Parte folosită: rădăcină și frunze.
Cules: frunzele trebuie culese vara după ce înflorește, iar rădăcina toamna târziu; se curăță de fibre și de suber și se usucă imediat.
Compuși: rădăcină: 25–35% mucilagii; tanini, pectină, asparagină; frunze: mucilagii, urme de uleiuri esențiale.
Acțiuni: rădăcină: emolientă, diuretică, cicatrizantă. Frunze: emolientă, expectorantă, diuretică.
INDICAȚII
Conținutul bogat în mucilagii face planta un excelent emolient ce se poate utiliza oricând este nevoie de aceste proprietăți. Deși, în mare, au efecte similare, rădăcina se folosește în primul rând pentru probleme digestive și cutanate, iar frunzele sunt utile pentru plămâni și sistemul urinar.
În orice fel de inflamație a tractului digestiv, precum inflamații ale gurii, gastrită, ulcer peptic, enterită și colită, se recomandă rădăcina de nalbă-mare. În caz de bronșită, catar respirator și tuse iritantă, trebuie avută în vedere și nalba-mare. În caz de uretrită și nisip, frunzele de nalbă-mare sunt foarte calmante. De fapt, această plantă calmează mucoasele de oriunde. Extern, rădăcina este indicată în caz de vene varicoase, precum și abcese și furuncule.
Asocieri: în caz de afecțiuni ulceroase interne sau externe se poate folosi alături de tătăneasă; în caz de bronșită se însoțește cu lemn-dulce și unguraș; se amestecă adesea cu ulm alb pentru obținerea unei alifii.
PREPARARE ȘI DOZARE
Decoct: rădăcina se prepară sub formă de decoct, punând 1 linguriță plantă
tocată la 1 cană apă; se fierbe 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Infuzie: pentru o infuzie cu frunze, se toarnă apă clocotită peste 1–2 lingurițe frunze uscate și se lasă să se infuzeze 10 minute; se bea tot de trei ori pe zi.
Compresă: din această plantă se poate face o compresă sau o cataplasmă foarte bună.
Tinctură: se administrează 1–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
OBLIGEANĂ
Acorus calamus
ARACEE
Denumire populară: trestie-mirositoare.
Parte folosită: rizom uscat.
Cules: rizomul trebuie cules între septembrie și octombrie; s-ar putea să fie nevoie de un cârlig pentru a-l extrage din solul noroios; se curăță rizomul de frunze și de rădăcină și se spală bine, se taie în jumătate pe lungime și se usucă
la umbră.
Compuși: mucilagii, până la 3% uleiuri volatile, principii amare, glicozide, tanini.
Acțiuni: carminativă, emolientă, antispasmodică.
INDICAȚII
Obligeana asociază efectele emoliente ale mucilagiilor cu efectul carminativ al uleiului volatil și efectul stimulator al principiului amar. Astfel, este un excelent tonic pentru întregul tract gastrointestinal. Poate fi folosită în caz de dispepsie de orice fel, în caz de gastrită și ulcer gastric. Stimulează pofta de mâncare și te scapă de oboseală și slăbiciune din cauze digestive. Poate fi considerată un remediu specific pentru colici însoțite de flatulență.
Asocieri: în caz de colici însoțite de flatulență, se asociază foarte bine cu ghimbir și ignamă sălbatică; în caz de afecțiuni gastrice, se asociază cel mai bine cu crețușcă și nalbă-mare.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 2 lingurițe plantă uscată și se lasă să
se infuzeze 10–15 minute; se bea câte 1 cană cu jumătate de oră înainte de masă.
Tinctură: se administrează 2–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
OVĂZ
Avena sativa
GRAMINEE
Parte folosită: semințe și întreaga plantă.
Cules: fructele și paiele se culeg în momentul recoltei, în august, la circa patru săptămâni după recolta de secară; tulpinile se taie și se leagă; se lasă în picioare să se usuce, apoi se treieră fructele; paiele sunt tulpini uscate și tasate.
Compuși: semințe: 50% amidon; alcaloizi: trigonelină și avenină; saponine, flavone, steroli, vitamina B; pai: bogat în acid silicic, mucină, calciu.
Acțiuni: de tonic nervos, antidepresivă, nutritivă, emolientă, cicatrizantă.
INDICAȚII
Ovăzul este unul dintre cele mai bune remedii pentru „hrănirea“ sistemului nervos, mai ales în momente de stres. Este considerat specific în cazuri de slăbiciune și epuizare nervoasă asociate cu depresie.