.

126

Primele trei stau la baza grijilor esentiale ale oamenilor.

Toate celelalte frici sunt de importanta minora; ele pot fi grupate in aceste sase categorii.

Fricile nu sunt nimic mai mult decat stari de spirit. Starea de spirit personala poate fi controlata si directionata. Omul nu poate crea nici un lucru pe care nu-l concepe mai intai sub forma unui impuls de gandire.

Alaturi de aceasta afirmatie apare alta, la fel de importanta si anume ca impulsurile de gandire ale oamenilor incep imediat sa se transforme in echivalentul lor fizic, indiferent daca acele ganduri sunt voluntare sau nu. Impulsurile de gandire ce survin din pura intamplare (ganduri zamislite de alte minti) pot hotari destinul financiar, de afaceri, profesional sau social al unei persoane in acelasi fel in care reusesc acelasi lucru impulsurile de gandire create si proiectate cu intentie prealalbila. Punem aici bazele prezentarii unui fapt de mare insemnatate pentru persoana care nu intelege de ce unii oameni, par ?norocosi? in vreme ce altii de abilitate, instruire, experienta si capacitate mentala egale sau superioare, sunt sortiti sa aiba mereu ghinion.

Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca orice fiinta are capacitatea de a-si controla integral mintea, si, in mod evident, prin acest control, oricine poate sa-si deschida mintea catre impulsurile de gand emise de alte creiere, sau sa ferece usile si sa nu primeasca decat impulsurile de gandire pe care le doreste.

Natura i-a inzestrat pe oameni cu control absolut, cu exceptia unui singur lucru, si anume gandul. Acest lucru, laolalta cu adevarul conform caruia orice lucru creat de om incepe sub forma de gand, ne conduce foarte aproape de principiul prin care poate fi stapanita frica.

Daca este adevarat ca toate gandurile au tendinta de a se invesmanta in echivalentele lor fizice (si acest lucru este adevarat, fara nici o umbra de indoiala) este adevarat si ca impulsurile mentale ale fricii si saraciei nu se pot traduce in termeni de curaj si castig financiar.

Drumuri ce duc in directii opuse

Nu exista compromis intre saracie si bogatie! Cele doua drumuri care conduc la saracie si bogatie duc in directii diferite. Daca vreti sa va imbogatiti, trebuie sa refuzati sa acceptati orice imprejurare care va poate saraci. (Cuvantul ?bogatie" este folosit aici in sensul lui larg, insemnand averi financiare, spirituale, mentale si materiale.) Punctul de pornire pe calea care conduce catre bogatii este dorinta. In capitolul despre Dorinta ati primit instructiuni detaliate pentru a o folosi in mod adecvat. In acest capitol despre frica, veti gasi instructiuni complete pentru a va pregati mintea sa extraga avantaje concrete din folosirea dorintei.

Acum este momentul in care veti primi o provocare ce va va masura cu siguranta cat ati acumulat din aceasta filozofie. Acum e momentul in care puteti deveni profet si prevedea cu acuratete ce va rezerva viitorul. Daca, dupa citirea acestui capitol, sunteti inca in stare sa acceptati saracia, va puteti decide sa o primiti. Este o decizie pe care nu o puteti evita.

Daca cereti bogatii, hotarati-va sub ce forma si cat anume v-ar satisface. Stiti drumul care va conduce la bogatie. Vi s-a dat o harta a itinerariului care, respectata cu strictete, va va mentine pe aceeasi cale. Daca uitati sa porniti sau sa va opriti inainte de final, doar dumneavoastra veti purta vina. Responsabilitatea va apartine.

Nici un alibi nu va va salva de la acceptarea responsabilitatii daca uitati sau refuzati sa cereti averi de la viata, caci pentru a va decide nu aveti nevoie decat de un singur lucru -

care, intamplator, e singurul pe care il puteti controla - si anume o stare de spirit. Starea de spirit se formeaza. Nu poate fi cumparata, trebuie creata.

127

Analizati-va spaimele

Frica de saracie nu e nimic mai mult decat o stare de spirit! Dar ea este suficienta pentru a distruge sansele de implinire in orice intreprindere.

