Când vrem să stabilim astfel de legături, ,,prima" situaţie areo semnificaţie aproape magică. Cel puţin din perspectiva copiilor mici. Dacă nu pot pune întrebări pentru că deocamdată nupot vorbi şi trebuie să-şi tragă singuri concluziile doar pe bazaobservaţiilor, atunci luarea în considerare a ceea ce s-a întâmplat
,,mai întâi" este pentru ei un instrument indispensabil.
Acest instrument poate fi folosit în fel şi chip. El poate fi utilizat pentru a stabili conexiuni logice şi pentru a le înţelege. Elne poate ajuta să le citim intenţiile oamenilor. Şi mai poate fiîntrebuinţat pentru dezvoltarea propriei autonomii. A fi în modintenţionat „cel dintâi" sau „cea dintâi" are de-a face cu propriaacţiune şi cu drepturile de autor asupra propriilor idei.
PRINCIPIUL PRIMEI OPŢIUNI
A observa cine ce face mai întâi este pentru copiii mici o sursă
importantă de informaţii. Evident că pe primul loc stau părinţii.
Ce fac părinţii e una, în ce ordine o fac e alta. Sunt multe lucruripe care ei le pot observa la părinţii lor, iar un bebeluş trage multeconcluzii din observatiile sale.
De exemplu, ce fac părinţii întotdeauna mai întâi? Şi maiales: fac ambii părinţii acelaşi lucru mai întâi? Din perspectivabebeluşului, această situaţie este ca un fel de dublă asigurare.
Pentru copil, ceea ce ambii părinţi fac mai întâi pare să fie ceea ceeste corect şi ceea ce se cuvine a fi făcut.
Paul, care nu are nici măcar un an, mama lui şi cu minestăm toţi trei pe o saltea aşezată pe podea. Ca de obicei, eu porthalatul meu alb. În buzunarul stâng de la piept am un pix şiochelarii. Pescuirea obiectelor din buzunar este pentru copiiimici întotdeauna o activitate foarte interesantă. Ocazional,îmi ţin în el şi cardul bancar, pentru a putea plăti la cantină.
Tata nu-i ca mama
JOSEPHINE SCHWARZ-GERO