Etică şi integritate academică
falsificarea scrisorilor de recomandare sau a rezultatelor testelorstandardizate.
Abuzul de resurse academice: Aceasta implică utilizareaneadecvată a resurselor universitare, cum ar fi laboratoarele,echipamentele sau fondurile, în scopuri personale sauneautorizate. Acest tip de comportament nu doar că este neetic,dar poate şi priva alţi cercetători şi studenţi de accesul laresursele necesare.
Publicarea fragmentată: Această practică implică
divizarea unei singure lucrări de cercetare în mai multe publicaţiimici, cu scopul de a creşte artificial numărul de lucrări publicate.
Aceasta subminează integritatea procesului de publicare ş1
diluează valoarea ştiinţifică a cercetării.
Nerespectarea standardelor etice în cercetarea cu
subiecţi umani sau animale: Aceasta include nerespectareaconsimţământului informat, expunerea subiecţilor la riscurinejustificate sau tratamentul neetic al animalelor în cercetare.
Aceste practici nu doar că sunt neetice, dar pot avea şi implicaţiilegale serioase.
Încălcarea drepturilor de autor şi a proprietăţii
intelectuale: Aceasta se referă la utilizarea neautorizată amaterialelor protejate prin drepturi de autor, cum ar fi articole,cărţi, software, muzică sau alte lucrări creative, în scopuriacademice fără permisiunea corespunzătoare.
Manipularea feedback-ului sau a evaluărilor: Aceastaimplică influenţarea neadecvată a feedback-ului sau aevaluărilor studenţilor sau colegilor, fie prin presiuni, fie prinoferirea de recompense neetice.
98