Uciderea din culpă şi vătămarea corporală din culpă
93
literatura noastră juridică de autorii clujeni 1, teoria a fost explicată
ca fiind una care stabileşte condiţiile în care un rezultat se poate reţine ca imputabil unei persoane, mai degrabă decât o teorie a cauzalităţii propriu-zise, având avantajul de a prelua criteriile teoriilor clasice, de a le complini prin valorificarea conceptului de risc şi de a le corecta prin eliminarea evaluărilor care, în cadrul acelora, ţineau mai degrabă de latura subiectivă a faptei decât de cea obiectivă.
Teoria este cu atât mai adecvată analizei faptelor asociate răspunderii profesionale cu cât dă relevanţă conceptului de risc, specific activităţilor în care o atare răspundere intervine 2• În plus, pentru răspunderea profesională din domeniul medical teoria integrează eficient chestiunea pierderii şansei, respectiv a sporirii riscului şi îi dă relevanţa cuvenită în cadrul stabilirii cauzalităţii.
Mai mult, în planul pragmatic al construirii dosarului, recursul la această teorie este de natură să disciplineze abordarea judiciară a cazului, parcurgerea etapelor pe care teoria le presupune facilitând şi organizarea probaţiunii.
În cele ce urmează o să prezint mecanismul de stabilire a legăturii de cauzalitate relevante penal pe care îl presupune teoria imputării obiective a rezultatului.
Acesta impune examinarea faptei în două etape: se va stabili întâi dacă acţiunea/inacţiunea a creat un pericol relevant din punct de vedere juridic pentru valoarea ocrotită; se va verifica apoi dacă
rezultatul efectiv produs este o consecinţă a stării de pericol create prin acţiune/inacţiune.
a. Crearea unui risc nepermis pentru valoarea ocrotită
Pentru ca un rezultat să fie imputabil unei fapte, aceasta trebuie să fie aptă de plano, în abstract, de a produce acel rezultat, 1 F. Streteanu, op. cit., p. 4 I 9-428; D. Niţu, Teoria riscului în dreptul penal român, în R.D.P. nr. 1/2005; I. Curt, Contribuţia victimei la producerea rezultatului în dreptul penal, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 202 1 .
2 Pentru o analiză detaliată a utilităţii acestei metode în cazul infrac
ţiunilor contra persoanei comise în contextul accidentelor de circulaţie -