"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În conformitate cu art. 7 alin. (1) din lege, în termen de 10 zile de la data comunicăriinotificării emise în conformitate cu dispoziţiile art. 5 [notificarea consumatorului, transmisă

creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notarpublic, prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupraimobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind şicondiţiile de admisibilitate a cererii - n.n.], creditorul poate contesta îndeplinirea condiţiilorde admisibilitate a procedurii reglementate de această lege.

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că cererea se judecă în procedură de urgenţă,cu citarea părţilor, de judecătoria în circumscripţia căreia domiciliază consumatorul.

www.inm-lex.ro; punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii a fost redactat deD.N. îHEOHARI şi este indicat în cadrul prezentei lucrări; în majoritate, participanţii la întâlnire aususţinut un punct de vedere contrar, apreciind că se impune scutirea de la plata taxei judiciare detimbru a contestaţiei la executare în integralitatea sa, în temeiul art. 29 alin. (1) lit. f) din O.U.G.

nr. 80/2013, considerându-se că acest text legal este incident şi în privinţa cererilor aferente fazeiexecutării silite.

416 Art. Z9

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Cererea reglementată de art. 7 alin. (1) din lege nu este scutită de la plata taxeijudiciare de timbru, neintrând în domeniul de aplicare al art. 29 alin. (1) lit. f) din ordonanţă,întrucât este formulată de către operatorul economic, iar nu de către consumator.

Considerăm că această cerere se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 delei, potrivit art. 27 din ordonanţăl11, întrucât folosul ce ar putea fi realizat de către creditorprin admiterea acesteia nu este evaluabil în bani. Astfel, potrivit art. 7 alin. (5) din lege, însituaţia în care se admite contestaţia formulată de creditor, părţile vor fi puse în situaţiaanterioară îndeplinirii demersurilor prevăzute de această lege.

În conformitate cu art. 7 alin. (3) din acelaşi act normativ, apelul împotriva hotărâriipronunţate în conformitate cu dispoziţiile alin. (2) se depune de partea interesată în termende 15 zile lucrătoare de la comunicare şi se judecă cu celeritate.

Dacă apelul este declarat de către consumator, considerăm că acesta nu este scutitde la plata taxei judiciare de timbru, neintrând în domeniul de aplicare al art. 29 alin. (1)lit. f) din ordonanţă. Astfel, una dintre condiţiile prevăzute de lege pentru stingerea prindare în plată a creanţei izvorând dintr-un contract de credit şi a accesoriilor sale vizează

incidenţa impreviziunii [art. 4 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 77 /2016]; ca atare, nu se poatepune problema unui prejudiciu cauzat consumatorului care să fi fost determinat de cătreoperatorul economic.

Aşadar, apreciem că apelul declarat de consumator potrivit art. 7 alin. (3) din legese timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, ca limită minimă a cuantumuluitaxei judiciare de timbru aferente unei cereri de apel, în conformitate cu art. 23 alin. (1)lit. a) din ordonanţă, cererea în discuţie, după cum am arătat anterior, reprezentând ocerere neevaluabilă în bani121.

Potrivit art. 8 alin. (1) din Legea nr. 77 /2016, în situaţia în care creditorul nu seconformează dispoziţiilor prevăzute de această lege, debitorul poate cere instanţei să

pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractulde credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate către creditor.

Alin. (4) al aceluiaşi articol prevede că cererea în discuţie este scutită de la platataxei judiciare de timbru.

111 Problema timbrării cererii reglementate de art. 7 alin. (1) din Legea nr. 77 /2016 a făcutobiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor specializate (foste comerciale) aleÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale curţilor de apel - Curtea de Apel Ploieşti, 27-28 iunie 2019;minuta întâlnirii_ se găseşte pe site-ul www.inm-lex.ro; punctul de vedere al Institutului Naţional alMagistraturii, redactat de M .O. DUMITRESCU, a fost în sensul că cererea în discuţie se timbrează cu otaxă judiciară de timbru în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013; participanţiila întâlnire şi-au însuşit, în unanimitate, soluţia expusă în punctul de vedere al I.N.M.

În motivarea acestui punct de vedere, s-au reţinut, în esenţă, următoarele: ,,Se observă că

succesul contestaţiei nu schimbă cu nimic raportul juridic generat de contractual de credit (efectuladmiterii fiind acela al repunerii părţilor în situaţia anterioară emiterii notificării), contestatarulpăstrând creanţa în termenii iniţiali, nedobândind un câştig patrimonial suplimentar. Respingereacontestaţiei nu schimbă situaţia juridică dintre părţi la data definitivării procesului, transferul dreptuluide proprietate intervenind în urma încheierii actelor notariale, supuse costurilor şi taxelor prevăzutede lege".

121 A se vedea, pentru opinia potrivit căreia apelul declarat de consumator potrivit art. 7 alin. (3)din Legea nr. 77 /2016 este scutit de la plata taxei judiciare de timbru, potrivit art. 28 şi art. 29 alin. (1)lit. f) din ordonanţă, R.I. ORZA, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 442-443.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com