3. Dacă ai fi un excelent model de urmat pentru copiii tăi, în ce mod s-ar deosebi comportamentele tale, începând de azi?
4. Ce greşeli au făcut copiii tăi şi ar trebui să ierţi şi să uiţi, începând de acum?
5. Ce acţiuni vei realiza imediat pentru a petrece mai mult timp cu copiii tăi?
6. Ce acţiuni ai putea realiza pentru a le insufla copiilor sinceritatea ca fiind o calitate?
7. Cum ţi-ai putea încuraja şi recompensa copiii astfel încât ei să practice autodisciplinaa, autocontrolul şi stăpânirea de sine?
Capitolul 20
Autodisciplina
şi prietenia
Tot ce vrei în viaţă are un preţ aferent. Trebuie plătit un preţ dacă vrei să îmbunătăţeşti lucrurile, dacă
vrei să le laşi aşa cum sunt, un preţ pentru tot.
- HARRY BROWNE
Optzeci şi cinci la sută din întreaga ta fericire ta va proveni din relaţii fericite cu alţi oameni. Din păcate, şi optzeci şi cinci la sută din toate problemele şi nefericirea ta vor fi asociate cu alţi oameni. Capitolele 18 şi 19
au oferit unele idei despre cum să ai o căsnicie mai fericită şi să creşti copii mai fericiţi, dar pe lângă familia ta, desigur, prieteniile tale sunt de asemenea importante pentru starea ta de bine.
De aceea, este de datoria ta să devii într-adevăr excelent în relaţiile interumane. Din fericire, aceasta este o abilitate care se poate învăţa. Poţi deveni unul dintre cei mai populari oameni din domeniul tău şi cercul tău social pur şi simplu implicându-te în comportamentele pe care
alţi oameni populari le practică în mod regulat.
300 Brian Tracy
Aristotel a scris că omul este un animal social. Asta înseamnă că ne definim pe noi înşine în termenii relaţiilor noastre cu ceilalţi oameni. Destinele noastre sunt determinate de interacţiunile noastre cu ceilalţi şi de ale lor cu noi. Noi aflăm cine suntem şi ne cunoaştem pe noi înşine doar interacţionând cu ceilalţi oameni.
Esenţa personalităţii
Psihologii ne spun că tot ce facem este fie ca să ne con-solidăm stima de sine, fie ca să o protejăm să nu fie deni-grată de alţii. Fiecare persoană este hipersensibilă în privinţa simţului ei de valoare şi importanţă personală.
Stima ta de sine – cum te simţi în legătură cu tine însuţi, cât de mult te placi – este în mare determinată
de imaginea ta de sine sau de modul în care te vezi şi gândeşti despre tine. Imaginea ta de sine este alcătuită
din trei părţi, precum trei felii dintr-o plăcintă, fiecare atingându-le pe celelalte:
1. În primul rând, imaginea ta de sine este alcătuită
din modul în care te vezi pe tine însuţi. Asta determină în mare modul în care mergi, vorbeşti, te comporţi şi interacţionezi cu ceilalţi.
2. A doua parte a imaginii tale de sine este modul în care crezi că te văd ceilalţi. Dacă tu crezi că alţi oameni te plac, te respectă şi te admiră, te vezi pe tine însuţi într-un mod pozitiv şi te bucuri de sentimente mai puternice de stimă de sine şi importanţă de sine.
NU scuzelor! 301
3. A treia parte a imaginii tale de sine este modul în care oamenii te văd şi te tratează de fapt. Dacă tu crezi că eşti foarte plăcut şi popular şi cineva te tratează într-o manieră grosolană şi lipsită de respect, poate fi un şoc pentru imaginea ta de sine şi poate să-ţi reducă stima de sine. Pe de altă parte, dacă te vezi ca fiind o persoană obişnuită, iar oamenii pe care-i întâlneşti te tratează de parcă eşti o persoană valoroasă şi importantă, poţi avea un şoc pozitiv faţă de imaginea ta de sine care te face să te placi şi să te apreciezi chiar mai mult.
Cheia fericirii
Eşti cu adevărat fericit doar atunci când simţi că toate cele trei părţi ale imaginii tale de sine coincid. Eşti fericit doar când simţi că modul în care te vezi, modul în care crezi că te văd ceilalţi şi modul în care te văd de fapt par toate să fie concordante într-o anumită situaţie.
În viaţă, cauţi prietenii şi relaţii cu oameni care te fac să te simţi confortabil cu modul în care te vezi şi gândeşti despre tine. Când eşti cu oameni care te tratează ca şi cum eşti valoros şi important, te bucuri de un nivel mai ridicat de stimă de sine. Te placi şi te respecţi mai mult. Te simţi fericit în prezenţa lor.
De exemplu, în şcoală, întotdeauna te-ai descurcat mai bine şi ai luat note mai bune când ai simţit că profe-sorului îi păsa de tine şi te plăcea. La muncă, probabil cea mai mare motivaţie este o atitudine de apreciere
din partea şefului faţă de angajat. De fiecare dată când un angajat simte că şefului îi place de el ca persoană,
302 Brian Tracy
neconsiderându-l un simplu angajat, el se simte mai valoros şi îşi face mai bine treaba.
Legea efortului indirect
Secretul dezvoltări şi menţineri prieteniilor şi relaţiilor minunate este simplu. Înseamnă ca tu să practici Legea Efortului Indirect în fiecare interacţiune cu ceilalţi oameni.
Trebuie să evadezi departe de tine şi de propriile preocupări pentru a-i înţelege pe ceilalţi oameni şi cum ar putea ei să gândească sau să simtă.
Aşadar, dacă vrei să ai un prieten, trebuie întâi să fii
un prieten. Dacă vrei ca oamenii să te placă, ar trebui
să-i placi tu întâi. Dacă vrei ca oamenii să te respecte, ar trebui întâi să-i respecţi tu. Dacă vrei să-i impresionezi pe ceilalţi, ar trebui întâi să fiiimpresionat de ei. În acest mod, abordând oamenii indirect, apelezi la cele mai profunde nevoi subconştiente ale lor.