"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Psihologie pentru liceu” de Maria Halmaghi

Add to favorite „Psihologie pentru liceu” de Maria Halmaghi

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

apare sinonim cu

personalitatea);

-în sens restrâns, caracterul reuneşte însuşiri sau particularităţi psihice, vizând relaţiile subiectului cu

' 98

lumea şi valorile după care el se conduce; din acestpunct de vedere, el reprezintă latura relaţională şivalorică a personalităţii şi presupune alegeri întreadevăr-minciună, bine-rău, dreptate-nedreptateetc.

Ludwig Klages definea caracterul drept voinţă

moraliceşte organizată, dorind să sublinieze rolul voinţeiîn stabilirea raporturilor om-mediu natural şi om-mediusocial şi ţinerea sub control a comportamentelor, caresunt subordonate valorilor morale.

Se apreciază că un om cu caracter îşi orientează

comportamentul în concordanţă cu valorile morale şi varespinge manifestările sancţionate de societate; spredeosebire de acesta, un om lipsit de caracter este celce acceptă să fie imoral.

Însuşirile de caracter formează un fel de tipar, opecete, în funcţie de care apreciem oamenii ca fiindambiţioşi sau dezinteresaţi, îngăduitori sauintransigenţi, tari sau slabi etc.

Caracterul valorifică însuşirile de temperament şiaptitudinile şi veghează la propria formare; de aicirezultă funcţia de autoreglaj. Pe baza unor însuşiri detemperament se pot forma mai uşor sau mai greuînsuşirile de caracter.

În acelaşi timp, anumite trăsături de temperament potfi compensate prin însuşiri de caracter sau suferă

influenţe din partea caracterului.

Spre deosebire de particularităţile temperamentalecare nu se modifică radical, caracterul se modifică întimp, o condiţie a autoperfecţionării fiind exigenţa faţă

de sine.

■ Atitudinile şi rolul lor în formarea caracterului

• Atitudinea:

- este o componentă importantă a caracterului;

- se determină pe baza mai multor manifestări deviaţă şi în situaţii diferite;

- reprezintă un mod stabil de a reacţiona faţă de opersoană, situaţie, idee sau eveniment;

- este în strânsă legătură cu valoarea şi, odată fixată,va acţiona automat şi va uşura alegerile individuluiîncât să se îndrepte spre acţiuni ce se află în raportcu valorile pe care le apreciază el;

- este în legătură cu aptitudinile, astfel că se potîntâlni oameni binevoitori în a-şi oferi sprijinul, darlipsiţi de aptitudinile necesare, spre exemplu, înanumite activităţi caritabile;

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com