Compuși: santonină, uleiuri volatile, artemizină.
Acțiuni: vermifugă.
INDICAȚII
Iarba-viermilor este unul dintre cele mai vechi remedii împotriva viermilor. Este cea mai eficientă împotriva limbricilor și într-o mai mică măsură împotriva trichinei. Totuși, nu are efect împotriva teniei. Datorită concentrației puternice și nivelului scăzut de toxicitate a santoninei, această plantă se folosește doar sub supraveghere medicală.
IARBĂ-AMARĂ
Aletris farinosa
LILIACEE
Parte folosită: rizom și rădăcină.
Cules: părțile subpământene se culeg la sfârșitul perioadei de înflorire, în august, se spală și se taie bucăți, apoi se pun la uscat.
Compuși: principii amare.
Acțiuni: antispasmodică, sedativă, specifică principiilor amare.
INDICAȚII
Această plantă nu trebuie confundată cu rădăcina de unicorn (Chamaelirium luteum). Este un excelent remediu pentru digestia lentă ce poate duce la dispepsie, flatulență și slăbiciune.
Natura sa amară stimulează procesul digestiv și de multe ori ameliorează
anorexia (pierderea poftei de mâncare). Este valoroasă în tratamentul colicilor digestive. Întrucât toate aceste afecțiuni au adesea o componentă nervoasă, planta a fost numită nervină. Totuși, efectul său în anxietate se bazează pe calmarea mai degrabă a aspectelor fizice decât pe o relaxare directă a nervilor. S-a constatat că este valoroasă în caz de iminență de avort, dar pentru asta e preferabilă rădăcina de unicorn.
PREPARARE ȘI DOZARE
Decoct: se pune ½–1 linguriță de rădăcină la 1 cană apă, se dă în clocot și se lasă
să fiarbă 10 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe plantă uscată și se lasă
să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.
IARBĂ-MARE
Inula helenium
COMPOZITE
Parte folosită: rizom.
Cules: rizomul trebuie cules între septembrie și octombrie; bucățile mari trebuie tăiate înainte de a fi uscate la soare sau artificial, la o temperatură de 50–70° C.
Compuși: 40% inulină, un ulei esențial numit helenină, mucilagii, triterpene, principii amare.
Acțiuni: expectorantă, antitusivă, diaforetică, gastrică, antibacteriană.
INDICAȚII
Iarba-mare este specifică pentru tuse bronșică iritantă mai ales la copii. Se poate folosi ori de câte ori este prezent catarul, de exemplu în caz de bronșită sau emfizem. Acest remediu arată modurile complexe și integrate în care funcționează plantele medicinale. Mucilagiile au un efect relaxant, însoțit de stimularea produsă de uleiurile esențiale. Se poate folosi în caz de astm și astm bronșic. Iarba-mare a fost utilă în tratamentul tuberculozei. Amară, este utilă și pentru stimularea digestiei și a poftei de mâncare.
Asocieri: pentru probleme respiratorii, iarba-mare se asociază foarte bine cu unguraș, podbal, iarba-fluturilor și coada-șoricelului.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă rece peste 1 linguriță rădăcină tocată; se lasă 8–10
ore; se încălzește și se bea foarte fierbinte de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.
IENIBAHAR
Pimento officinalis
MIRTACEE