"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

528 Art. 36

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Dacă, în exemplul dat, reclamantul va depune la dosar dovada achitării taxei judiciarede timbru aferente numai capătului de cerere având ca obiect revendicarea imobiliară,instanţa va admite excepţia netimbrării capătului de cerere având ca obiect pretenţiilepecuniare şi va continua soluţionarea capătului de cerere legal timbrat.

În ipoteza în care capătul de cerere având ca obiect revendicarea imobiliară esteîntemeiat, minuta hotărârii finale poate fi redactată în următorii termeni:

,,Admite, în parte, cererea astfel cum a fost modificată.

Obligă pârâtul să restituie reclamantului imobilul ( ... ).

Anulează capătul de cerere având ca obiect pretenţiile pecuniare ca netimbrat. ( ... )".

În ipoteza în care reclamantul a achitat taxa judiciară de timbru aferentă cereriiprincipale având un singur obiect, iar ulterior a depus la dosar o cerere adiţională prin carea completat obiectul cererii principale cu un alt obiect, acestuia îi incumbă obligaţia de adepune la dosar dovada achitării unei taxe judiciare de timbru aferente cererii adiţionale,sub sancţiunea anulării ei ca netimbrată.

§3. Timbrarea cererii adiţionale reglementate de art. 204 alin. (2) C. proc. civ.

Cererea adiţională reglementată de art. 204 alin. (2) C. proc. civ., denumită înpractica judiciară „cerere precizatoare", are obiectul specificat în mod limitativ de pct. 1-4

ale acestui alineat.

Orice altă modificare a pretenţiilor care nu se include în această sferă delimitată

legal reprezintă o cerere adiţională supusă regimului juridic prevăzut de alin. (1) şi (3) aleart. 204 C. proc. civ.

3.1. Îndreptarea greşelilor materiale din cuprinsul cererii [art. 204 alin. {2) pct. 1

C. proc. civ.]

Cu titlu de exemplu, pot reprezenta astfel de erori materiale:greşita redactare a datelor de identificare ale părţilor;

greşita identificare a obiectului cererii, de pildă, atunci când reclamantul a solicitatrevendicarea imobilului X, iar în dezvoltarea motivării cererii a făcut referire la imobilul Y;greşita indicare a valorii obiectului cererii, de pildă, atunci când reclamantul aindicat o valoare a obiectului cererii diferită de cea din înscrisul doveditor al acestei valori,înscris pe care 1-a ataşat cererii.

În cazul îndreptării valorii obiectului iniţial, dată fiind eroarea de consemnare aacestuia în cuprinsul cererii, în realitate nu are loc o schimbare a valorii sale, ci obiectula avut valoarea respectivă de la momentul înregistrării cererii la instanţă.

Ca atare, în ipoteza în care a rezultat o valoare mai mare a obiectului cererii principaleca urmare a îndreptării erorii materiale prin intermediul cererii adiţionale prevăzute deart. 204 alin. (2) pct. 1 C. proc. civ., este necesară recalcularea taxei judiciare de timbruaferente cererii principale astfel cum a fost precizată. Dacă reclamantul, anterior rectificăriivalorii obiectului cererii principale, a plătit deja o taxă judiciară de timbru aferentă acesteia,îi va reveni obligaţia de a face dovada plăţii unei taxe judiciare de timbru în cuantumegal cu diferenţa dintre taxa judiciară de timbru aferentă cererii iniţiale astfel cum a fostîndreptată şi taxa judiciară de timbru achitată.

O.U.G. NR. 80/2013

AI•t. 36

529

În ipoteza în care reclamantul nu a achitat taxa judiciară de timbru aferentă cereriiprincipale, iar judecătorul nu a procedat la anularea acesteia potrivit art. 200 alin. (4)C. proc. civ., fie pentru că acest text legal nu se aplica în privinţa cererii principale, fiepentru că a fost omisă, din eroare, regularizarea ei sub acest aspect, iar ulterior a depusla dosar o cerere adiţională prevăzută de art. 204 alin. (2) pct. 1 C. proc. civ., prin care aîndreptat o eroare materială cu privire la valoarea obiectului cererii principale, aceastafiind majorată, reclamantului îi incumbă obligaţia de a depune la dosar dovada achităriiunei taxe judiciare de timbru aferente cererii astfel cum a fost precizată, sub sancţiuneaanulării ei în integralitate ca netimbrată.

3.2. Mărirea sau micşorarea cuantumului obiectului cererii [art. 204 alin. (2) pct. 2

C. proc. civ.]

În opinia noastră, mărirea sau micşorarea cuantumului obiectului cererii presupunecu necesitate o cerere iniţială al cărei obiect implică „un cuantum", cu alte cuvinte, careeste exprimat într-o sumă de bani.

Ipoteza micşorării cuantumului obiectului cererii potrivit art. 204 alin. (2) pct. 2

C. proc. civ. este reglementată de art. 37 din ordonanţăl1l.

Timbrarea cererii în ipoteza majorării obiectului acesteia potrivit art. 204 alin. (2)pct. 2 C. proc. civ. este reglementată de art. 36 din ordonanţă121•

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com