"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

216

Art. IO

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

consumatorilor, în care contestatorul-debitor este o persoană fizică, iar intimatul-creditoreste operatorul economic care a prejudiciat drepturile şi interesele legitime ale primului.

În al treilea rând, taxa judiciară de timbru prevăzută de art. 10 alin. (3) din ordonanţă

vizează exclusiv motivele de fapt şi de drept privitoare la fondul dreptului, iar nu şi pe celereferitoare la forma titlului executoriu.

De exemplu, contestaţia împotriva executării silite înseşi, a cărei cauză juridică

priveşte inexistenţa unui titlu executoriu pentru plata chiriei în condiţiile art. 1. 798 C. civ.111,contractul de locaţiune încheiat în forma înscrisului sub semnătură privată nefiind înregistratla organele fiscale, se timbrează cu o taxă judiciară stabilită potrivit art. 10 alin. (2) tezeleI şi a li-a din ordonanţă, iar nu în conformitate cu art. 10 alin. (3) din acelaşi act normativ.

Prin intermediul contestaţiei la executare, în exemplul dat, nu se invocă motive privitoarela fondul dreptului, ci la forma titlului executoriu.

În al patrulea rând, taxa judiciară de timbru prevăzută de art. 10 alin. (3) din ordonanţă

este aplicabilă indiferent dacă în motivarea contestaţiei la executare se invocă numai motivede fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului sau şi alte motive pe lângă acestea.

Considerăm că, în acest caz, taxa judiciară de timbru aferentă contestaţiei esteexclusiv cea prevăzută de art. 10 alin. (3) din ordonanţă, la care nu se adaugă şi o taxă

judiciară de timbru calculată potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol.

În primul rând, contestaţia la executare respectivă constituie o singură cerere cuun singur obiect, ceea ce implică plata unei singure taxe judiciare de timbru.

În al doilea rând, în cazul taxei judiciare de timbru prevăzute de alin. (2) menţionat,aceasta nu se stabileşte în funcţie de motivele invocate în cuprinsul contestaţiei, ci deobiectul executării silite; din moment ce invocarea, în cuprinsul contestaţiei, a motivelorde fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului atrage aplicarea art. 10 alin. (3) dinordonanţă, respectiv o taxă judiciară de timbru calculată potrivit art. 3 alin. (1), fără

plafon, aceasta acoperă şi taxa judiciară de timbru stabilită potrivit art. 10 alin. (2) dinacest act normativ.

În al cincilea rând, în ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru vizată de art. 10

alin. (3) din ordonanţă, remarcăm faptul că plafonarea instituită de teza a li-a a alin. (2)din acelaşi articol la suma de 1.000 de lei nu este aplicabilăl21.

În final, potrivit art. 10 alin. (3) din ordonanţă, taxa judiciară de timbru se stabileştenu în funcţie de valoarea bunurilor ce fac obiectul executării silite sau de cea a debituluiurmărit, ca în cazul reglementat de art. 10 alin. (2) din acelaşi act normativ, ci raportat111 Potrivit art. 1. 798 C. civ., contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată

care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

121 A se vedea Şr.l. LUCACIUC, op. cit., p. 237. Autorul a arătat următoarele: ,,Opţiunea legiuitorului este justificată de faptul că astfel de executări silite nu au fost precedate de nicio procedură de emitere a titlului executoriu, iar fondul dreptului nu a făcut obiectul analizei unui organ jurisdicţional, fiind pentru prima oară deferit analizei instanţei, prin intermediul contestaţiei la executarea silită, motivele unei astfel de contestaţii întrunind atât motive specifice fazei de executare silită, cât şi motive specifice primei faze a procesului civil care însă nu a avut loc graţie caracterului executoriu al titlului aflat în posesia creditorului".

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com