"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Asocieri: pentru cistită, uretrită și prostatită, se poate folosi alături de bucco, strugurii-ursului și coada-șoricelului; se poate asocia cu hortensia pentru probleme ale prostatei.

PREPARARE ȘI DOZARE

Decoct: se pun 2 lingurițe rizom tăiat la 1 cană apă, se dau în clocot și se lasă să

fiarbă 10 minute; se bea de 3 ori pe zi.

Tinctură: se administrează 3–6 ml tinctură de 3 ori pe zi.

PLĂMÂNĂRICĂ

Pulmonaria officinalis

BORAGINACEE

Parte folosită: frunze.

Cules: frunzele trebuie culese în perioada de înflorire și după, între martie și septembrie.

Compuși: mucine, acid silicic, tanini, saponine, alantoină, quercitină, chempferol, vitamina C.

Acțiuni: emolientă, expectorantă, astringentă, cicatrizantă.

INDICAȚII

Plămânărica are două mari direcții de utilizare. Una, cea de la care-i vine și numele, este folosirea în tratamentul tusei și bronșitei mai ales asociate cu catarul căilor respiratorii superioare. Cealaltă mare direcție este legată de astringența sa, ceea ce explică de ce e folosită în tratamentul diareii, mai ales la copii, și în ameliorarea hemoroizilor. Așa cum este valabil pentru toate plantele, aceste două direcții trebuie văzute ca parte a întregii sale acțiuni, având efect unitar. Extern, această plantă se poate folosi pentru vindecarea tăieturilor și rănilor.

Asocieri: în afecțiunile pulmonare, se poate folosi alături de unguraș, podbal și lobelia.

PREPARARE ȘI DOZARE

Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe plantă uscată și se lasă

să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.

Tinctură: se administrează 1–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.

PLOP ALB

Populus tremuloides

SALICACEE

Parte folosită: scoarță.

Cules: scoarța trebuie culeasă primăvara, cu grijă să nu fie desprinsă de jur împrejurul trunchiului, căci asta produce moartea copacului.

Compuși: glicozide, flavonoide, uleiuri esențiale, tanini.

Acțiuni: antiinflamatoare, astringentă, antiseptică, calmantă, colagogă.

INDICAȚII

Plopul alb este un excelent remediu în tratamentul artritei și reumatismului însoțite de dureri și inflamații. Efectul său este similar cu cel al salciei negre.

Este cel mai eficient când este utilizat în cadrul unei abordări terapeutice ample, și nu de unul singur. Este foarte util în timpul acceselor de artrită reumatoidă. În calitate de colagog, se poate folosi pentru stimularea digestiei și în special a funcției gastrice și hepatice, mai ales dacă există o pierdere a poftei de mâncare.

În caz de răceală cu febră și de infecții precum cistita, se poate recurge la plopul alb. Ca astringent, poate fi folosit în tratamentul diareii.

Asocieri: în tratamentul artritei reumatoide, se poate folosi alături de Cimicifuga racemosa, trifoiște de baltă și țelină; ca stimulator digestiv, se poate folosi alături de Chelone glabra și gențiană.

PREPARARE ȘI DOZARE

Decoct: se pun 1–2 lingurițe scoarță uscată la 1 cană apă, se dau în clocot și se lasă să fiarbă 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi; pentru stimularea poftei de mâncare, se bea cu 30 minute înainte de masă.

Tinctură: se administrează 2–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.

PODBAL

Tussilago farfara

COMPOZITE

Parte folosită: flori și frunze uscate.

Cules: florile trebuie culese înainte de a fi înflorit complet (de la sfârșitul lui februarie și până în aprilie) și uscate atent la umbră; frunzele se culeg cel mai bine între mai și iunie; trebuie tăiate înainte de a se usca și puse la păstrare; frunzele verzi se pot folosi până toamna.

Compuși: flori: mucină, flavonoidele rutină și caroten; taraxantină; arnidiol și faradiol; tanini; uleiuri esențiale; frunze: mucină, tanini din abundență, glicozide amare, inulină, sitosterol, zinc.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com