În niciun alt sistem din organism legătura dintre aspectele fizice și cele psihologice nu este atât de evidentă ca în sistemul nervos. Sigur, sistemul nervos face parte din alcătuirea fizică a organismului și, la fel de sigur, toate procesele psihologice au loc în sistemul nervos. Astfel, dacă există vreo boală la nivel psihologic, aceasta se va reflecta și fizic; și, atunci când boala este fizică, se va reflecta și asupra psihicului. Se naște întrebarea de ce partea fizică a ființei a fost privită mereu ca separată de partea psihică.
Abordarea holistică a vindecării naturiste recunoaște această interdependență și privește țesutul nervos și funcțiile sale ca pe un element vital în tratamentul întregii ființe.
Medicina convențională alopată tinde să reducă problemele psihologice la un simplu nivel biochimic și presupune că medicamentele „potrivite“ rezolvă sau măcar ascund problema într-atât, încât viața normală își urmează cursul.
Foarte interesant, multe tehnici din domeniul medicinei alternative presupun sau sugerează cealaltă extremă, și anume că factorii psihologici sunt cauza oricărei boli și că tratamentul psihicului este singura modalitate adecvată de vindecare ce duce la rezolvarea oricărei probleme fizice.
Reunind aceste perspective reducționiste, ne apropiem de abordarea holistică; cu ajutorul medicinei naturiste putem trata sistemul nervos ca parte a întregului organism și îl putem stimula și întări, ajutând psihicul. Pentru ca ființa noastră să
fie întru totul sănătoasă, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră fizică cu o alimentație adecvată și un stil de viață potrivit, dar suntem responsabili și de trăirea unei vieți emoționale, mentale și spirituale sănătoase. Atmosfera emoțională în care trăim ar trebui să fie satisfăcătoare, stimulatoare și să susțină
stabilitatea emoțională. Gândurile noastre trebuie să fie creative și să sprijine viața, să fie deschise la fluxul liber al intuiției și imaginației și nu rigide conceptual. La fel, trebuie să rămânem deschiși la fluxul de energii superioare
ale sufletului, fără de care sănătatea nu este posibilă.
Prin urmare, orice boală ce se manifestă organic este încadrată într-un context emoțional, mental și spiritual, precum și fizic. Nu trebuie să uităm că facem parte dintr-un întreg mai mare, umanitatea, și că astfel suntem legați de bolile umanității și cufundați într-o mare de impulsuri și de factori pe care nu-i putem controla direct. Multe nevroze pe care le întâlnim în societatea occidentală
actuală sunt răspunsuri normale la un mediu înconjurător anormal, sunt reacții sănătoase ale psihicului la nebunia unei societăți bolnave.
În acest sens, vindecarea individului are limitele sale atunci când boala este, de fapt, o reflectare a unei societăți bolnave. În ziua de azi, a fi terapeut presupune o conștientizare a întregului, plus viziune politică într-o anumită măsură, dacă nu chiar activism.
Pentru ca noi să fim întregi, societatea noastră trebuie să fie întreagă. Pentru ca societatea să fie întreagă, noi trebuie să fim întregi. Pentru ca societatea să ne reflecte cu adevărat aspirațiile cele mai înalte, trebuie să trăim, să întruchipăm și să reflectăm aceste aspirații.
Medicina naturistă poate să fie un instrument integrat ecologic și spiritual care să
susțină sistemul nervos al umanității, pentru ca umanitatea să se poată ajuta singură. La nivel fizic, a-i ajuta pe oameni să admită că sunt întregi este o contrapondere ideală pentru tehnicile terapeutice de nivel psihologic.
PLANTELE MEDICINALE PENTRU SISTEMUL
NERVOS
Există mai multe feluri în care sistemul nervos poate beneficia de plantele medicinale, pe lângă cele, mai degrabă simpliste, de stimulare și relaxare.
