"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

34

Persoana fizică

cătoreşti a morţii precedată de declararea judecătorească a dispariţiei şi ultima zi a termenului de un an, în ipoteza declarării judecătoreşti a morţii neprecedată de declararea judecătorească a dispariţiei.

Dacă ulterior pronunţării hotărârii judecătoreşti declarative de moarte se va dovedi ca adevărată o altă dată a morţii instanţa va putea rectifica data stabilită conform regulilor mai sus enunţate ( art. 18 alin. final din Decretul nr. 31/1954).

Procedura rectificării datei morţii prezumate este aceeaşi cu cea a anulării hotărârii declarative de moarte, pe care o vom expune după ce vom prezenta efectele hotărârii declarative de moarte.

16.4. Efectele hotărârii judecătoreşti declarative de moarte. Hotărârea judecătorească prin care a fost declarată moartea unei persoane produce, în principiu, aceleaşi efecte juridice ca şi moartea fizic constatată. Principalul efect îl constituie încetarea capacităţii de folosinţă a persoanei fizice. 1 Acest efect se va produce, însă nu de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti declarative de moarte, deşi aceasta face parte din categoria hotărârilor declarative, ci de la data stabilită prin hotărâre ca fiind aceea a morţii.

Ca urmare, se va deschide succesiunea persoanei în cauză şi se vor stinge drepturile viagere pe care aceasta le avea. Cu toate că succesiunea se deschide pe data morţii, termenul de 6 luni prevăzut de art. 700 C.civ. pentru exercitarea dreptului de opţiune succesorală începe să curgă de la data rămânerii irevocabile a hotărârii.

Efectele hotărârii se vor produce însă şi în alte ramuri de drept.

Dacă data morţii va fi rectificată, toate efectele hotărârii judecătoreşti se vor raporta la noua dată a morţii.

16.5. Anularea hotărârii declarative de moarte. Hotărârea declarativă de moarte se întemeiază pe o prezumţie a decesului persoanei fizice, prezumţie care se poate dovedi a fi neconformă realităţii. De aceea legiuitorul a reglementat posibilitatea anulării acestei hotărâri în cazul în care se dovedeşte că persoana a cărei moarte a fost declarată este în viaţă.

Astfel, art. 20 alin (1) din Decretul nr. 31/1954 prevede: ,,Dacă cel declarat mort este în viaţă, se poate cere, oricând, anularea hotărârii prin care s-a declarat moartea."

La acest caz de anulare a hotărârii judecătoreşti declarative de moarte doctrina a mai adăugat unul, pentru identitate de raţiune. Se consideră astfel că hotărârea va fi anulată şi atunci când ulterior pronunţării sale se descoperă că există o înregistrare a morţii persoanei, pe baza morţii fizic constatate. 2

Procedura anulării, reglementată de art. 42 din Decretul nr. 32 din 1954, este declanşată prin formularea unei cereri în anulare de către persoana în cauză sau de orice altă persoană interesată.

Competenţa soluţionării acestei cereri îi revine instanţei care a pronunţat hotărârea declarativă de moarte. Judecata se va face de urgenţă cu citarea persoanelor care au 1 Articolul 1 8 alin. (1) din Decretul nr. 31/1954 prevede că „de îndată ce hotărârea declarativă de moarte a rămas definitivă (a se citi irevocabilă, n.n.), cel dispărut este socotit că a murit la data stabilită prin hotărâre ca fiind aceea a morţii".

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com