"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.U.G. NR. 80/2013

Art. 5

131

În conformitate cu art. 1.133 alin. (1) C. civ., certificatul de moştenitor face dovadacalităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietateal moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvinefiecăruia.

Potrivit art. 1.134 C. civ., cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin eliberareacertificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti constatarea sau, după caz,declararea nulităţii acestuia şi stabilirea drepturilor lor, conform legii.

În ceea ce priveşte reglementarea legii speciale, potrivit art. 116 alin. (1)-(3) dinLegea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, pe baza încheieriifinale se redactează certificatul de moştenitor sau de legatar, care va avea aceeaşi dată cuîncheierea finală şi număr din registrul de termene succesorale şi va cuprinde constatăriledin încheiere referitoare la masa succesorală, numărul şi calitatea moştenitorilor şi cotele cele revin din patrimoniul defunctului; certificatul de moştenitor va putea cuprinde menţiunicu privire la modalitatea prin care a fost stabilită întinderea drepturilor succesorilor, precumşi orice menţiune care justifică eliberarea acestuia; certificatul de moştenitor face dovadacalităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietateal moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvinefiecăruia.

Art. 117 alin. (1) din acelaşi act normativ prevede că, la cererea moştenitorilor,notarul public poate elibera certificat de calitate de moştenitor, care atestă numărul,calitatea şi întinderea drepturilor tuturor moştenitorilor legali, cu respectarea proceduriiprevăzute pentru eliberarea certificatului de moştenitor, exceptând dispoziţiile privindmasa succesorală.

În conformitate cu art. 120 alin. (1) din lege, cei care se consideră vătămaţi îndrepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreştianularea acestuia şi stabilirea drepturilor lor, conform legii; până la anularea sa prin hotărârejudecătorească, certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sautestamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asuprabunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.

Dacă reclamantul, omis din certificatul de calitate de moştenitor sau din certificatulde moştenitor, tinde, prin formularea cererii de chemare în judecată, la constatarea calităţiide moştenitor şi a cotei sale părţi din masa succesorală, apreciem că aceasta trebuiesă cuprindă două capete, şi anume un prim capăt având ca obiect declararea nulităţiicertificatului de calitate de moştenitor ori a certificatului de moştenitor şi un al doilea capătavând ca obiect stabilirea calităţii de moştenitor şi a cotei sale părţi din masa succesorală.

În acest caz, primul capăt de cerere se timbrează potrivit art. 3 alin. (2) lit. a)teza I cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la valoareafolosului patrimonial pe care reclamantul l-ar realiza, direct sau indirect, prin hotărâreajudecătorească, în eventualitatea admiterii cererii.

De exemplu, dacă reclamantul pretinde că are o cotă-parte de 1/4 din masasuccesorală indicată în certificatul de moştenitor, iar masa succesorală este compusă

dintr-un teren a cărui valoare orientativă cuprinsă în grilele notariale, arătată de reclamantîn cerere, este de 30.000 de lei, la data înregistrării cererii la instanţă, taxa judiciară detimbru aferentă capătului de cerere având ca obiect declararea nulităţii certificatului demoştenitor este în cuantum de 480 de lei, potrivit art. 3 alin. (2) lit. a) teza I cu trimitere la

132

Art. 5

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

alin. (1) lit. c) de la acelaşi articol din ordonanţă, fiind calculată prin raportare la valoareade 7.500 de lei (1/4 x 30.000 de lei).

În ceea ce priveşte cel de-al doilea capăt de cerere, acesta se timbrează cu o taxă

judiciară în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 5 alin. (1) lit. b) din ordonanţă.

Dacă reclamantul solicită declararea nulităţii certificatului de moştenitor pentru că

în masa succesorală menţionată în cuprinsul acestuia a fost inclus un bun asupra căruiareclamantul are un drept real exclusiv sau o cotă-parte exclusivă, doar restul de cotă fiindîn indiviziune succesorală, taxa judiciară de timbru se stabileşte potrivit art. 3 alin. (2) lit. a)teza I cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la valoareabunului respectiv sau a părţii din bun corespunzătoare cotei-părţi pretinse de reclamant.

Această valoare a bunului este cea declarată de reclamant în cerere, potrivit art. 31

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com