"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

410 Art. 29

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

33. De asemenea, Curtea mai reţine că, în temeiul normei tranzitorii criticate, unorgan administrativ, aflat în subordinea autorităţii publice locale, respectiv autoritateatutelară, se pronunţă asupra exercitării tutelei cu privire la bunurile interzisului judecătorescori, după caz, cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurileacestuia, fără ca partea interesată să poată contesta decizia organului administrativ înfaţa instanţei judecătoreşti, ceea ce contravine dispoziţiilor art. 21 alin. (1) din Constituţieprivind accesul liber la justiţie. Astfel, potrivit art. 171 din Codul civil, regulile privitoarela tutela minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani se aplică şi în cazul tutelei celuipus sub interdicţie judecătorească, în măsura în care legea nu dispune altfel, astfel încâtinterzisului judecătoresc îi sunt aplicabile, în privinţa exercitării tutelei, aceleaşi reguli cucele ale minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, acesta fiind, de asemenea, lipsit totalde capacitate de exerciţiu. Or, potrivit art. 155 din Codul civil, doar minorul care a împlinit14 ani, având, în consecinţă, o capacitate de exerciţiu restrânsă, are posibilitatea de a atacaîn justiţie actele vătămătoare ale tutorelui, această posibilitate nefiind reglementată înprivinţa minorului care nu a împlinit 14 ani, acesta din urmă fiind lipsit de capacitate deexerciţiu. Prin urmare, nici în cazul persoanei puse sub interdicţie judecătorească (asimilatîn privinţa regulilor de exercitare a tutelei, cu minorul care nu a împlinit 14 ani) nu există

posibilitatea de a formula plângere la instanţa judecătorească împotriva actelor vătămătoareale tutorelui. De altfel, Curtea mai reţine că, de lege lata, singura situaţie în care cel pussub interdicţie se poate adresa instanţei judecătoreşti este cererea de ridicare a interdicţieijudecătoreşti, care, potrivit art. 177 alin. (2) din Codul civil, se poate introduce de celpus sub interdicţie judecătorească, de tutore, precum şi de persoanele sau instituţiileprevăzute la art. 111 din acelaşi cod.

34. ( ... ) Aşadar, în prezenta cauză, Curtea reţine că, până la organizarea prin legeaprivind organizarea judiciară a instanţei de tutelă, atribuţiile speciale ale acesteia referitoarela exercitarea tutelei cu privire la bunurile minorului sau ale interzisului judecătoresc ori,după caz, cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurileacestuia, sunt îndeplinite de instanţele, secţiile sau, după caz, completurile specializatepentru minori şi familie".

§7. Cererile privind protecţia drepturilor consumatorilor

Potrivit art. 29 alin. (1) lit. f) din ordonanţă, sunt scutite de la plata taxei judiciarede timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şiextraordinare, referitoare la protecţia drepturilor consumatorilor, atunci când persoanelefizice şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au calitatea de reclamant împotrivaoperatorilor economici care au prejudiciat drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor.

Este de menţionat şi art. 47 din O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor111,potrivit căruia acţiunile în justiţie îndreptate de către asociaţiile de consumatori, înfiinţate încondiţiile prevăzute la art. 32 şi art. 33 din acelaşi act normativ (asociaţiile de consumatoricare apără drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor în general, respectiv asociaţiilede consumatori care sunt constituite în scopul apărării intereselor numai ale membrilorlor), împotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile şi interesele legitimeale consumatorilor sunt scutite de taxe de timbru.

1 1 Republicată în M. Of. nr. 208 din 28 martie 2007.

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 29 411

Se observă, aşadar, că art. 29 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 80/2013 prevede şi consumatorul - persoană fizică drept subiect de drept care beneficiază de scutirea de la platataxei judiciare de timbru, iar nu numai asociaţia de consumatori.

Pentru a opera scutirea de la plata taxei judiciare de timbru în temeiul art. 29 alin. (1)lit. f) din O.U.G. nr. 80/2013, este necesară întrunirea cumulativă a următoarelor condiţii:a)

cererea să fie formulată de către consumator;

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com