"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Metoda în şapte paşi pentru

a-ţi atinge ţelurile

Există şapte paşi simpli pe care-i poţi urma pentru a stabili şi a-ţi atinge ţelurile mai repede. Există metodo-logii mai complexe şi mai detaliate de atingere a ţelurilor, dar această Metodă în şapte paşi îţi va permite să

realizezi de zece ori mai mult decât ai realizat vreodată

şi vei face asta mult mai repede decât îţi poţi imagina în prezent.

Pasul 1: Decide exact ce vrei. Fii specific. Dacă vrei să-ţi creşti venitul, decide-te pentru o sumă specifică de bani în loc de „să faci pur şi simplu mai mulţi bani”.

Pasul 2: Scrie-l. Un ţel care nu este scris este ca fumul de ţigară: se îndepărtează şi dispare. Este vag şi

82 Brian Tracy

nesubstanţial. Nu are nicio forţă, efect sau putere. Dar un ţel scris devine ceva ce poţi vedea, atinge, citi şi modifica dacă e necesar.

Pasul 3: Stabilește un termen-limită pentru ţelul tău.

Alege o perioadă rezonabilă şi scrie data când vrei să-l atingi. Dacă este un ţel suficient de mare, stabileşte un termen-limită final şi apoi stabileşte termene-limită sau paşi provizorii între punctul în care te afli în prezent şi cel în care vrei să ajungi pe viitor.

Un termen-limită serveşte drept „sistem de forţare”

în creierul tău. Aşa cum adesea faci mai mult când eşti sub presiunea unui termen-limită specific, mintea ta subconştientă munceşte mai repede şi mai eficient când te-ai decis că vrei să atingi un ţel până la un moment dat.

Regula este „Nu există ţeluri nerealiste; există doar termene-limită nerealiste.”

Ce faci dacă nu-ţi atingi ţelul până la termenul tău limită? Simplu. Stabileşti alt termen-limită. Un termen-limită este doar o „ghicire a estimării”. Uneori îţi vei atinge ţelul înainte de termenul-limită, uneori la termenul-limită şi uneori după termenul-limită.

Când îţi stabileşti ţelul, va fi în contextul unui anumit set de circumstanţe exterioare. Dar aceste circumstanţe se pot schimba, făcându-te să-ţi schimbi şi termenul-limită.

Pasul 4: Alcătuiește o listă a tuturor lucrurilor la care

te poţi gândi și pe care le-ai putea face pentru a-ţi

atinge ţelul. Aşa cum a spus Henry Ford: „Cel mai mare

NU scuzelor! 83

ţel poate fi atins dacă îl împarţi pur şi simplu în paşi suficient de mici.”

• Alcătuieşte o listă a obstacolelor ş i dificultăţilor

pe care le vei avea de depăşit, atât exterioare, cât şi interioare, pentru a-ţi atinge ţelul.

• Alcătuieşte o listă a cuno ş tinţelor și competen-

ţelor suplimentare de care vei avea nevoie pentru a-ţi atinge ţelul.

• Alcătuieşte o listă a oamenilor de a căror coope-rare şi susţinere vei avea nevoie pentru a-ţi atinge ţelul.

• Alcătuieşte o listă a tuturor lucrurilor la care te poţi gândi pentru ceea ce vei avea de făcut şi apoi completează această listă pe măsură ce se ivesc noi sarcini şi responsabilităţi. Continuă să scrii până când lista ta este completă.

Pasul 5: Organizează-ţi lista atât după secvenţă, cât

și după prioritate. O listă de activităţi organizate după

secvenţă necesită să te decizi ce trebuie să faci întâi, ce trebuie să faci în al doilea rând şi ce trebuie să faci mai târziu. În plus, o listă organizată după prioritate îţi permite să stabileşti ce este mai important şi ce este mai puţin important.

Uneori secvenţa şi prioritatea sunt aceleaşi, dar adesea nu sunt. De exemplu, dacă vrei să începi un anumit tip de afacere, primul pas în ordinea secvenţei ar putea fi să achiziţionezi o carte sau să te înscrii la un curs despre acea afacere.

84 Brian Tracy

Dar cea mai importantă este abilitatea ta de a concepe un plan de afacere, bazat pe o extinsă cercetare de piaţă, pe care-l poţi folosi pentru a aduna resursele de care ai nevoie şi să începi efectiv afacerea pe care o ai în minte.

Pasul 6: Pune-ţi imediat planul în aplicare. Fă primul pas – şi apoi pe al doilea şi pe al treilea. Porneşte. Dă-i bătaie. Mişcă-te repede. Nu amâna. Aminteşte-ţi: procrastinarea nu este doar hoţul timpului; este hoţul vieţii.

Diferenţa dintre succese şi eşecuri în viaţă este pur şi simplu că învingătorii fac primul pas. Sunt orientaţi spre acţiune. Aşa cum se spunea în Star Trek, ei „se îndreaptă cu îndrăzneală acolo unde nimeni nu a mai mers înainte”. Învingătorii sunt dispuşi să acţioneze fără nicio garanţie a succesului. Cu toate acestea, sunt dispuşi să

înfrunte eşecul şi dezamăgirea şi să treacă la acţiune.

Pasul 7: Fă zilnic ceva care te îndreaptă în direcţia

ţelului tău major. Acesta este pasul-cheie care îţi va garanta succesul: fă ceva, şapte zile pe săptămână, 365 de zile pe an. Fă orice te aduce cel puţin cu un pas mai aproape de ţelul cel mai important pentru tine în acel moment.

Când faci zilnic ceva care te îndreaptă în direcţia ţelului tău, capeţi elan. Acest elan, acest simţ al mişcării înainte, te motivează, inspiră şi energizează. Pe măsură

ce capeţi elan, vei descoperi că este din ce în ce mai uşor să faci chiar mai mulţi paşi spre ţelul tău.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com