"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Creşte stima de sine a altor oameni

Cea mai profundă nevoie subconştientă pe care o au oamenii este nevoia de a se simţi importanţi. De vreme ce şi tu ai această nevoie, de fiecare dată când practici Legea Efortului Indirect şi te focalizezi să-i faci pe ceilalţi oameni să se simtă mai importanţi, le întăreşti imaginea de sine, le creşti stima de sine şi îi faci să se simtă fericiţi în legătură cu ei înşişi – şi prin extensie, în legătură cu tine.

De fiecare dată când spui sau faci orice pentru a creşte stima de sine a altei persoane, tu declanşezi un

NU scuzelor! 303

efect de „bumerang” care face ca propria ta stimă de sine să sporească în acelaşi timp şi în aceeaşi măsură. Nu poţi niciodată să faci sau să spui vreun lucru pentru a face ca altă persoană să se simtă mai bine cu ea fără să te simţi şi tu mai bine cu tine.

Este nevoie de o autodisciplină şi un autocontrol enorme pentru ca tu să te depăşeşti. În loc să încerci să îi faci pe ceilalţi oameni să te placă şi să fie impresionaţi de tine, focalizează-te întâi să-i placi tu şi să fii impresionat de ei.

Şapte moduri de a-i face pe oameni

să se simtă importanţi

Cheia relaţiilor excelente cu ceilalţi este chiar simplă: fă-i să se simtă importanţi.

În măsura în care îi poţi face pe ceilalţi oameni să se simtă importanţi – începând cu membrii familiei tale şi apoi extinzându-te în exterior spre prietenii şi colegii tăi de muncă – vei deveni unul dintre cei mai populari oameni din lume.

Există şapte moduri de a-i face pe ceilalţi oameni din jur să se simtă importanţi. Acestea sunt practici simple pe care le poţi învăţa prin repetiţie.

1. Acceptă oamenii așa cum sunt: Una dintre cele mai profunde năzuinţe ale naturii umane este să fie acceptată

de către alţi oameni fără judecată, evaluare sau critică. Psihologii numesc acest comportament „consideraţia necondiţionată pozitivă”. Asta se întâmplă atunci când accepţi pe cineva complet, fără rezerve, exact pentru ceea ce este.

304 Brian Tracy

Pentru că majoritatea oamenilor te judecă şi sunt critici, să fii acceptat necondiţionat de către altă persoană creşte stima de sine a acelei persoane, îi întăreşte imaginea de sine şi o face să se simtă fericită cu ea.

În filmul Bridget Jones Diary ( Jurnalul lui Bridget Jones), întreaga focalizare este pe revelaţia lui Bridget că

găsise un bărbat „care mă place exact aşa cum sunt”.

Asta era considerat ceva absolut uimitor uimitor. Toţi prietenii ei erau uluiţi că cineva putea avea vreodată o relaţie bazată pe acceptarea necondiţionată a altcuiva.

Când îi priveşti pe ceilalţi oameni şi le oferi un zâmbet sincer, ei se simt mai fericiţi cu ei înşişi. Stima lor de sine sporeşte. Se simt mai valoroşi şi mai importanţi.

Când încetezi să te mai gândeşti la tine însuţi şi la impresia pe care le-o faci celorlalţi şi în schimb începi să

te gândeşti la ceilalţi şi la impresia pe care ei ţi-o fac ţie, te poţi relaxa. Respiri adânc şi zâmbeşti pur şi simplu oamenilor atunci când îi întâlneşti şi-i întâmpini atât acasă, cât şi la muncă. Este unul dintre cele mai puternice comportamente pe care îl poţi avea pentru stima de sine şi dezvoltarea relaţiilor. Să le zâmbeşti oamenilor îi face să se simtă importanţi şi valoroşi.

