Majorarea cuantumului obiectului cererii iniţiale nu presupune înlocuirea saucompletarea acestui obiect cu un alt obiect.
De exemplu, dacă reclamantul, prin cererea principală, a solicitat obligarea pârâtuluila plata sumei de 10.000 de lei, cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzatprin vătămarea sănătăţii sale, majorarea cuantumului pretenţiilor la suma de 20.000 delei, prin includerea şi a despăgubirilor pentru prejudiciul material, nu constituie obiectulunei cereri adiţionale reglementate de art. 204 alin. (2) pct. 2 C. proc. civ., ci a uneiareglementate de alin. (1) al aceluiaşi articol.
Potrivit art. 397 alin. (2) C. proc. civ., dacă cererea are ca obiect pretenţii privitoarela obligaţia de întreţinere, alocaţia pentru copii, chirie, arendă, plata salariului, rate dinpreţul vânzării sau alte sume datorate periodic, instanţa îl va obliga pe pârât, la cerereareclamantului, după achitarea taxelor de timbru, potrivit legii, şi la plata sumelor deveniteexigibile după introducerea cererii.
Apreciem că această cerere de acordare a sumelor datorate periodic, deveniteexigibile după introducerea cererii, constituie o cerere adiţională prevăzută de art. 204
alin. (2) pct. 2 C. proc. civ., implicând o majorare a cuantumului obiectului cererii, fără oschimbare a obiectului şi a cauzei juridice.
Un argument suplimentar în sprijinul acestei calificări decurge din art. 478 alin. (5)C. proc. civ., care prevede că, inclusiv în etapa procesuală a apelului, pot fi solicitate dobânzi,rate, venituri ajunse la termen şi orice alte despăgubiri ivite după darea hotărârii primeiinstanţe, acestea nefiind, ca atare, considerate de lege „pretenţii noi"131•
1,1 A se vedea, pentru dezvoltări, comentariul aferent art. 37 din ordonanţă.
121 A se vedea, pentru dezvoltări în ceea ce priveşte domeniul de aplicare al art. 36 din ordonanţă,secţiunea §1 a comentariului aferent acestui articol.
131 Potrivit art. 478 alin. (3) C. proc. civ., în apel nu se pot formula pretenţii noi.
530
A1•t. 36
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
Cu titlu de exemplu, în această categorie de pretenţii se includ cotele de contribuţiece le revin proprietarilor la cheltuielile asociaţiei de proprietari ori contravaloarea lipseide folosinţă a unui imobil.
3.3. Plata contravalorii obiectului cererii, pierdut sau pierit în cursul procesului
[art. 204 alin. (2) pct. 3 C. proc. civ.]
Pct. 3 de la alin. (2) al art. 204 C. proc. civ. vizează ipoteza în care cererea areca obiect predarea sau restituirea unui bun mobil ori imobil, iar în timpul procesuluiacesta piere sau, după caz, este pierdut, motiv pentru care, nemaifiind posibilă predareaori restituirea sa în natură, reclamantul îşi precizează obiectul cererii în sensul obligăriipârâtului la plata către el a contravalorii bunului respectiv.
Nu se include în domeniul de aplicare al art. 204 alin. (2) pct. 3 C. proc. civ. ipotezaîn care bunul a fost înstrăinat şi nu mai poate fi restituit în natură reclamantului, întrucâtînstrăinarea nu este echivalentă pieirii sau pierderii bunului.
În această ipoteză, dacă valorile celor două obiecte în raport de care se calculează
taxele judiciare de timbru sunt distincte, reclamantului îi va reveni obligaţia de a facedovada achitării unei taxe judiciare de timbru în cuantum egal cu diferenţa dintre taxajudiciară de timbru aferentă cererii adiţionale şi cea aferentă cererii iniţiale deja achitată,sub sancţiunea anulării, ca netimbrată, a cererii iniţiale astfel cum a fost precizată.
De exemplu, dacă reclamantul a formulat o cerere principală având ca obiect obligareapârâtului la restituirea către el a unui imobil-construcţie, taxa judiciară de timbru aferentă
acesteia se calculează prin raportare la valoarea impozabilă a imobilului, potrivit art. 3
alin. (1) şi art. 31 alin. (3) din ordonanţă.
În ipoteza în care, în cursul procesului, această construcţie este demolată, iarreclamantul formulează o cerere adiţională având ca obiect obligarea pârâtului la plata cătreel a contravalorii respectivului imobil, taxa judiciară de timbru aferentă cererii adiţionalese calculează prin raportare la valoarea indicată de reclamant, potrivit art. 3 alin. (1) şiart. 31 alin. (2) din ordonanţă, valoare care poate fi reprezentată de valoarea de circulaţiea imobilului, valoarea impozabilă sau valoarea orientativă din grilele notariale.
Dacă valoarea indicată de reclamant drept contravaloare a construcţiei pierite estemai mare decât valoarea impozabilă a acesteia, reclamantului îi va reveni obligaţia de aface dovada achitării unei taxe judiciare de timbru în cuantum egal cu diferenţa dintretaxa judiciară de timbru aferentă cererii adiţionale şi cea aferentă cererii principale dejaachitată, sub sancţiunea anulării, ca insuficient timbrată, a cererii principale astfel cuma fost precizată.
3.4. Înlocuirea unei cereri în constatare printr-o cerere în realizarea dreptului sauinvers, atunci când cererea în constatare este admisibilă [art. 204 alin. (2) pct. 4