160
„Noul val" în cinematografia românească
Nu erai pasionat de film pe atunci?
Nu, nu eram. Mai vedeam filme la cinematograf şi acasă, pevideo, dar mai mult filme cu bătăi.
Atunci cum a avut loc apropierea de cinema?
Ajunsesem în Bucureşti, eram în anul I şi un văr, care era studentla Automatizări-Calculatoare, m-a dus într-o zi la Cinematecă.
Am văzut atunci la do/ce vita de Fellini, care mi-a plăcut foartemult. După asta; am început să mă duc din ce în ce mai desla Cinematecă şi, cllrând, mă duceam chiar mai mult decât laASE. Apoi, cum aveam nişte prieteni care terminaseră Regia,am început să lucrez cu ei.
Să Înţeleg că, dacă ar fi să alegi nişte regizori care te-au influenţatfoarte mult, Fellini ar fi unul dintre ei?
Îţi dai seama că asta depinde şi de perioada din viaţa ta, pentrucă tot timpul apar alte filme, alţi regizori care îţi plac. De exemplu, Chaplin mi-a plăcut foarte mult atunci şi încă îmi place.
Alţi regizori preferaţi sunt Cassavetes, Kieslowski, Mihalkov,Abduladze, Forman sau Scorsese. Sunt mulţi regizori care îmiplac şi, probabil, fiecare mă influenţează într-un fel, dar niciunul într-un mod programatic.
Cum au fost filmele de student?
În facultate, am făcut cel puţin două filme pe an (în primul anam făcut chiar trei scurtmetraje); eu colaboram tot timpul cuoperatorii care aveau exerciţii de imagine. Am lucrat destulde mult în şcoală. Primul meu film care a început să circule pela festivaluri a fost Pe aripile vinului din 2002. Dar mai importantă pentru mine a fost selecţia de la Cannes din 2004, cândam luat Premiul II al secţiunii „Cinefondation" cu Călătorie la