Exerciţii de acţiune:
1. Decide astăzi să-ţi asumi sută la sută responsabilitatea pentru tot ce eşti şi pentru tot ce devii. Nu te plânge niciodată, nu explica niciodată.
2. Priveşte în trecutul tău şi alege o persoană sau un incident care încă te face nefericit astăzi. În loc să-ţi justifici sentimentele negative, caută motive pentru care tu ai fost parţial vinovat de ceea ce s-a întâmplat.
3. Alege o relaţie din trecutul tău care te-a făcut nefericit şi apoi oferă trei motive pentru care tu erai responsabil de ceea ce s-a petrecut.
4. Alege o persoană din trecutul tău pe care eşti încă furios şi decide să ierţi complet acea persoană pentru ceea ce s-a întâmplat. Această acţiune te va elibera emoţional.
5. Asumă-ţi toată responsabilitatea pentru situaţia ta financiară şi refuză să dai vina pe probleme financiare sau pe oricine altcineva. Acum, ce paşi vei face pentru a rezolva situaţia?
6. Asumă-ţi întreaga responsabilitate pentru situaţia ta fa-milială, cu fiecare persoană, iar apoi treci la acţiune imediată pentru a-ţi îmbunătăţi relaţiile oricând ar putea exista probleme.
7. Asumă-ţi responsabilitatea sută la sută pentru sănătatea ta. Decide astăzi să faci sau să te opreşti din a face orice e necesar pentru tine ca să dobândeşti o sănătate într-adevăr excelentă din toate punctele de vedere.
Capitolul 4
Autodisciplina
şi ţelurile
Disciplina este puntea dintre ţeluri
şi îndeplinire.
- JIM ROHN
Abilitatea ta de a te autodisciplina să stabileşti ţeluri clare pentru tine şi apoi să munceşti pentru ele în fiecare zi îţi va garanta succesul mai mult decât orice alt factor. Trebuie să ai ţeluri pentru a îndeplini lucruri semnificative în viaţă. Ai auzit probabil spunându-se că
„nu poţi lovi o ţintă pe care nu o vezi”.
„Dacă nu ştii încotro te îndrepţi, orice drum te va duce acolo.”
Şi după cum spunea Wayne Gretsky: „Ratezi fiecare şansă de care nu profiţi.”
Simplul fapt de a-ţi acorda timp să decizi ce vrei cu adevărat în fiecare aspect al vieţii tale îţi poate schimba complet viaţa.
76 Brian Tracy
Factorul de 3 la sută
Se pare că doar 3 la sută dintre adulţi au ţeluri şi planuri scrise, iar acești 3 la sută câștigă mai mult decât toţi
cei 97 la sută la un loc.
De ce anume? Cel mai simplu răspuns este că dacă
ai un ţel clar şi un plan pe care să îl realizezi, ai prin urmare un drum pe care să alergi zilnic. În loc să fii abătut din drumul tău de distrageri şi diversiuni, să te pierzi sau să urmezi o direcţie greşită, timpul tău este focalizat din ce în ce mai mult să urmeze o linie dreaptă – din punctul în care eşti până unde vrei să ajungi. De aceea oamenii cu ţeluri realizează cu mult mai mult decât oamenii fără ele.
Tragedia este că majoritatea oamenilor cred că au deja ţeluri. Dar ceea ce au ei cu adevărat sunt speranţe
și dorinţe. Şi totuşi, speranţa nu este o strategie pentru succes, iar o dorinţă a fost definită drept „un ţel lipsit de energie”.
Ţelurile care nu sunt scrise şi elaborate sub formă
de planuri sunt ca arma fără gloanţe. Oamenii cu ţeluri nescrise trec prin viaţă trăgând în gol. Întrucât ei cred că
au deja ţeluri, nu se implică niciodată în efortul dificil, disciplinat al stabilirii ţelurilor – iar aceasta este competenţa principală a succesului.
Înmulţeşte-ţi şansele de succes
În 2006, USA Today a relatat un studiu în care cercetătorii au selectat un mare număr de oameni ce făcuseră rezoluţii de Anul Nou. Apoi i-au împărţit pe aceşti oameni în
NU scuzelor! 77
două categorii: cei care stabiliseră rezoluţii de Anul Nou şi le şi scriseseră şi cei care stabiliseră rezoluţii de Anul Nou fără să le noteze pe hârtie.
Douăsprezece luni mai târziu, ei au urmărit atent respondenţii din studiu, iar ceea ce au aflat a fost uluitor.
Dintre oamenii care stabiliseră rezoluţii de Anul Nou, dar nu le scriseseră, doar 4 la sută îşi duseseră până la capăt rezoluţiile. Dar din grupul care îş i scrisese rezoluţiile de Anul Nou (un exerciţiu care cere doar câteva minute), 44 la sută le duseseră până la capăt. Aceasta este o diferenţă de mai bine de 1 100 la sută în gradul de succes şi a fost atinsă prin simpla definitivare a rezoluţi-ilor sau ţelurilor pe hârtie.
Disciplina scrisului
Din experienţa mea de lucru cu câteva milioane de oameni în ultimii douăzeci şi cinci de ani, actul disciplinat de a scrie ţeluri, de a face planuri pentru a le realiza şi apoi de a munci zilnic pentru acele ţeluri creşte probabilitatea de a-ţi atinge ţelurile de zece ori sau cu până
la 1 000 la sută.
Asta nu înseamnă că a-ţi scrie ţelurile garantează