Poate că întârzie.”
În clipa în care-ţi spui asta, toată negativitatea aso-ciată cu evenimentul dispare şi tu devii iar calm, relaxat şi pozitiv.
Renunţă la suferinţa ta
A doua cauză de la baza vinii este justificarea. Aceasta apare atunci când îţi spui ţie (şi celorlalţi) de ce ai dreptul să fii furios sau supărat în această situaţie.
Mulţi oameni se îndrăgostesc de suferinţa lor. Problemele lor din trecut devin focalizarea principală a
NU scuzelor! 315
vieţii lor. Ei se gândesc tot timpul la ce s-a întâmplat. Îşi petrec ziua şi chiar noaptea purtând conversaţii furioa-se cu oameni care nu sunt prezenţi, oameni care li se pare lor că i-au rănit în trecut.
De fiecare dată când sunt într-o conversaţie un anumit timp, ei îşi dezvăluie suferinţa, ca un negustor într-un bazar, şi o expun celeilalte persoane. Apoi reciclează
evenimentele nefericite ale vieţii lor, spunând ce s-a întâmplat, cât de rău au fost trataţi şi cât de îngrozitoare a fost cealaltă persoană pentru că i-a tratat în acel mod.
Totuşi, când te autodisciplinezi să încetezi să-ţi justifici emoţiile negative punând încontinuu pe tapet ce s-a întâmplat şi ce a făcut sau nu cealaltă persoană şi când accepţi în schimb cu calm că „se întâmplă lucruri”
în viaţa ta, negativitatea ta ce însoţeşte cealaltă persoană sau situaţie se stinge.
Practică iertarea
Culmea autodisciplinei în dezvoltarea spirituală este practica iertării. Legea Iertării spune că „eşti mental şi emoţional sănătos în măsura în care poţi ierta cu uşurinţă pe cineva care te-a rănit în vreun fel”.
Fiecare persoană – inclusiv tu – a simţit de-a lungul anilor critică distructivă, tratament negativ, asprime, grosolănie, nedreptate, trădare şi lipsă de onestitate din partea celorlalţi. Aceste evenimente sunt nefericite, dar sunt o parte inevitabilă a condiţiei umane. Singurul mod prin care poţi evita problemele şi dificultăţile de a trăi într-o societate ocupată, cu numeroase tipuri de oameni, este să trăieşti într-o peşteră.
316 Brian Tracy
Singura întrebare pe care trebuie să ţi-o pui şi la care să răspunzi după ce ai avut o experienţă negativă
este „Cât de mult îmi va lua să trec peste acest eveniment şi să-mi continui viaţa?” Asta este o decizie pe care doar tu o poţi lua. Este una dintre cele mai importante tipuri de decizii pe are o poţi lua în viaţa ta dacă vrei într-adevăr să fii fericit. Mai mult decât atât, este un adevărat test al disciplinei tale mentale şi spirituale.
Curba uitării
Fiecare persoană are o „curbă a uitării” sau ceea ce se numeşte adesea „o curbă a iertării”. Această diagramă
măsoară cât de repede ierţi şi uiţi o experienţă negativă
şi determină cât de sănătos mental şi emoţional eşti în realitate.
Imaginează-ţi un dreptunghi cu o scală de la zero la o sută urcând în partea stângă a dreptunghiului. Aceasta este scala intensităţii emoţiei negative pe care o ai când eşti rănit sau jignit în vreun fel. La baza acestui grafic sunt lunile şi anii vieţii tale.
Poţi avea fie o curbă dreaptă a iertării, fie o curbă
abruptă, descendentă, înclinată, a iertării. Dacă ai curba iertării dreaptă, asta înseamnă că tu continui să fii furios pentru multă vreme, uneori ani sau chiar decenii, la acelaşi nivel ca atunci când s-a întâmplat evenimentul.
Există nenumăraţi oameni care sunt încă furioşi în legătură cu ceva ce le-au făcut sau spus părinţii lor cu decenii în urmă. Mai mult decât atât, îţi vor spune despre asta imediat. Ei vor scotoci în tolba lor cu
NU scuzelor! 317
evenimente neiertate şi îşi vor scoate experienţele din copilărie şi le vor împărtăşi cu tine.
Fiecare psiholog şi psihiatru care are de-a face cu oameni nefericiţi este angajat pentru că pacientul său are curbe ale iertării drepte. Conversaţia lor principală
în terapie constă în a relata ce le-a făcut sau nu o persoană, ce a făcut pentru ei sau nu la un moment dat în trecut
- şi cât de nefericiţi se simt încă în legătură cu asta azi.
Treci peste şi mergi mai departe
Oamenii într-adevăr sănătoşi, pe de altă parte, au curbe ale iertării descendente, înclinate. Ei au avut la fel de multe dificultăţi şi probleme în viaţă ca oricine altcineva, dar s-au autodisciplinat hotărându-se să ierte şi să
uite repede pentru a-şi continua viaţa. Refuză să îşi scoată problemele din tolbă şi să le care în continuare.
Ei renunţă pur şi simplu la ele şi îşi îndreaptă atenţia spre lucrurile care îi fac fericiţi.
Disciplina iertării este cheia spre regatul spiritual.
Este posibil pentru tine să te bucuri de niveluri ridicate de linişte sufletească numai atunci când dezvolţi obiceiul şi disciplina de a ierta cu uşurinţă alţi oameni pentru tot şi orice lucru pe care l-au făcut ca să te rănească.
Iertarea este egoistă
Unii oameni sunt confuzi în legătură cu conceptul iertării. Ei cred că a ierta pe cineva pentru că i-a rănit este acelaşi lucru cu a tolera acel comportament sau chiar
318 Brian Tracy
a-l aproba. Din contră chiar. Iertarea este un act pur egoist.