Parte folosită: rădăcină.
Cules: rădăcina se culege la sfârșitul perioadei de înflorire, în iulie.
Compuși: uleiuri volatile, rășini, uleiuri nonvolatile, tanini.
Acțiuni: alterativă, expectorantă, diaforetică, sialagogă.
INDICAȚII
Această plantă nord-americană este utilă în tratamentul afecțiunilor cronice ale pielii precum eczemă și psoriazis. Oricum, tratamentul trebuie să se întindă pe o perioadă îndelungată. Aceste afecțiuni ale pielii se pot datora unei game foarte mari de factori. Planta este deosebit de utilă când este implicat și sistemul limfatic. O altă direcție de utilizare este în caz de bronșită și laringită, mai ales însoțită de pierderea vocii. Ca astringent, poate fi folosită în numeroase afecțiuni, dar mai ales în caz de hemoroizi.
Asocieri: pentru tratamentul problemelor pielii se asociază foarte bine cu brusture, dragavei, lipicioasă și stânjenel.
PREPARARE ȘI DOZARE
Decoct: se pune ½–1 linguriță rădăcină uscată la 1 cană apă, se dă în clocot și se lasă să fiarbă 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.
RĂCOVINĂ
Stellaria media
CARIOFILACEE
Denumire populară: ghețișoară, scânteiuță, iarbă-de-păsări, steluță-albă.
Parte folosită: părți aeriene uscate.
Cules: această foarte comună iarbă de grădină și de câmp poate fi culeasă tot timpul anului, deși iarna nu prea se găsește din abundență.
Compuși: saponine.
Acțiuni: antireumatică, cicatrizantă, emolientă.
INDICAȚII
Răcovina se folosește cel mai des ca remediu extern pentru tăieturi, răni și mai ales pentru mâncărimi și iritații. Dacă aceste iritații sunt provocate de eczemă
sau psoriazis, răcovina este foarte bună. Intern, are reputația de a fi un remediu pentru reumatism.
Asocieri: din răcovină se obține o alifie foarte bună, mai ales dacă este asociată
cu nalbă-mare.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 2 lingurițe plantă uscată și se lasă să
se infuzeze 5 minute; se bea de 3 ori pe zi; pentru uz extern, se prepară o alifie de răcovină sau poate fi folosită sub formă de cataplasmă; pentru calmarea mâncărimilor, se face o infuzie puternică din planta verde și se adaugă la apa de baie.
RĂCULEȚ
Polygonum bistorta
POLIGONACEE
Denumiri populare: nodurar, troscot, buruiana-rândunicii, iarba-balaurului, iarbă-roșie.
Parte folosită: rădăcină și rizom.
Cules: rădăcinile și rizomii se dezgroapă toamna din pășunile grase unde răculețul se găsește din abundență; rădăcinile mari trebuie tăiate longitudinal și uscate la soare.
Compuși: între 15 și 20% tanini.
Acțiuni: astringentă, anticatar, emolientă, antiinflamatoare.
INDICAȚII
Răculețul este un astringent puternic, dar și calmant și poate fi folosit în multe situații când e nevoie de ceva astringent, mai ales în caz de diaree și dizenterie.
Este considerat specific pentru diareea la copii. Ca astringent, poate să fie adăugat la orice remediu digestiv și să fie folosit în caz de colită mucoasă. Poate fi luat când îți curge nasul, ca adjuvant al altor remedii. Extern, este o foarte bună apă de gură în caz de afecțiuni inflamatorii ale gurii sau limbii și gargară în caz de laringită sau faringită, dar și sub formă de spălături vaginale împotriva leucoreei. A fost folosit și sub formă de unguent pentru hemoroizi și fisuri anale.
PREPARARE ȘI DOZARE
Decoct: se toarnă 1 cană apă peste 1 linguriță plantă uscată, se dă în clocot și se lasă să fiarbă 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi; pentru uz extern, acest ceai se poate folosi sub formă de apă de gură sau gargară.
Tinctură: se administrează 2–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.