2. Arată-ţi aprecierea pentru ceilalţi: De fiecare dată

când apreciezi pe altcineva pentru ceva ce a făcut sau a spus, tu creşti stima de sine a acelei persoane şi o faci să

se simtă mai importantă. Expresii ale aprecierii – de la scurte aprobări din cap şi zâmbete până la felicitări, scrisori şi cadouri – cresc stima de sine a oamenilor şi îi fac să se placă mai mult. Drept rezultat, prin Legea Efortului Indirect, ei te vor plăcea, la rândul lor, mai mult.

NU scuzelor! 305

Cel mai simplu mod de a exprima aprecierea este să

spui pur şi simplu „mulţumesc”. Cuvântul „mulţumesc”

este profund apreciat în orice limbă, oriunde în lume. Eu am călătorit în nouăzeci de ţări, iar primul lucru pe care-l fac este să învăţ cuvintele pentru „te rog” şi „mulţumesc”.

De fiecare dată când foloseşti aceste cuvinte, oamenii se luminează, zâmbesc şi se simt mai fericiţi să fie în prezenţa ta.

Să spui „mulţumesc” de fiecare dată are un efect aproape magic asupra celeilalte persoane. O face să se simtă importantă şi mult mai fericită să fie în prezenţa ta şi să te ajute cu orice ai nevoie.

3. Fii agreabil: În general, cei mai bineveniţi oameni în fiecare situaţie sunt cei agreabili şi pozitivi cu ceilalţi. Pe de altă parte, oamenii certăreţi care pun totul la îndoială, se plâng şi contrazic sunt rar bineveniţi undeva.

Când dai din cap, zâmbeşti şi eşti de acord cu cealaltă persoană atunci când vorbeşte sau îşi exprimă o opi-nie, o faci pe acea persoană să se simtă inteligentă, respectată, valoroasă şi importantă. Când eşti agreabil cu altă persoană, chiar dacă ea spune ceva cu care e posibil să nu fii complet de acord, o faci pe acea persoană

să se simtă fericită să fie în prezenţa ta.

În munca mea de orator profesionist, întâlnesc mii de oameni în fiecare an. Ei vin la mine şi adesea exprimă

opinii despre subiecte în care sunt adesea bine informat, iar ei este limpede că nu sunt. Uneori, îmi spun lucruri ridicole care fie nu sunt adevărate, fie nu au niciun sens.

306 Brian Tracy

În fiecare caz, totuşi, eu zâmbesc şi sunt de acord, aprobând din cap şi punându-le întrebări, ascultându-i cum îşi exprimă ideile şi convingerile. Ei pleacă simţind că au avut o conversaţie bună cu oratorul şi că în mod sigur sunt de acord cu ei. Nu mă costă nimic şi îi face fericiţi. Îi face să se simtă importanţi.

4. Arată-ţi admiraţia: Oamenii investesc de obicei foarte multă emoţie personală în posesiunile, trăsăturile şi realizările lor. Când admiri ceva ce aparţine altei persoane, asta o face să se simtă fericită în legătură cu ea însăşi. Aşa cum a spus Abraham Lincoln: „Tuturor le place un compliment.”

Exprimă-ţi admiraţia pentru înfăţişarea oamenilor şi anumite articole din îmbrăcămintea lor. Bărbaţii se simt în special măguliţi când spui ceva drăguţ despre cravata sau pantofii lor. Femeilor le place să fie măgulite în legătură cu părul lor sau orice alt lucru din înfăţişarea lor. Oamenii petrec foarte mult timp aranjându-se înainte de a ieşi din casă.

Poţi, de asemenea, să faci un compliment unei persoane pentru trăsăturile sau caracteristicile ei, spunând lucruri de tipul: „Da ştiu că eşti insistent, nu glumă”. Oamenii îşi investesc întreaga viaţă în dezvoltarea trăsătu-rilor şi calităţilor – în special a calităţilor pozitive - şi se simt flataţi când observi şi le faci complimente legate de acele calităţi.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com