Dorinta lui Barnes nu era o speranta! Era o dorinta fierbinte, care mergea dincolo de orice obstacole. Era bine conturata.
Cativa ani mai tarziu, Edwin C. Barnes se afla iarasi in fata lui Edison, in acelasi birou in care il cunoscuse pe inventator. De data aceasta, dorinta lui devenise realitate. Era asociatul lui Edison. Visul care ii guverna viata era acum transpus in realitate.
Barnes a reusit pentru ca si-a stabilit un scop precis si si-a pus toata energia, puterea si efortul, absolut totul, in slujba acestui scop.
Nu exista cale de intoarcere
Au trecut 5 ani pana sa apara sansa pe care o cauta. In ochii tuturor, cu exceptia sa, parea a fi doar o alta spita la roata de afaceri a lui Edison, dar el se vedea partener cu Edison din prima clipa a primei zile cand s-a dus sa lucreze acolo.
Aceasta este ilustrarea remarcabila a fortei ce sta intr-o dorinta precisa. Barnes si-a indeplinit scopul pentru ca dorea sa fie partenerul domnului Edison mai mult decat orice pe lume. A creat un plan prin care sa poata indeplini acest scop. Dar si-a ars in urma toate puntile. Si-a urmarit dorinta pana ce aceasta a devenit obsesia arzatoare a vietii sale ? si, in cele din urma, un fapt de viata.
Cand a plecat spre East Orange, nu si-a spus: ?Voi incerca sa-l conving pe Edison sa-mi dea o slujba oarecare?. A spus: ?Ma voi intalni cu Edison, si-l voi face sa inteleaga ca trebuie sa se asocieze cu mine?.
Nu si-a spus: ?Voi fi deschis in fata oricarei posibilitati, in caz ca esuez in tentativa mea cu Edison?. A spus: ?Nu exista decat un lucru pe lume pe care sunt hotarat sa-l am, si anume asocierea in afaceri cu Thomas A. Edison. Voi arde toate puntile in urma mea si imi voi pune tot viitorul in slujba capacitatii mele de a obtine tot ce doresc?.
Nu si-a lasat nici o cale de intoarcere. Trebuia sa castige sau sa piara!
Asta este esenta povestii de succes a lui Barnes!
20
Si-a ars barcile
Cu mult timp in urma, un mare razboinic s-a confruntat cu o situatie ce l-a silit sa ia o hotarare ce avea sa-i asigure succesul in batalie. Era gata sa-si trimita armatele impotriva unui dusman puternic, ai carui oameni erau mai numerosi decat ai sai. Si-a imbarcat soldatii, a pornit spre tara dusmanului sau, si-a debarcat soldatii si echipamentul, apoi a dat ordin sa se arda barcile care ii adusesera. Adresandu-se oamenilor sai inainte de prima batalie, el a spus: ?Barcile sunt, iata, nori de fum. Asta inseamna ca nu putem parasi aceste tarmuri vi daca nu castigam. Nu avem de ales ?
castigam ? sau pierim!
Au invins.
Oricine invinge intr-o intreprindere trebuie sa fie dispus sa-si arda barcile si sa-si blocheze toate caile de retragere. Doar in acest fel putem fi siguri de pastrarea unei stari de spirit numite o dorinta arzatoare de a castiga, esentiala pentru succes.
A doua zi dupa marele incendiu din Chicago, un grup de comercianti statea pe State Street, pe trotuare, privind ramasitele fumegande ale magazinelor lor. S-au adunat sa se hotarasca daca sa incerce sa reconstruiasca, sau sa paraseasca Chicago si sa o porneasca de la zero intr-o zona mai promitatoare a tarii. Toti, in afara de unul singur, au luat aceeasi decizie: Sa paraseasca Chicago.
Negustorul care s-a hotarat sa ramana si sa reconstruiasca a ridicat aratatorul spre ramasitele magazinului si a spus: ?Domnilor, chiar pe acest loc voi construi cel mai mare magazin din lume, indiferent de cate ori va fi cuprins de flacari?.
Asta s-a intamplat in urma cu mai bine de un secol. Magazinul a fost construit. El se inalta acolo, ca un monument impunator inchinat fortei acelei stari de spirit cunoscute sub numele de dorinta arzatoare. Ar fi fost usor pentru Marshall Field sa procedeze la fel ca si ceilalti comercianti. Cand le mergea prost, iar viitorul parea cufundat in deznadejde, s-au retras si au plecat acolo unde parea sa le fie mai usor.
Remarcati atent aceasta diferenta dintre Marshal Field si ceilalti negustori, pentru ca este aceeasi diferenta care se distinge practic intre cei ce reusesc si cei ce esueaza.