TONICELE NERVOASE
Poate cea mai importantă contribuție pe care medicina naturistă o poate aduce în acest domeniu este întărirea și stimularea sistemului nervos. În cazuri de șoc, stres sau slăbiciune nervoasă, tonicele întăresc și stimulează direct țesuturile; nu este nevoie să se recurgă la tranchilizante sau la alte medicamente care să
calmeze anxietatea sau depresia. În multe probleme „de nervi“, ajutorul tonicelor nervoase poate să fie de neprețuit.
Oricât de surprinzător ar părea, unul dintre cele mai bune și, cu siguranță, dintre cele mai larg răspândite remedii pentru țesutul nervos este ovăzul, care poate să
fie administrat sub formă de tincturi, asociat după nevoie cu relaxante, cu stimulatoare sau cu orice alt remediu indicat, sau pur și simplu mâncat sub forma prea bine știutului terci, nu ca fulgi instant.
Alte tonice nervoase care au în plus efect relaxant sunt: damiana, gura-lupului, verbina și vindecea. Dintre acestea, gura-lupului este adesea cea mai eficientă, mai ales în probleme legate de stres.
RELAXANTELE NERVOASE
În cazuri de stres și încordare, relaxantele pot să ajute mult la ameliorarea stării de spirit. O listă reprezentativă de relaxante include: Cimicifuga racemosa, călin american, mac californian, mușețel, călin, hamei, isop, Piscidia erythrina, papucul-doamnei, lavandă, flori de tei, vâsc, talpa-gâștei, dedițel, pasiflora, rozmarin, sunătoare, gura-lupului și valeriană. Așa cum se poate vedea din această listă, multe dintre relaxante au și alte proprietăți și pot fi alese ca ajutoare în probleme corespondente.
Pe lângă plantele medicinale care acționează direct asupra sistemului nervos, plantele antispasmodice, care influențează nervii periferici și țesutul muscular, pot să aibă un efect relaxant indirect asupra întregului organism. Când corpul fizic se simte bine, urmează și o stare psihică de bine.
Și emolientele pot să ajute în asociere cu nervinele, căci ele calmează țesutul iritat și susțin vindecarea.
STIMULATOARELE NERVOASE
De cele mai multe ori, stimularea directă a țesutului nervos nu este indicată. În majoritatea cazurilor, e mult mai potrivit să fie stimulată vitalitatea înnăscută a organismului prin intermediul nervinelor sau chiar al tonicelor digestive ce acționează pentru intensificarea armoniei organice, având astfel un efect mult mai profund și mai durabil decât stimulatoarele nervoase.
Când este indicată stimularea nervoasă directă, cea mai bună plantă medicinală
este arborele de cola, deși nu trebuie uitate nici cafeaua, ceaiul maté sau ceaiul negru. Problema, în cazul acestor stimulatoare folosite în mod obișnuit, este că
au mai multe efecte secundare care pot să provoace mici probleme psihologice, precum anxietate și tensiune.
Unele dintre plantele bogate în uleiuri volatile sunt și valoroase stimulatoare, cea mai bună dintre ele fiind menta.
REMEDIILE FLORALE BACH
Remediile florale Bach reprezintă o abordare naturistă de forma unui amalgam
alchimic al esenței spirituale a florilor în cooperare cu nevoile emoționale/mentale ale persoanei respective.
Ele nu se folosesc direct pentru boli fizice, ci în caz de agitație, teamă, lipsă de speranță, frică, iritabilitate etc. Starea psihică influențează major cauzele, evoluția și tratamentul oricărei boli fizice. Remediile par să lucreze cu forța vitală, permițându-i să circule liber prin blocaj și în jurul lui, grăbind astfel vindecarea și revenirea la întregire.
Regretatul dr. Edward Bach a creat 38 de remedii. Povestea despre cum le-a descoperit este într-adevăr minunată și merită citită. Pentru orice fel de informații despre aceste remedii, detaliile de contact sunt: Statele Unite ale Americii
The Original Bach Flower Remedies