"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

2. Identifică primul lucru pe care l-ai putea face la fiecare întâlnire sau întrevedere pentru a-ţi face interlocutorul să se simtă important.

3. Decide să faci fiecare persoană să se simtă mai valoroasă

şi de toată lauda pentru că el sau ea a vorbit cu tine.

4. Practică eliminarea judecării în toate relaţiile tale. Întotdeauna să presupui cele mai bune intenţii din partea celorlalţi.

5. Imaginează-ţi că fiecare persoană pe care o întâlneşti mai are o scurtă perioadă de trăit şi tu eşti singura persoană care ştie.

6. Găseşte la fiecare persoană ceva care este impresionant pentru tine şi apoi spune-i celeilalte persoane cât de impresionat eşti.

7. Imaginează-ţi că există o cameră şi un microfon ascunse în fiecare interacţiune pe care o porţi cu alţi oameni. Cât de diferit te-ai comporta?

NU scuzelor! 311

Capitolul 21

Autodisciplina

şi liniştea sufletească

„Oamenii sunt nerăbdători să-şi îmbunătăţească

situaţia materială, dar nu sunt dispuşisă se perfecţioneze pe ei înşişi; astfel, ei rămânlimitaţi. Omul care nu se dă înapoi de laautorăstignire nu poate eşua niciodată

în a-şi îndeplini obiectivul pe care şi l-a propus.

Asta e valabil atât pentru lucruri pământeşti,cât şi pentru cele cereşti. Până şi omul al căruiobiectiv este să dobândească avere trebuie să fiepregătit să facă mari sacrificii personale înainte dea putea să şi-l îndeplinească; şi cât mai multe pentrua avea o viaţă remarcabilă şi bine echilibrată.”

- JAMES ALLEN

Tu ai nevoie de niveluri ridicate de autodisciplină

dacă îţi doreşti într-adevăr să-ţi dezvolţi toate resursele interioare şi să-ţi atingi adevăratul potenţial. De-a lungul epocilor, în toate religiile şi filosofiile, cel mai mare bun de preţ sau idee umană a fost liniștea sufle-

tească. Abilitatea de a-ţi dobândi propria linişte sufletească este adevărata măsură a succesului tău şi determinantul-cheie al fericirii tale.

312 Brian Tracy

Pentru a te dezvolta spiritual şi pentru a deveni o persoană pe deplin funcţională, trebuie să aplici regulat autodisciplina şi autocontrolul gândurilor, sentimentelor şi acţiunilor tale. Dezvoltarea spirituală, pacea interioară şi experienţa bucuriei cer toate stăpânire de sine şi autocontrol.

Succes exterior versus succes interior Pentru a reuşi în „lumea exterioară”, trebuie să te auto-

disciplinezi să te focalizezi şi să te concentrezi, să munceşti din greu la slujba ta, să acţionezi încontinuu pentru ţelurile tale şi să devii mai bun şi mai capabil pe măsură

ce înaintezi în vârstă.

Pentru a reuşi în „lumea interioară”, totuşi, e nevoie de abilităţile aproape opuse. Pentru a dobândi pacea interioară, trebuie să te autodisciplinezi să renunţi la tot ce poate să-ţi perturbe simţul păcii interioare şi de mulţumire.

Budismul zen învaţă că principala cauză a suferinţei umane şi a nefericirii este „ataşamentul”. Oamenii devin ataşaţi de idei, convingeri şi lucruri materiale, iar apoi sunt reticenţi să renunţe la ele. Uneori, oamenii devin atât de preocupaţi de aceşti factori externi, încât le afectează sănătatea mentală şi fizică - ţinându-i chiar treji noaptea.

Când practici detaşarea, separându-te emoţional

de lucruri sau deznodăminte, şi emoţiile negative impli-cate încetează, la fel cum ai scoate un bec din fasung.

NU scuzelor! 313

Nevoia de a avea dreptate

Majoritatea oamenilor simt o nevoie acută de a avea dreptate. Totuşi, când nu-ţi mai pasă dacă ai dreptate sau greşeşti, atunci dispar toate emoţiile ce înconjoară

această nevoie de a avea dreptate. Dr. Gerald Jampolsky a pus marea întrebare: „Vrei să ai dreptate sau vrei să fii fericit?”

Unii oameni devin pasionaţi de crezurile lor politice sau religioase, toate fiind învăţate de la altcineva într-un anumit fel. Dar când înlături pentru o vreme acele crezuri, ele îşi pierd abilitatea de a-ţi stârni emoţii şi de a-ţi alimenta furia.

Eu am prieteni şi întâlnesc oameni cu idei şi convingeri care se înscriu în toate spectrele politice şi religioase. În majoritatea cazurilor, ne înţelegem bine unii cu alţii pentru că pur şi simplu nu discutăm despre su-biectele asupra cărora avem convingeri diferite. Noi ne

autodisciplinăm în mod deliberat şi conştient să ne detaşăm de aceste idei şi ne focalizăm în schimb pe subiecte asupra cărora suntem de acord şi pentru care împărtăşim interese comune.

Refuză să dai vina pe cineva pentru orice Cauza fundamentală a emoţiilor negative şi principalul distrugător al păcii interioare este vina. Aşa cum am menţionat mai devreme în carte, nu este posibil să ai o emoţie negativă fără să fie cineva sau ceva de învinovăţit în vreun fel sau pentru ceva anume.

314 Brian Tracy

Vina presupune existenţa a unuia dintre doi factori, sau a ambilor. Primul este identificarea. Asta apare atunci când iei ceva la modul personal: te identifici cu respectivul lucru. Imediat ce te decizi să simţi că cineva a făcut sau a spus ceva negativ care îţi afectează interesele personale în vreun fel, devii imediat furios şi o învinovă-ţeşti pe acea persoană.

Chiar dacă cineva care se grăbeşte la muncă, complet preocupat, şi care se poate să fi avut adineaori o ceartă cu partenera sau partenerul, îţi taie calea din întâmplare în trafic, te poţi imediat înfuria pe acea persoană, un străin oarecare, pentru că ai luat stilul său de şofat la modul personal.

Dar când te autodisciplinezi să te detaşezi şi să încetezi să iei lucrurile la modul personal, încărcătura emoţională negativă conectată cu persoana sau inciden-tul dispare aproape imediat. De exemplu, când cineva îţi taie calea în trafic, te poţi detaşa emoţional de situaţie spunându-ţi: „Ei bine, probabil se grăbeşte spre muncă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com