Se spune că unii agenţi de pe Wall Street mai degrabă ar fi în stare să divorţeze de soţiile ior decât să renunţe la teoria lor favorită cu privire la investiţii (Taleb, 2010). Cum şi noi suntem tot oameni, recunoaştem că cercetări, reflecţii şi comentarii viitoare vor putea revela, eventual, diferite inadecvări în ceea ce prezentăm în această carte. Îi îndemnăm, de aceea, pe cititori să modifice sau să respingă ideile noastre, dacă ele nu par a fi de ajutor. Chiar şi hărţile pot fi greşite uneori! Avem mai puţin interesul de a părea erudiţi şi suntem mai interesaţi să fim de ajutor. Dar considerăm că cititorii care ne vor asculta cu suficientă atenţie vor putea profita de pe urma acestei cărţi.
Dileme etice în psihoterapie ■ Introducere: probleme, capcane şi alternative
Pa rtea I
Trei modele pentru abordarea
problemelor etice complexe
CAPITOLUL 1
De ce sunt alegerile etice
atât de dificile?
Luarea deciziilor etice a fost de-a lungul istoriei subiect predilect de dezbatere între filosofi. Bazându-se pe diferite teorii filosofice, precum utilitarismul şi deontologia, filosofii au încercat să determine ce comportament ar fi corect din punct de vedere moral în orice situaţie dată. În ultima parte a secolului al XIX-iea, a început să se dezvolte rolul şi statutul de specialist şi, odată cu acesta, a apărut şi ideea că specialiştii acţionează ca nişte persoane de încredere - mai concret, din cauză că alţi oameni au încredere în îngrijirea pe care le-o acordă aceştia, specialiştii au unele obligaţii pe care publicul larg nu le are. Aceste responsabilităţi includ păstrarea confidenţialităţii şi plasarea interesului pacientului înaintea propriului interes al specialistului. Pe măsură ce specialiştilor li s-a pretins îndeplinirea acestor obligaţii suplimentare, asociaţiile lor profesionale au dezvoltat coduri etice pentru a-i ghida în luarea deciziilor etice.
La început, aceste coduri erau destul de rudimentare şi, în mare, erau deduse prin analiză filosofică, dar argumentele filosofice fundamentale au rămas nerezolvate până în anii 1930.
Filosoful englez William David Ross a fost preocupat de faptul Dileme etice în psihoterapie■ De ce sunt alegerile etice atât de dificile?