"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

74

Persoana fizică

Pentru minorul ocrotit prin tutelă, ca şi pentru persoana pusă sub interdicţie judecătorească, cererea se va face de către tutore, cu încuviinţarea autorităţii tutelare.

În cazul în care părinţii copilului sunt decedaţi, necunoscuţi, puşi sub interdicţie, declaraţi judecătoreşte morţi ori dispăruţi sau decăzuţi din drepturile părinteşti şi nu a fost instituită tutela, în cazul în care copilul a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, precum şi în cazul în care instanţa judecătorească

nu a hotărât încredinţarea copilului unei familii sau unei persoane, în condiţiile legii, cererea de schimbare a numelui minorului se face de către serviciul public specializat pentru protecţia copilului, din subordinea consiliului judeţean ori, după caz, a consiliului local, al sectorului municipiului Bucureşti.

Dacă este vorba despre schimbarea numelui unui minor care a împlinit vârsta de 14

ani, cererea va fi semnată şi de acesta.

Competenţele care le revin autorităţilor publice pentru schimbarea numelui pe cale administrativă au fost stabilite în acord cu prevederile O.U.G. nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor 1 •

Astfel, cererea de schimbare a numelui pe cale administrativă se depune la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială solicitantul îşi are domiciliul (art. 6).

Cererea de schimbare a numelui este supusă publicităţii, astfel încât orice persoană

interesată să poată fi în măsură să o cunoască şi să facă opoziţie, dacă va considera necesar. Astfel, cererea se publică, în extras, în M. of. al României, partea a III-a, prin grija şi pe cheltuiala solicitantului [art. 1 O alin. (1 )]. Se exceptează de la publicare cererea de schimbare a numelui format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod, dacă s-a obţinut aprobarea conducătorului serviciului public judeţean sau al serviciului public al municipiului Bucureşti, după caz.

1 Prin O.G. nr. 84/2001, publicată în M. of. nr. 544 din 1 septembrie 2001, care a fost aprobată prin Legea nr. 372/2002, publicată în M. of. nr. 447 din 26 iunie 2002, au fost înfiinţate serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor. Astfel, prin reorganizarea compartimentelor de stare civilă din aparatul propriu al consiliilor locale şi a formaţiunilor locale de evidenţă

a populaţiei din structura Ministerului de Interne au fost înfiinţate, în subordinea consiliilor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi în cea a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, servicii publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor, iar prin reorganizarea serviciilor de stare civilă din aparatul propriu al consiliilor judeţene, precum şi a birourilor de evidenţă a populaţiei şi regim permise de conducere şi certificate de înmatriculare, din cadrul serviciilor judeţene de evidenţă informatizată a persoanei, din structura Ministerului de Interne, au fost înfiinţate, în subordinea consiliilor judeţene, servicii publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor.

La nivel central s-a înfiinţat Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Administraţiei Publice, prin reorganizarea Direcţiei generale de evidenţă informatizată a persoanei - Direcţia de evidenţă a populaţiei şi a Serviciului central de regim permise de conducere şi certificate de înmatriculare, din structura Ministerului de Interne.

Pentru detalii privind competenţele acestor noi organisme, a se vedea prima ediţie a acestei lucrări, p. 32-33.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com