Compuși: alcaloizi: lobelină, lobelidină, lobelanină, izolobelanină; glicozide amare, uleiuri volatile, rășini, gumă.
Acțiuni: de stimulare respiratorie, antiastmatică, antispasmodică, expectorantă, emetică.
INDICAȚII
Lobelia este unul dintre cele mai utile relaxante sistemice pe care le avem. Are o acțiune calmantă generică asupra sistemului nervos central și a sistemului nervos autonom, dar și acțiune neuromusculară. Se poate folosi în cazul multor afecțiuni, alături de alte plante medicinale, pentru suplimentarea eficienței, dacă
e necesară relaxarea. Utilizarea sa primară specifică este în caz de astm bronșic și bronșită. O analiză a acțiunii alcaloizilor pe care-i conține arată efecte aparent paradoxale.
Lobelina este un puternic stimulator respirator, iar izolobelanina este emetică și relaxantă pentru sistemul respirator, stimulând secrețiile de mucus și expectorația și relaxând musculatura. Acțiunea sa totală este o combinație cu adevărat holistică de stimulare și relaxare!
Asocieri: în tratamentul astmului se asociază foarte bine cu ardei iute, grindelia, Euphorbia pilulifera, roua-cerului și efedră.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste ¼–½ linguriță frunze uscate și se lasă să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează ½–1 ml tinctură de 3 ori pe zi.
LUMÂNĂRICĂ
Verbascum thapsus
SCROFULARIACEE
Denumiri populare: coada-lupului, coada-vacii.
Parte folosită: frunze și flori uscate.
Cules: frunzele trebuie culese în miezul verii înainte să se ofilească, se usucă la umbră; florile trebuie culese între iulie și septembrie, când nu plouă, se usucă la umbră sau la căldură artificială, dar nu mai mare de 40° C; la umezeală florile devin maronii și nu mai sunt eficiente.
Compuși: mucilagii și gumă; saponine, uleiuri volatile; flavonoide: hesperidină
și verbascozidă; glicozide: aucubin.
Acțiuni: expectorantă, emolientă, diuretică, sedativă, cicatrizantă.
INDICAȚII
Lumânărica este un remediu respirator foarte bun pentru majoritatea bolilor ce afectează acest sistem vital. Este remediul ideal pentru tonificarea mucoaselor sistemului respirator, reducând inflamațiile și stimulând secreția de mucus, facilitând astfel expectorația. Este considerată specifică în caz de bronșită
însoțită de tuse puternică și dureri. Proprietățile antiinflamatoare și emoliente o recomandă pentru inflamații ale traheii și afecțiuni asociate. Extern, un extract pe bază de ulei de măsline este foarte bun pentru calmarea și vindecarea zonelor inflamate.
Asocieri: în caz de bronșită se asociază foarte bine cu unguraș, podbal și lobelia.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe frunze sau flori uscate și se lasă să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
MAC CALIFORNIAN
Eschscholzia california
PAPAVERACEE
Parte folosită: părți aeriene uscate.
Cules: părțile aeriene se culeg în momentul înfloririi, undeva între iunie și septembrie. Trebuie uscate la umbră.
Compuși: alcaloizi asemănători cu cei ai macului opiaceu, glicozide flavone.
Acțiuni: sedativă, hipnotică, antispasmodică, calmantă.
INDICAȚII
Macul californian are reputația de a fi alternativa nondependentă a macului opiaceu, deși este mai puțin puternic decât acesta. A fost folosit ca sedativ și hipnotic la copii, în caz de hiperexcitabilitate și insomnie.
Poate fi utilizat ori de câte ori este nevoie de un remediu antispasmodic.
Amerindienii îl întrebuințau la colici și ar putea fi util în tratamentul colicilor vezicii biliare.
PREPARARE ȘI DOZARE