"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Astfel, actele juridice încheiate de un incapabil, aşa cum este şi cazul celui pus sub interdicţie, sunt, în principiu, anulabile. Dacă actul juridic a fost încheiat însă cu un terţ de bună-credinţă, respectiv cu un terţ care nu a cunoscut pe altă cale că persoana cu care contractează a fost pusă sub interdicţie, înainte de transcrierea hotărârii, el nu va putea fi anulat pentru lipsa capacităţii de exerciţiu a interzisului. Anularea unui asemenea act nu se va putea cere decât dacă se va face dovada lipsei discernământului celui pus sub interdicţie la momentul încheierii actului juridic.

Dacă însă terţul a fost de rea-credinţă, adică a cunoscut pe altă cale faptul că persoana cu care contractează a fost pusă sub interdicţie, deşi hotărârea nu a fost încă

transcrisă, actul juridic va fi anulabil, fără a mai fi necesar să se dovedească absenţa discernământului interzisului în momentul încheierii actului juridic.

Reamintim că nulitatea relativă a actelor juridice încheiate de cei lipsiţi de capacitate de exerciţiu are un caracter de protecţie astfel că numai ei o vor putea invoca pentru a obţine desfiinţarea actului.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com