1 Ibidem.
96
Infracţiunile asociate ma/praxisului comise de persoana fizică
În acelaşi sens, într-o speţă în care s-a reţinut conduita greşită a medicului cu ocazia unei intervenţii efectuate la cabinetul său particular, dar şi deficienţe în activitatea personalului de la spitalul unde pacientul fusese adus ca urmare a greşelii celui dintâi, instanţele au stabilit în mod corect: ,,Expertizele medico-legale amintite au sugerat şi o culpă a personalului medical, din cadrul S.J.T.-M., în sensul că, deşi existau la momentul internării semne sugestive pentru un proces inflamator infecţios extins, s-a instituit doar tratament simptomatic, nu au fost efectuate de urgenţă
investigaţii paraclinice sau consult interdisciplinar. S-a adăugat că, deşi măsurile terapeutice ulterioare ( ... ) au fost corect indicate şi realizate raportat la diagnosticul stabilit, investigarea prealabilă a pacientei ar fi putut conduce la instituirea unui tratament adecvat în timp util şi ar fi putut oferi, cel puţin teoretic, şanse de supravieţuire.
Fiind probată legătura de cauzalitate ( ... ) şi culpa determinantă a acesteia (a inculpatei - n.a.) în producerea consecinţei constând în decesul victimei ( ... ) se va dispune condamnarea acesteia" 1 •
În schimb, în cadrul celor două exemple de mai sus: dacă în timpul îngrijirilor intra-spitaliceşti necesare în urma greşelii medicului chirurg, respectiv a celui de la cabinetul particular, în spital se produce un incendiu, din cauza manipulării necorespunzătoare a unor instalaţii de oxigen, niciunul dintre cei doi medici nu va răspunde pentru decesul ori vătămările suferite de pacient cu ocazia incendiului, întrucât aceste rezultate nu decurg din fapta sa, lor, nu au fost înlesnite şi nici favorizate de aceasta, incendiul având caracterul autonom al unui factor extern.
Are acelaşi caracter situaţia în care pacientul nu unnează
prescripţia medicului: în aceeaşi ipoteză, a manevrelor chirurgicale greşite, dacă pacientul alege, spre exemplu, să părăsească spitalul şi să nu se supună îngrijirilor medicale necesare, unnările rezultând din aceasta nu îi sunt imputabile medicului, întrucât riscul la care el a supus bolnavul a fost „deviat" prin acţiunea acestuia din urmă.
1 Jud. Târgu Jiu, Secţia penală, sentinţa nr. 2905/20 13 (nepublicată), menţinută prin decizia nr. 764/20 14 a C.A. Craiova, Secţia penală şi pentru cauze cu minori, www.rolii.ro.