În 1906, Jacques, care împlinise 21 de ani, i-a citit ºi tradus lui Nicu, din limba spaniolã, care era cea mai nouã pasiune a lui, urmãtoarea frazã: „De fapt voiau amândouã vieþile odatã, iar omul vrea toate pãmânturile ºi toate seco-lele ºi sã trãiascã în tot spaþiul ºi în tot timpul, la infinit ºi în veºnicie.“ Era esenþa veacului în care se nãscuserã amândoi ºi explica emoþia care-i cuprinsese pe bucureºteni la venirea unui strãin, care pãrea cã ºtie despre timp mai multe decât ei. „De cine e?“ a-ntrebat Nicu, iar Jacques i-a rãspuns: „N-a auzit mai nimeni de el, un spaniol, Miguel de Unamuno.“
Niculae Stanciu a fost dintre cei dintâi tineri bucureºteni care au obþinut brevet de pilot ºi au condus, în Primul Rãzboi Mondial, avioane de luptã. A cãzut în misiune ºi post-mortem i s-a acordat Medalia „Bãrbãþie ºi credinþã“
cu spade.
Menuetul de Händel a fost mai târziu transpus pentru pian ºi de Wilhelm Kempff ºi reluat în diverse interpretãri, Idil Biret fiind pianista care i-a dat catifelarea cea mai stranie.
Cu o pauzã de doi ani în timpul Rãzboiului celui Mare, Universul a dãinuit pânã în 1953. A fost desfiinþat de co-muniºti, ca toate simbolurile vechii lumi.
291
Romanul lui Pavel Mirto, Viitorul începe luni, n-a apãrut. Pe domnul editor Socec-fiul l-a iritat descrierea vesti-mentaþiei doamnelor, imposibil de închipuit, precum ºi ideea unor farfurii ºi pahare moi, aruncate la coº dupã folosire. ªi tot restul.
ANEXE – 1897
(din revistele vremii)
CALENDAR ORTODOX PENTRU ANUL 1897
Sfântul Vasile cel Mare
1 Ianuarie
Boboteaza
6 Ianuarie
Sfântul Ioan
7 Ianuarie
Triodul începe
2 Februarie
Lãsatul secului de carne
16 Februarie
Lãsatul secului de brânzã
23 Februarie
Duminica Floriilor
6 Aprilie
Sfintele Paºti
13 Aprilie
Sfântul Gheorghe
23 Aprilie
Înjumãtãþirea
7 Mai
Sfinþii Constantin ºi Elena
21 Mai
Înãlþarea Domnului
22 Mai
Duminica Rusaliilor
1 Iunie
Lãsatul secului pentru Sfinþii Apostoli Petru ºi Pavel 8 Iunie
Sfinþii Apostoli Petru ºi Pavel
28 Iunie
Adormirea Maicii Domnului