"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Acțiuni: expectorantă, antitusivă, emolientă, anticatar, diuretică.

INDICAȚII

Podbalul combină efectul calmant expectorant cu acțiunea antispasmodică. În frunze există niveluri importante de zinc. S-a arătat că acest mineral are efecte antiinflamatoare semnificative. Podbalul se folosește în caz de bronșită acută sau

cronică, tuse iritantă, tuse convulsivă și astm. Acțiunea calmantă și expectorantă

îi conferă un rol important în majoritatea problemelor respiratorii, chiar și în stările cronice de emfizem. Frunzele verzi și bătute pot fi aplicate pe furuncule, abcese și ulcerații care supurează.

Asocieri: în tratamentul tusei se poate folosi alături de unguraș și lumânărică.

PREPARARE ȘI DOZARE

Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe flori sau frunze uscate și se lasă să se infuzeze 10 minute; se bea de 3 ori pe zi, cât mai fierbinte.

Tinctură: se administrează 2–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.

POPULUS GILEADENSIS

Populus gileadensis

SALICACEE

Parte folosită: muguri nedesfăcuți.

Compuși: oleorășină, salicină.

Acțiuni: expectorantă, antiseptică, antiiritantă, cicatrizantă.

INDICAȚII

Întrucât calmează, dezinfectează și are acțiune astringentă asupra mucoaselor, Populus gileadensis este un excelent remediu pentru roșu în gât, tuse și laringită, considerat practic specific pentru laringita însoțită de pierderea vocii. Poate fi folosit în caz de bronșită cronică. Extern, poate fi utilizat pentru calmarea inflamațiilor datorate reumatismului și artritei, precum și pentru afecțiuni în care pielea este uscată și descuamată, cum ar fi psoriazisul și eczema uscată.

Asocieri: se asociază bine cu podbal, salvie roșie și unguraș pentru intensificarea acțiunilor asupra sistemului respirator și cu răcovină, pentru stimularea acțiunii sale în aplicări externe.

PREPARARE ȘI DOZARE

Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 2 lingurițe muguri și se lasă să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi sau mai des până când își face efectul.

Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.

QUASSIA

Picrasma excelsor

SIMARUBACEE

Parte folosită: așchii sau răzuială de tulpină, curățată de scoarță.

Cules: se taie copacul și se răzuiește tulpina.

Compuși: glicozide amare, alcaloizi.

Acțiuni: de tonic amar, sialagogă, vermifugă.

INDICAȚII

Quassia este un excelent remediu al afecțiunilor dispeptice datorate lipsei tonusului. Asemenea tuturor principiilor amare, stimulează secreția de salivă și de sucuri digestive, făcând să crească astfel pofta de mâncare. Se poate folosi cu încredere în toate cazuri de lipsă a poftei de mâncare, cum este anorexia nervosa sau digestie lentă.

Se utilizează în expulzia trichinei fie sub formă de clismă, fie de infuzie. Extern, ca loțiune se poate folosi împotriva infestațiilor cu păduchi.

Asocieri: în caz de dispepsie, se poate întrebuința împreună cu crețușcă, rădăcină

de nalbă-mare și hamei.

PREPARARE ȘI DOZARE

Infuzie rece: se pune ½–1 linguriță tulpină lemnoasă la 1 cană apă rece și selasă să se înmoaie peste noapte; se bea de 3 ori pe zi.

Clismă: se face o infuzie rece punând 1 parte Quassia și 20 de părți de apă.

Tinctură: se administrează ½–1 ml tinctură de 3 ori pe zi.

QUEEN’S DELIGHT

Stillingia sylvatica

EUFORBIACEE

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com