"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Ocrotirea persoanei fizice prin mijloace de drept civil 1 2 1

Competenţa de a decide anularea deciziei de instituire a curatelei, ca act administrativ, aparţine instanţelor judecătoreşti, iar nu autorităţii tutelare. O acţiune care are ca obiect anularea deciziei de instituire a curatelei este însă admisibilă chiar dacă, între timp, curatela a încetat. 1

Funcţia curatorului încetează prin înlocuirea sa, la cerere (potrivit art. 156 C.fam.

curatorul are dreptul să ceară înlocuirea sa după 3 ani de la numire); prin revocare de către cel reprezentat; prin decesul curatorului.

Secţiunea a IV-a. Alte mijloace de ocrotire

67. Asistarea persoanelor în vârstă la încheierea unor acte juridice. Legea nr. 17 /2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice a creat, prin art. 30 un nou mijloc de ocrotire a persoanelor cu capacitate deplină de exerciţiu. Astfel, persoanele vârstnice, respectiv acele persoane care au împlinit vârsta prevăzută de lege pentru pensionare [art. 1 alin. (4)) pot fi asistate, la cerere sau din oficiu, de către un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială acestea domiciliază, atunci când încheie acte juridice de înstrăinare cu titlu oneros sau cu titlu gratuit a bunurilor care le aparţin în schimbul întreţinerii şi îngrijirii lor.

Această măsură de ocrotire nu aduce nicio atingere capacităţii de exerciţiu a persoanei vârstnice, care de altfel poate renunţa la asistenţa funcţionarului autorităţii tutelare, ceea ce nu afectează valabilitatea actului juridic. 2

În conţinutul acestei măsuri de ocrotire nu intră însă numai asistarea la încheierea actului juridic de înstrăinare, autoritatea tutelară de la domiciliul înstrăinătorului având şi îndatorirea de a urmări executarea obligaţiei de întreţinere şi îngrijire asumate de dobânditorul bunului. Pentru ca autoritatea tutelară să-şi poată îndeplini aceste noi atribuţii, notarul public este obligat să-i comunice, din oficiu, un exemplar al contractului respectiv.

Posibilităţile de a acţiona ale autorităţii tutelare sunt totuşi limitate. Astfel, potrivit art. 34 din lege, dacă autoritatea tutelară constată că debitorul întreţinerii nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale sau este sesizată de orice persoană asupra unei asemenea situaţii, ea va face o anchetă socială şi în funcţie de rezultatele acesteia va propune măsurile necesare de executare a dispoziţiilor înscrise în actul juridic respectiv. Modul în care este formulat textul de lege respectiv nu-i permite de fapt autorităţii tutelare decât să întreprindă măsuri de influenţare a debitorului obligaţiei de întreţinere, menite să-l determine pe acesta să-şi execute obligaţiile sau de consiliere a persoanei vârstnice, creditor al obligaţiei, pentru formularea de către aceasta a unei acţiuni corespunzătoare în justiţie.

1 C.S.J., secţ. civ., dec. nr. 2694 din 25 mai 2001, rezumată de M Avram în C.J., serie nouă, nr. 4/2002, p. 27-28.

2 În acest sens, a se vedea G. Borai, op. cit., p. 385.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com