"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

de timbru reglementate de art. 10 din acelaşi act normativ sau, după caz, altui text legalincident, pentru următoarele considerente:

art. 29 alin. (1) lit. f) din ordonanţă a fost preluat în formă identică din vecheareglementare, şi anume din Legea nr. 146/1997, în cadrul acesteia fiind numerotat caart. 15 lit. j); în contextul analizei de faţă, este de menţionat o altă dispoziţie a aceluiaşiarticol din Legea nr. 146/1997, respectiv art. 15 lit. a), potrivit căruia erau scutite de taxejudiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac,referitoare la încheierea, executarea şi încetarea contractului individual de muncă, oricedrepturi ce decurg din raporturi de muncă, stabilirea impozitului pe salarii, drepturiledecurgând din executarea contractelor colective de muncă şi cele privind soluţionareaconflictelor colective de muncă, precum şi executarea hotărârilor pronunţate în aceste

litigii; interpretând sistematic art. 15 din Legea nr. 146/1997, reieşea concluzia că, numaiîn privinţa cererilor din domeniul dreptului muncii reglementate de art. 15 lit. a) din acestact normativ, legiuitorul a extins scutirea de la plata taxei judiciare de timbru şi în planulexecutării silite, acest aspect fiind prevăzut în mod expres de textul legal; pentru celelaltecazuri reglementate în cuprinsul aceluiaşi art. 15, între care se număra şi cel vizând cererileîn materia protecţiei drepturilor consumatorilor, scutirea de la plata taxei judiciare detimbru nu viza şi cererile din materia executării silite; în reglementarea actuală, scutireade la plata taxei judiciare de timbru a cererilor formulate în domeniul dreptului muncii,în trecut prevăzută de art. 15 lit. a) din Legea nr. 146/1997, nu a fost menţinută în cadrulart. 29, sc�tirea având însă reglementare corespunzătoare în Codul munciWI; prin urmare,uzitând de interpretarea istorică, din moment ce nu a operat nicio modificare a textuluilegal în privinţa scutirii de la plata taxei judiciare de timbru a cererilor formulate în materiaprotecţiei drepturilor consumatorilor, apreciem că s-ar impune menţinerea interpretăriifolosite în contextul vechii reglementări121;

de principiu, soluţionarea cererilor în materia executării silite nu implică analizaraporturilor de drept substanţial, ci exclusiv a normelor de drept execuţional, ca atare,cu referire la subiectul în discuţie, cererile respective nu ar mai viza protecţia drepturilorconsumatorilor, ci numai legalitatea procedurii executării silite demarate împotriva unuidebitor, fără relevanţă ce calitate a avut acesta în cadrul raportului de drept substanţial.

Astfel, în acest context, o problemă de practică neunitară a fost reprezentată detimbrarea contestaţiei la executare în situaţia în care contestatarul a solicitat atât declarareanulităţii parţiale a titlului executoriu reprezentat de un act juridic afectat de clauze abuzive,cât şi anularea actelor de executare în limita creanţei reduse ca urmare a constatăriicaracterului abuziv al clauzelorI3I.

111 Potrivit art. 270 C. muncii, cauzele prevăzute la art. 266 sunt scutite de taxa judiciară detimbru şi de timbrul judiciar. În conformitate cu art. 58 lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013, de la dataintrării în vigoare a acestui act normativ, respectiv din data de 29 iunie 2013, O.G. nr. 32/1995 privindtimbrul judiciar a fost abrogată.

121 În acelaşi sens, a se vedea I. GÂRBULEŢ, Executarea silită directă, Ed. Universul Juridic,Bucureşti, 2013, p. 123-127. Autorul a arătat că scutirile de taxe la care fac referire art. 29 şi art. 30

din O.U.G. nr. 80/2013 privesc doar faza judecăţii, inclusiv căile de atac, nu şi faza executării silite.

Dacă legiuitorul ar fi dorit acest lucru, ar fi făcut-o în mod expres, aşa cum a prevăzut, spre exemplu,în situaţiile reglementate de art. 15 lit. a) din fosta Lege nr. 146/1997 sau de art. 77 alin. (1) dinLegea nr. 85/2006.

131 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile alecurţilor de apel- Curtea de Apel Cluj, 13-14 octombrie 2016; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ul

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 29

415

Apreciem că, în cazul dat, suntem în prezenţa a două contestaţii la executare, primaavând ca obiect declararea nulităţii parţiale a titlului executoriu, cerere scutită de la platataxei judiciare de timbru, potrivit art. 29 alin. (1) lit. f) din ordonanţă, şi a doua având caobiect anularea actelor de executare în limita creanţei reduse ca o consecinţă a nulităţiideclarate ca urmare a admiterii primei contestaţii, cerere supusă taxei judiciare de timbruprevăzute de art. 10 alin. (2) tezele I şi a li-a din ordonanţă.

Plângerea contravenţională formulată de agentul economicîmpotriva procesului-verbalde constatare a contravenţiei, întocmit pentru nerespectarea dispoziţiilor O.G. nr. 21/1992,republicată, se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 19 dinordonanţă.

De asemenea, cererea instituţiei din care face parte agentul constatator care aaplicat amenda contravenţională prin care a solicitat înlocuirea amenzii cu sancţiuneaobligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, în cazul în carecontravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă

a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, este supusă unei taxe judiciare detimbru în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din ordonanţă.

Cererea prin care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precumşi alte organe ale administraţiei publice au solicitat obligarea profesionistului să modificecontractele de adeziune aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive [art. 12

alin. (1) din Legea nr. 193/2000, republicată], se timbrează cu taxă judiciară în cuantum de20 de lei, potrivit art. 27 din ordonanţă, în lipsa unui text legal care să instituie scutirea.

În schimb, cererea prin care asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au solicitatîncetarea folosirii contractelor de adeziune care conţin clauze abuzive, precum şi modificareacontractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive [art. 12 alin. (3)din Legea nr. 193/2000, republicată], sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru înconsiderarea art. 29 alin. (1) lit. f) din ordonanţă.

Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 77 /2016 privind darea în plată a unor bunuriimobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, această lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancaresau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com