Frica paralizeaza ratiunea, distruge imaginatia, increderea de sine, submineaza entuziasmul, descurajeaza initiativa, conduce la un scop nesigur, incurajeaza amanarea, sterge orice urma de entuziasm si face imposibil orice control de sine. la tot farmecul personal, distruge orice posibilitate de a gandi corect, divagheaza concentrarea efortului, pune stapanire pe perseverenta, nimiceste puterea de vointa, distruge ambitia, incetoseaza memoria si cheama esecul in orice forma posibila, ucide dragostea si emotiile rafinate ale inimii, descurajeaza prietenia si provoaca dezastrul sub sute de forme, conduce la insomnii, nefericire si nenorocire - toate astea in ciuda adevarului evident ca traim intr-o lume a abundentei excesive, in care nimic nu sta in calea dorintelor noastre, cu exceptia lipsei unui scop bine definit.

Frica de saracie este, fara indoiala, cea mai distrugatoare dintre cele sase frici esentiale.

A fost plasata pe prima pozitie a listei pentru ca este cel mai dificil de stapanit. Frica de saracie a aparut din tendinta innascuta a omului de a ravni la bogatia aproapelui sau.

Aproape toate celelalte animale inferioare omului sunt motivate de instinct, dar capacitatea lor de gandire este limitata si deci ravnesc din punct de vedere fizic la celalalt. Omul, cu simtul sau superior de intuitie, are capacitatea de a gandi si a rationa, nu-si mananca aproapele; el are mai multa satisfactie devorandu-l din punct de vedere financiar. Omul este atat de avar incat orice lege are la baza asigurarea lui impotriva unui seaman al sau.

Nimic nu-l face pe om sa sufere si nu-l umileste mai mult decat saracia! Doar cei care au incercat saracia pe propria piele inteleg pe deplin acest adevar.

Nu e de mirare ca omul se teme de saracie. Dintr-o descendenta directa de experiente mostenite, omul ainvatat, cu siguranta, ca pe unii oameni nu se poate pune baza in ceea ce priveste problemele financiare si posesiunile pamantesti.

Omul este atat de nerabdator sa posede bogatii incat le va obtine oricum poate - prin metode legale, daca este posibil - prin alte metode, daca este necesar sau imperativ.

Autoanaliza poate dezvalui slabiciuni pe care nu vrem sa le recunoastem. Aceasta forma de examinare este esentiala pentru toti cei care cer de la viata mai mult decat mediocritate si saracie. Tineti minte, pe masura ce va verificati punct cu punct, ca sunteti atat judecator, cat si jurat, atat avocatul acuzarii cat si avocatul apararii, ca sunteti atat reclamantul cat si paratul; si nu uitati ca sunteti judecat. Priviti lucrurile drept in fata.

Puneti-va intrebari clare si cereti raspunsuri directe. Cand s-a sfarsit examinarea, veti sti mai multe despre dumneavoastra insiva. Daca nu simtiti ca puteti fi un judecator impartial in aceasta autoexaminare, apelati la cineva care va cunoaste suficient de bine ca sa va judece in timp ce va autoexaminati. Cautati adevarul. Obtineti-l, indiferent cat va va costa, chiar daca va va deranja pentru moment.

Majoritatea oamenilor, daca sunt intrebati de ce se tem cel mai tare, vor raspunde: ?De nimic." Raspunsul nu este exact, pentru ca putini inteleg faptul ca sunt limitati, handicapati, mutilati fizic si spiritual printr-o anume forma de frica. Emotia fricii este atat de subtila si de adanc inradacinata incat oamenii pot purta povara ei toata viata, fara a-i recunoaste vreodata prezenta.

128

Doar o analiza curajoasa va dezvalui prezenta acestui dusman universal. Cand initiati o astfel de analiza, sondati-va atent caracterul. Iata o lista de simptome pe care le puteti detecta:

Sase simptome care demonstreaza frica dumneavoastra de saracie 1. Indiferenta.: Exprimata in mod obisnuit prin lipsa

de

ambitie,

disponibilitatea pentru saracie, acceptarea oricarei compensatii pe care o poate oferi viata fara a protesta, apatie mentala si fizica, lipsa initiativei,

Are sens