Orice om ce ajunge la varsta la care intelege scopul real al banilor incepe sa si-i doreasca. Nu ajunge sa-ti doresti ca sa te imbogatesti. Dar dorind bogatii, ajungem la o stare de spirit care devine o obsesie, apoi la planuri bine stabilite si modalitati de a obtine avere, si la sprijinirea acelor planuri cu o perseverenta care nu admite esecul si, in cele din urma, la bogatii.
Sase pasi care transforma dorintele in aur
Metoda prin care dorinta de imbogatire se poate traduce in echivalentul sau financiar consta din urmatorii sase pasi precisi si practici:
1. Stabiliti-va in minte suma exacta de bani pe care o doriti. Nu ajunge sa spuneti pur si simplu ?Vreau multi bani?. Stabiliti o suma exacta. (Exista o justificare psihologica a preciziei, care va fi descrisa intr-un capitol urmator).
2. Hotarati-va exact ce doriti sa dati in schimb pentru banii pe care-i doriti. (Nu exista conceptul de ?ceva pentru nimic?).
3. Stabiliti o data precisa cand vreti sa intrati in posesia banilor pe care-i doriti.
21
4. Conturati-va un plan hotarat pentru a va implini dorinta si incepeti imediat, indiferent daca sunteti gata sau nu, sa puneti in practica acest plan.
5. Scrieti clar si exact suma de bani pe care o intentionati sa o obtineti, stabiliti-va termenul limita pentru obtinelea lor, ca si ceea ce doriti sa dati in schimb pentru acea suma, si elaborati atent planul prin care intentionati sa o acumulati.
6. Cititi-va angajamentul scris cu voce tare de doua ori pe zi, odata chiar inainte de culcare si odata imediat dupa ce va treziti, dimineata. Pe masura ce cititi ?
imaginati-va, simtiti si credeti ca aveti deja banii.
E important sa respectati instructiunile descrise in acesti 6 pasi. Este deosebit de important sa luati seama si sa respectati instructiunile din al saselea paragraf. Veti putea sa va plangeti ca va este imposibil sa ?va vedeti in posesia banilor? inainte sa-i aveti de fapt. Iata unde va poate veni in ajutor dorinta arzatoare. Daca doriti bani intr-adevar, cu atata putere incat dorinta sa devina obsesie, nu va va fi deloc greu sa va convingeti ca-i veti obtine. Principalul este sa doriti bani, si sa deveniti atat de hotarat sa-i aveti incat sa va convingeti ca-i veti obtine.
Principii in valoare de 100 de milioane de dolari
Pentru cei neinitiati, care nu au fost instruiti in principiile de functionare ale mintii omenesti, aceste indicatii pot parea greu de aplicat. Pe toti cei care nu recunosc utilitatea acestor 6 pasi, i-ar ajuta poate sa afle ca informatia pe care o contin vine direct de la Andrew Carnegie, care a inceput ca un muncitor de rand in fabrici de otel, dar a reusit, in ciuda debutului sau umil, sa faca in asa fel incat aceste principii sa-i ofere o avere de mult mai mult de 100 de milioane de dolari.
Va poate fi de ajutor sa stiti si ca cei 6 pasi enuntati mai sus au fost analizati cu atentie de Thomas A. Edison, care i-a aprobat, considerandu-i pasii esentiali nu doar in dobandirea banilor, ci si in atingerea oricarui scop.
Pasii nu necesita ?munca istovitoare?. Nu cer sacrificii. Nu pretind cuiva sa devina ridicol sau credul. Nu este nevoie de multa educatie pentru a-i aplica. Dar, pentru a-i aplica eficient, acesti 6 pasi necesita imaginatia suficienta pentru a permite cuiva sa vada si sa inteleaga ca acumularea banilor nu poate fi lasata la voia intamplarii si a norocului.
Trebuie sa intelegem ca toti cei care au acumulat mari averi si-au indeplinit partea de visare, speranta, aspiratie, dorinta si planificare inainte sa obtina bani.
Puteti afla foarte bine de pe acum ca nu puteti dobandi niciodata mari bogatii daca nu va creati o puternica dorinta de a obtine bani, si daca nu credeti sincer si hotarat ca-i veti obtine.
Marile vise se pot preschimba in bogatie
Noi, cei care pornim in aceasta cursa dupa averi, ar trebui sa fim incurajati sa aflam ca aceasta noua lume in care traim cere noi idei, noi modalitati de a produce lucruri, conducatori noi, inventii noi, noi metode de predare si de conducere, carti noi, o noua literatura, noi procedee de a face televiziune, idei noi de filme. La baza acestui imperativ al lucrurilor noi si imbunatatite exista acea calitate absolut necesara pentru a castiga, si anume stabilirea unui scop bine definit, precizia a ceea ce dorim si o dorinta arzatoare de a obtine.