"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §2 a comentariului aferent art. 11 din ordonanţă.

121 în M. Of. nr. 247 din 10 aprilie 2015.

131 Publicată în M . Of. nr. 1074 din 18 decembrie 2018.

141 A se vedea, pentru dezvoltări, G. BOROI, D.N. THEOHARI, Sinteza principale/or modificări şi

completări aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr. 310/2018, în Codul de procedură civilă

şi taxele de timbru, ediţie actualizată la 3 ianuarie 2019, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2019, p. V-LIX.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. IO

215

Astfel, potrivit art. 713 alin. (2) C. proc. civ., în cazul în care executarea silită seface în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca încontestaţia la executare şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprinsîn titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o caleprocesuală pentru desfiinţarea lui, inclusiv o acţiune de drept comun.

Schimbarea operată în cadrul acestui articol vizează circumstanţierea condiţiei deadmisibilitate a contestaţiei la executare referitoare la inexistenţa unei alte căi proceduralede desfiinţare a titlului executoriu, în sensul că aceasta poate fi reprezentată de orice acţiunede drept comun având o atare finalitate, iar nu numai de căile procedurale specifice pusela dispoziţie de lege pentru desfiinţarea respectivului titlu executoriu.

Prin „cale procesuală pentru desfiinţarea titlului executoriu" se înţelege, în urmamodificărilor intervenite, atât un remediu procesual expres reglementat în acest sens (deexemplu, plângerea contravenţională sau contestaţia fiscală), remediu care exclude caleaacţiunii de drept comun, cât şi acţiunea de drept comun.

De exemplu, nulitatea relativă pentru vicii de consimţământ a unui contract delocaţiune ce constituie titlu executoriu pentru plata chiriei nu poate fi invocată de cătrelocatar (debitor), în cadrul contestaţiei la executare, ca motiv de drept privitor la fonduldreptului locatorului (creditor) de a percepe chiria şi, subsecvent, de a recurge la executareasilită, întrucât locatarul are deschisă calea acţiunii de drept comun în desfiinţarea titluluiexecutoriu, şi anume acţiunea în anularea contractului de locaţiune. În acest caz, dacă

singurul motiv al contestaţiei la executare este reprezentat de nulitatea relativă menţionată,aceasta se impune a fi respinsă ca inadmisibilă.

În schimb, apreciem că excepţia de neexecutare a contractului ce constituie titluexecutoriu, nulitatea amiabilă sau de drept a titlului executoriu ori rezoluţiunea sau reziliereaunilaterală ori de drept a acestuia pot fi invocate ca motive ale contestaţiei la executare,întrucât, în cazul lor, nu există o acţiune specială sau de drept comun pentru desfiinţareatitlului executoriu (executarea titlului executoriu fiind suspendată sau, după caz, titlulexecutoriu fiind deja desfiinţat de drept ori prin voinţa părţilor).

În al doilea rând, nu este incident art. 10 alin. (3) din ordonanţă în ipoteza timbrăriicontestaţiei la executare în cuprinsul căreia contestatarul a invocat motive de fapt şi dedrept privitoare la fondul dreptului care, dacă ar fi fost invocate în cadrul unei acţiunispeciale sau de drept comun pentru desfiinţarea titlului executoriu, ar fi atras scutirea de laplata taxei judiciare de timbru a acţiunii respective. În acest caz, şi contestaţia la executareeste scutită de la plata taxei judiciare de timbru, în ipoteza, desigur, în care textul legal ceinstituie scutirea nu are un domeniu de aplicare limitat exclusiv la acţiunea respectivă111•

De exemplu, contestaţia la executare având ca obiect declararea nulităţii unui titluexecutoriu a cărei cauză juridică este întemeiată pe Legea nr. 193/2000 privind clauzeleabuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori121 este, în opinia noastră,scutită de la plata taxei judiciare de timbru, potrivit art. 29 alin. (1) lit. f) din ordonanţă.

Astfel, această contestaţie la executare constituie o cerere referitoare la protecţia drepturilor111 A se vedea, în acest context, şi problema timbrării sau nu a contestaţiilor la executareformulate împotriva executării silite demarate în baza unui titlu executoriu reprezentat de o hotărârejudecătorească pronunţată în materia conflictelor de muncă, ce a fost analizată în cuprinsul punctului3.2. din secţiunea §3 a comentariului aferent art. 10 din ordonanţă.

121 Republicată în M. Of. nr. 543 din 3 august 2012.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com