"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

NU scuzelor! 293

Băiatul meu a spus: „I-am zis că eu nu-mi mint niciodată părinţii.”

Prietenul lui a spus: „Toţi îşi mint părinţii.”

Băiatul meu i-a repetat: „Eu nu-mi mint niciodată

părinţii pentru că nu am de ce. Pot să le spun mereu adevărul şi totul e în regulă.”

Cei trei copii ai noştri au ascultat asta şi au fost cu toţii de acord. Ei ne-au spus că asta era o familie adevărată pentru că nu era nevoie să-şi mintă niciodată părinţii.

Sâmburele încrederii în sine

Când copiii spun adevărul, ei devin corecţi şi puternici, cu stimă de sine ridicată şi un nivel ridicat de încredere în sine. Ei au un nivel mai ridicat de respect de sine şi de mândrie personală. Se uită fix în ochii tăi şi-ţi spun exact la ce se gândesc şi ce simt. Sunt foarte diferiţi de copiii care trebuie să mintă încontinuu sau să ascundă adevărul pentru a tăinui lucruri faţă de părinţii lor.

În perioada de creştere a copiilor, vor fi nenumărate dăţi în care ei vor face sau vor spune ceva cu care nu eşti de acord sau care te înfurie. În acele momente, trebuie să te autodisciplinezi să gândeşti înainte de a acţiona sau reacţiona, controlându-te şi controlându-ţi temperamentul. Trebuie să-ţi reaminteşti că ce faci într-un moment de stres este înregistrat de copilul tău şi poate avea un efect asupra lui pentru o perioadă nedefinită în viitor.

Copiii învaţă valori prin instruire şi exemplu, acor-date în mod repetat în timp ce cresc. Când îi înveţi valori şi practici personal valoarea iubirii – în special pentru

294 Brian Tracy

partenerul tău –, a compasiunii pentru cei mai puţin no-rocoşi, a generozităţii faţă de cei care au nevoie de ea, a răbdării când este cerută, a toleranţei pentru diferite puncte de vedere, a curajului în faţa dificultăţilor şi a perseverenţei în faţa obstacolelor, copiii tăi vor adopta aceste comportamente drept norme. Pe măsură ce cresc, ei le vor vedea ca fiind modul potrivit de a răspunde la aceste tipuri de situaţii.

Puterea iertării

Una dintre cele mai importante valori pe care o predai copiilor tăi este iertarea. Inabilitatea de a ierta stă la baza celor mai negative emoţii. Când practici iertarea, când treci uşor peste lucruri, şi copiii tăi cresc cu abilitatea de a ierta. Asta îi fereşte de ani de nefericire ca urmare a modului în care sunt răniţi de cineva, lucru care se întâmplă întotdeauna.

Părinţii mei erau inflexibili şi de neclintit. Aveau o stimă de sine scăzută ca rezultat al copilăriei dificile din perioada crizei. Prin urmare, odată ce luau o poziţie faţă

de un subiect, oricât de greşită, nu puteau da niciodată

înapoi sau admite că au greşit.

Eu am decis ca atunci când voi avea copii să fac exact opusul. Când fiica mea Cristina era mică, dacă ţi-pam la ea dintr-un anumit motiv, întotdeauna mă duceam şi îmi ceream scuze. Spuneam: „Nu trebuia să fi ţipat la tine. Am greşit. Mă ierţi?”

Atunci când creşti copii, pe măsură ce se măresc, ei vor face nenumărate greşeli. Uneori vei reacţiona exage-rat. Doar dacă nu eşti vreun sfânt, altfel este imposibil să

NU scuzelor! 295

nu o faci. Totuşi, oricând greşeşti faţă de copilul tău, ar trebui să ai curajul şi puterea de a-ţi da seama că o critică distructivă din partea unui părinte este extrem de dureroasă pentru un copil. Du-te şi retrage-ţi cuvintele.

Cere-ţi scuze şi cere-i iertare copilului tău. Chiar dacă

s-a comportat urât, asta nu justifică o reacţie negativă

din partea ta, care să-ţi rănească copilul. Spune doar

„Îmi cer scuze. Mă ierţi?”

Şi ei te vor ierta întotdeauna. În clipa în care-ţi ceri scuze şi le ceri copiilor tăi să te ierte pentru orice ai fi făcut ca să îi răneşti îi eliberezi de sentimente de negativitate sau inferioritate. Retrăgându-ţi cuvintele, le permiţi să fie iarăşi fericiţi şi încrezători.

Să-ţi înveţi copiii e o muncă fără sfârşit Să dezvolţi valori potrivite şi să-ţi înveţi copiii conduita necesară este o sarcină pe viaţă. Nu poţi ţine nici măcar o singură predică despre sinceritate şi compasiune pe care să o uiţi mai apoi. Trebuie să repeţi lecţia prin discuţie şi exemplu iar şi iar, an după an, tot timpul cât copiii tăi sunt cu tine.

Într-o scrisoare către domnişoara Maniere, un părinte a întrebat: „Cât durează să-mi învăţ copiii bunele maniere la masă? Indiferent ce spun, se pare că ei încă

mănâncă într-un mod lipsit de maniere şi dezorganizat.”

Domnişoara Maniere a răspuns astfel: „Ai răbdare. Este nevoie de aproape cincisprezece ani de continuă repetiţie pentru a-ţi învăţa copiii bunele maniere la masă. Şi chiar şi atunci, nu există garanţii că învăţătura ta va avea succes.”

296 Brian Tracy

Fii modelul lor de urmat

Desigur, dacă vrei să-ţi înveţi copiii să se comporte în-tr-un anumit mod, trebuie să fii modelul acelei metode de comportament încontinuu, an după an. Dacă vrei ca ei să se îmbrace corespunzător, tu trebuie să te îmbraci corespunzător. Dacă vrei ca ei să se îngrijească în mod corespunzător, tu trebuie să te îngrijeşti de asemenea.

Dacă vrei ca ei să fie organizaţi şi eficienţi, tu însuţi trebuie să le arăţi să fie organizaţi şi eficienţi.

Aminteşte-ţi în fiecare zi că ei se vor comporta tot restul vieţii lor aşa cum te comporţi şi tu. Când gândeşti astfel, asta te forţează să practici un nivel mai înalt de autodisciplină şi autocontrol, ştiind că repercusiunile comportamentelor tale vor afecta şansele copiilor tăi în viaţă mulţi ani de-acum înainte.

Disciplina de a creşte copii astfel încât ei să se dezvolte cu o stimă de sine ridicată, fiind pozitivi şi încrezători în ei înşişi şi valoarea lor, este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le vei face vreodată. Rezultatele creşterii copiilor vor dura toată viaţa ta.

NU scuzelor! 297

Exerciţii de acţiune:

1. Cu care două calităţi ţi-ar plăcea să te identifice copiii tăi observându-ţi comportamentul?

2. Pe care două calităţi ţi-ar plăcea cel mai mult să le insufli copiilor tăi şi cum ai putea obţine asta?

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com