Identificarea persoanei fizice
75
Cerere de schimbare a numelui trebuie să fie însoţită de următoarele acte:
- copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanelor care solicită
schimbarea numelui;
- un exemplar al Monitorului oficial al României în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
- consimţământul dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui comun purtat în timpul căsătoriei;
- copia de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazurile prevăzute de art. 7;
- orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale. Orice persoană interesată poate face opoziţie la cererea de schimbare a numelui, în termen de 30 de zile de la publicarea acesteia. Nu pot fi atacate cu opoziţie cererile prin care se solicită schimbarea numelui format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod [ art. 11 alin. (1)].
Considerăm nejustificată instituirea acestei excepţii, cel puţin atunci când prin opoziţie se urmăreşte apărarea unui drept sau a unui interes legitim legat de numele pe care titularul cererii doreşte să-l poarte ca urmare a schimbării numelui actual.
Cererea, însoţită de toate actele şi de opoziţiile care, eventual, au fost formulate de persoanele interesate, se trimite spre soluţionare serviciului public judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, care verifică dacă sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege şi, după analizarea temeiniciei cererii, precum şi a opoziţiilor făcute, propune, motivat, preşedintelui consiliului judeţean, respectiv primarului general al municipiului Bucureşti, emiterea dispoziţiei de admitere sau de respingere (art. 12 şi art. 13).
Pe baza dispoziţiei de admitere, schimbarea numelui se înscrie prin menţiune pe marginea actului de naştere, precum şi a celui de căsătorie, atunci când este cazul
[art. 15 alin. (l)]. Dispoziţia respectivă nu produce efecte juridice decât de la data înscrierii menţiunii corespunzătoare pe marginea actului de naştere.
Efectele schimbării numelui unei persoane pe cale administrativă nu se extind şi asupra celorlalţi membri ai familiei. O spun expres prevederile art. 9 alin. (2) şi implicit cele ale art. 8 alin. (1).
Dispoziţia de respingere a cererii de schimbare a numelui poate fi contestată în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 [art. 18 alin. (2)].
Persoana căreia s-a respins cererea de schimbare a numelui poate face o nouă
cerere, dacă în susţinerea acesteia au intervenit motive noi. Dacă cererea de schimbare a numelui a fost respinsă ca urmare a admiterii unei opoziţii, se poate face o nouă
cerere, în cazul în care se solicită acelaşi nume, numai după încetarea cauzelor care au determinat admiterea opoziţiei (art. 19).
Persoanele ale căror drepturi sau interese legitime recunoscute de lege au fost vătămate prin admiterea cererii de schimbare a numelui pot formula şi o acţiune de contencios administrativ, în condiţiile Legii nr. 554/2004, prin care pot solicita anularea dispoziţiei de schimbare a numelui. Această acţiune în justiţie, care poate fi introdusă
în termen de 6 luni de la data admiterii cererii de schimbare a numelui, are un caracter subsidiar, reclamantul trebuind să facă dovada că, din motive obiective, neimputabile, nu a putut formula opoziţie (art. 21).