Implementarea unor politici stricte împotriva plagiatului, fraudelor şi oricăror forme de înşelăciune academică, tratând aceste acţiuni ca inacceptabile moral, indiferent de eventualele beneficii sau justificări.
Tratarea tuturor studenţilor cu echitate, evitând favoritismele şi discriminarea. Aceasta implică aplicarea universală a criteriilor de evaluare şi acces egal la resursele educaţionale.
Promovarea unei culturi academice bazate pe respect reciproc, indiferent de poziţia sau statutul individual, în concordanţă cu principiul kantian al tratării celorlalţi ca scopuri în sine, şi nu ca mijloace.
2.3. Utilitarismul
Etica utilitaristă, una dintre cele mai influente ş1
discutate teorii în filosofia morală, are la bază principiul conform căruia acţiunile corecte sunt acelea care produc cea mai mare cantitate de bine pentru cel mai mare număr de oameni.
Originară din gândirea lui Jeremy Bentham şi ulterior rafinată
de John Stuart Mill, etica utilitaristă propune o abordare consecinţialistă, evaluând moralitatea acţiunilor exclusiv prin prisma efectelor lor asupra fericirii generale.
Jeremy Bentham, fondatorul utilitarismului, introduce conceptul de „principiu al utilităţii", argumentând că binele sau utilitatea - definită ca plăcere şi absenţa durerii - constituie singurul standard al moralităţii. Bentham propune o metodă de 32