succesul, ci mai degrabă că probabilitatea de succes
creşte de zece ori. Acestea sunt şanse foarte bune pe care le ai când lucrezi în favoarea ta, în special când nu există niciun cost sau risc implicat în aşternerea pe hârtie – necesită doar un pic de timp.
Scrisul este numit o „activitate psiho-neuro-motorie”.
Actul scrisului te forţează să gândeşti şi să te concentrezi.
78 Brian Tracy
Te forţează să alegi ce este mai important pentru tine şi viitorul tău. Drept rezultat, când scrii un ţel, îl imprimi în mintea ta subconştientă, care apoi va munci douăzeci şi patru de ore pe zi pentru a-ţi transforma ţelul în realitate.
Uneori îi spun publicului meu de la seminare: „Doar trei la sută dintre adulţi au ţeluri scrise şi toţi ceilalţi muncesc pentru acei oameni.” În viaţă, fie munceşti să-ţi atingi propriile ţeluri, fie munceşti ca să atingi ţelurile altcuiva. Ce alegi?
Mecanisme de succes versus
mecanisme de eşec
Creierul tău are atât un mecanism al succesului, cât şi un mecanism al eşecului. Mecanismul eşecului este tentaţia de a urma calea nedisciplinată a rezistenţei minime, de a face mai degrabă ce este distractiv şi uşor decât ce este dificil şi necesar. Mecanismul tău de eşec funcţionează
automat pe durata vieţii tale, acesta fiind principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor eşuează să-şi atingă potenţialul individual.
În timp ce mecanismul eşecului la tine funcţionează
automat, mecanismul succesului este declanşat de un ţel. Când te decizi asupra unui ţel, îţi depăşeşti mecanismul eşecului şi îţi poţi schimba direcţia vieţii. Dintr-un vas fără cârmă, plutind în derivă pe valuri, ajungi un vas cu cârmă, busolă şi o destinaţie clară, navigând într-o direcţie îndreptată spre ţelul tău.
NU scuzelor! 79
Puterea ţelurilor
Un client al meu mi-a spus recent o poveste interesantă. El a spus că a participat la unul dintre seminarele mele în 1994, când am vorbit despre importanţa scrierii ţelurilor şi alcătuirii planurilor pentru a le îndeplini. La acea vreme, avea treizeci şi cinci de ani, vindea maşini pentru un dealer din Nashville şi câştiga 50 000 de dolari pe an.
Mi-a spus că acea zi i-a schimbat viaţa. A început să-şi scrie ţelurile şi planurile şi să lucreze pentru ele zilnic. Doisprezece ani mai târziu, câştiga mai bine de 1 milion de dolari pe an şi era preşedintele unei companii ce se dezvolta rapid şi vindea servicii unora dintre cele mai mari firme din ţară. El mi-a spus că nu-şi putea imagina cum ar fi fost viaţa lui dacă nu ar fi scos o bucăţică de hârtie şi nu ar fi scris ţelurile pe care voia să le atingă în anii următori.
Preia controlul asupra vieţii tale
Aristotel a scris că fiinţele umane sunt organisme teleo-
logice, ceea ce înseamnă pur şi simplu că noi suntem
condu ş i de scop. Astfel, te simţi fericit şi deţii controlul asupra vieţii tale doar când ai un ţel clar pentru care lucrezi zilnic. Asta înseamnă totodată că această abilitate de a deveni o persoană ce stabileşte ţeluri de-a lungul vieţii este una dintre cele mai importante discipline pe care o vei dezvolta vreodată.
În natură, porumbelul călător este o pasăre remarcabilă. Are un instinct supranatural ce-i permite să
80 Brian Tracy
zboare înapoi la cuib, indiferent cât de departe este sau în ce direcţie trebuie să meargă. Poţi lua un porumbel călător din cuibul lui, îl poţi pune într-o colivie, colivia într-o cutie, să acoperi cutia cu o pătură şi să bagi cutia acoperită în spatele unei camionete. Poţi apoi să conduci 1 000 de mile în orice direcţie, să deschizi camione-ta, să scoţi cutia, să tragi pătura, să deschizi colivia şi să
eliberezi porumbelul călător.
Porumbelul călător se va învârti de trei ori, se va orienta în spaţiu şi apoi va zbura drept înapoi spre casă.
Aceasta este singura creatură de pe Pământ înzestrată
cu această abilitate – cu excepţia fiinţelor umane. Cu excepţia ta.
Şi tu ai această abilitate remarcabilă de a te ghida spre casă, dar cu o singură diferenţă specială. Porumbelul călător pare să ştie instinctiv exact unde îi este loca-lizat cuibul. Apoi are abilitatea de a zbura direct spre acel cuib. În opoziţie, când fiinţele umane îşi programează un ţel în minte, ele pot apoi porni fără să aibă vreo
idee încotro se îndreaptă sau cum îşi vor atinge ţelul.
Dar, printr-un miracol, vor începe să se deplaseze cu precizie spre acel ţel, iar ţelul va începe să se deplaseze spre ele.
Totuşi, mulţi oameni ezită să stabilească ţeluri. Ei spun: „vreau să fiu independent financiar, dar n-am nicio idee cum o să ajung acolo.” Drept rezultat, nici măcar nu-şi stabilesc succesul financiar ca ţel. Dar vestea bună este că nu e nevoie să știi cum să ajungi acolo. Trebuie doar să ştii ce vrei să realizezi, iar mecanismul de străduinţă
îndreptat către ţel, din creierul tău, te va ghida infailibil spre destinaţia ta.
NU scuzelor! 81
De exemplu, poţi decide că îţi vei găsi slujba ideală, în care lucrezi pentru oameni şi cu oameni pe care-i placi şi-i respecţi şi depui o muncă atât stimulativă, cât şi plăcută. Îţi acorzi ceva timp să scrii o descriere exactă
a modului în care ar arăta slujba şi locul tău de muncă
ideal şi apoi ieşi pe piaţa muncii şi începi să cauţi.
După o serie de interviuri, vei ajunge adesea în locul potrivit la momentul potrivit şi vei avea exact slujba potrivită. Aproape toată lumea a avut această experienţă
la un moment dat. O poţi avea mai degrabă prin proiec-
tare decât din întâmplare, dezvoltând pur şi simplu o claritate absolută despre ceea ce vrei cu adevărat.