globală, afectând toate domeniile de la educaţie şi cercetare până
la jurnalism şi literatură. Acest lucru a dus la dezvoltarea unor instrumente sofisticate de detectare a plagiatului şi la o conştientizare sporită a importanţei integrităţii academice şi a respectării drepturilor de autor.
Plagiatul, în contextul său academic şi ştiinţific, reprezintă o problemă complexă care transcende simpla copiere a textului. Este un concept care se împleteşte cu etica academică, integritatea intelectuală şi drepturile de autor, fiind profund înrădăcinat în modul în care cunoaşterea şi informaţia sunt create, partajate şi protejate în societatea contemporană.
La baza sa, plagiatul implică preluarea şi prezentarea ideilor, cuvintelor, cercetărilor sau a oricărei forme de expresie intelectuală a altcuiva ca fiind proprii, fără a oferi recunoaşterea adecvată. Această definiţie, deşi pare simplă, ascunde o serie de nuanţe şi distincţii. Plagiatul nu se limitează doar la copierea literală a textului, ci include şi preluarea structurilor argumentative, a datelor de cercetare, a conceptelor sau a formelor de expresie artistică, fără a indica sursa originală.
În context academic, plagiatul este considerat o încălcare gravă a eticii şi a integrităţii intelectuale. Aceasta se datorează
117