Ocrotirea persoanei fizice prin mijloace de drept civil 1 2 1
Competenţa de a decide anularea deciziei de instituire a curatelei, ca act administrativ, aparţine instanţelor judecătoreşti, iar nu autorităţii tutelare. O acţiune care are ca obiect anularea deciziei de instituire a curatelei este însă admisibilă chiar dacă, între timp, curatela a încetat. 1
Funcţia curatorului încetează prin înlocuirea sa, la cerere (potrivit art. 156 C.fam.
curatorul are dreptul să ceară înlocuirea sa după 3 ani de la numire); prin revocare de către cel reprezentat; prin decesul curatorului.
Secţiunea a IV-a. Alte mijloace de ocrotire
67. Asistarea persoanelor în vârstă la încheierea unor acte juridice. Legea nr. 17 /2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice a creat, prin art. 30 un nou mijloc de ocrotire a persoanelor cu capacitate deplină de exerciţiu. Astfel, persoanele vârstnice, respectiv acele persoane care au împlinit vârsta prevăzută de lege pentru pensionare [art. 1 alin. (4)) pot fi asistate, la cerere sau din oficiu, de către un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială acestea domiciliază, atunci când încheie acte juridice de înstrăinare cu titlu oneros sau cu titlu gratuit a bunurilor care le aparţin în schimbul întreţinerii şi îngrijirii lor.
Această măsură de ocrotire nu aduce nicio atingere capacităţii de exerciţiu a persoanei vârstnice, care de altfel poate renunţa la asistenţa funcţionarului autorităţii tutelare, ceea ce nu afectează valabilitatea actului juridic. 2
În conţinutul acestei măsuri de ocrotire nu intră însă numai asistarea la încheierea actului juridic de înstrăinare, autoritatea tutelară de la domiciliul înstrăinătorului având şi îndatorirea de a urmări executarea obligaţiei de întreţinere şi îngrijire asumate de dobânditorul bunului. Pentru ca autoritatea tutelară să-şi poată îndeplini aceste noi atribuţii, notarul public este obligat să-i comunice, din oficiu, un exemplar al contractului respectiv.
Posibilităţile de a acţiona ale autorităţii tutelare sunt totuşi limitate. Astfel, potrivit art. 34 din lege, dacă autoritatea tutelară constată că debitorul întreţinerii nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale sau este sesizată de orice persoană asupra unei asemenea situaţii, ea va face o anchetă socială şi în funcţie de rezultatele acesteia va propune măsurile necesare de executare a dispoziţiilor înscrise în actul juridic respectiv. Modul în care este formulat textul de lege respectiv nu-i permite de fapt autorităţii tutelare decât să întreprindă măsuri de influenţare a debitorului obligaţiei de întreţinere, menite să-l determine pe acesta să-şi execute obligaţiile sau de consiliere a persoanei vârstnice, creditor al obligaţiei, pentru formularea de către aceasta a unei acţiuni corespunzătoare în justiţie.
1 C.S.J., secţ. civ., dec. nr. 2694 din 25 mai 2001, rezumată de M Avram în C.J., serie nouă, nr. 4/2002, p. 27-28.
2 În acest sens, a se vedea G. Borai, op. cit., p. 385.