Relaţiile interpersonale determină reacţii deatenţie sau de respingere, unilaterale sau reciproce.
Indivizii preferaţi sunt idealizaţi în raport cu cei care nesunt indiferenţi.
Absenţa sentimentului de apartenenţă la grupdetermină un slab interes pentru problemele acestuia.
Prin învăţare, individul asimilează formele decomportament admise de grupul căruia îi aparţine şitinde să adopte tipul de personalitate socialmentedezirabil. Bazele acestui comportament se pun înfamilie unde, faţă de comportamentul părinţilor,bunicilor, fraţilor, copilul va da răspunsuri ce, prinrepetare, se vor constitui în însuşiri de personalitate.
Calitatea relaţiilor existente în grup sau între grupuriinfluenţează:
- starea membrilor săi;
- climatul socio-afectiv, pozitiv sau negativ, stimulativsau coercitiv.
Între formele relaţiilor cu ceilalţi se regăsesc:
- egoismul, ca preocupare faţă de propria persoană;
- altruismul, ca preocupare faţă de ceilalţi;
- cooperarea, prin înţelegere, comunicare, toleranţă,consens;
- conflictul, rezultat din lupta unor tendinţe, interese,pe plan cognitiv, afectiv, social;
Un tip special de relaţie cu celălalt, este, în concepţia lui John Allan Lee, cel bazat pe iubire.
Comunicarea, ca relaţie, pune în valoare tipul de personalitate (comunicativ sau necomunicativ) şi tipul de grup din care facem parte (permisiv sau autoritar).
Lipsa de comunicare poate avea consecinţe precum: introvertire, acumulare de tensiuni care se pot transforma în surse de conflict.
Comportamente pro şi antisociale
Comportamentul prosocial este un comportament intenţionat, realizat în afara obligaţiilor profesionale şi orientat spre conservarea şi promovarea valorilor sociale. În această categorie se pot menţiona: salvarea vieţii altor persoane, donarea unor sume de bani pentru cei aflaţi în situaţii dificile (sinistraţi, bolnavi care au nevoie de operaţii costisitoare), ajutorarea unor familii cu probleme de sănătate sau de vârstă etc. Cei ce realizează astfel de comportamente simt satisfacţie pentru binele adus semenilor lor.
Comportamentele antisociale au caracter violent, distrugător, au cauze voite, fiind săvârşite de persoane care încalcă în mod conştient legile juridice şi normele morale; se realizează de către persoane bolnave ori cu tulburări de personalitate şi se manifestă prin agresivitate, furturi, distrugeri.