88
Există cu adevărat un criminal aflat în libertate care poate pune în pericol şi alţi copii?
Dacă, după ce va răspunde la aceste întrebări, psihologul ajunge la concluzia că în continuare există un conflict între principiul primatului stării de bine a pacientului (furnizarea îngrijirii optime) şi respectarea legii (raportarea abuzului), modelul de luare a deciziilor etice oferă o modalitate de echilibrare a imperativelor unei anumite situaţii specifice. Beauchamp şi Childress (2009) recomandă optarea pentru prevalenţa unei valori morale asupra alteia, atâta timp cât încălcarea celei din urmă produce cea mai mică daună posibilă şi este în concordanţă cu realizarea obiectivului principal şi atâta timp cât sunt luate toate măsurile pentru diminuarea efectului negativ al încălcării valorii morale desconsiderate. Acelaşi proces poate fi folosit şi atunci când analizăm modalitatea de reacţie în faţa unei legi problematice.
Câ nd respecta rea legii înca lcă pri nci pi u l pri matu l ui stă rii de bi ne a pacientu l ui
Dacă psihologa din exemplul anterior decide să respecte legea şi să raporteze suspiciunea de abuz, ea ar putea limita daunele produse prin încălcarea principiului etic al protejării vieţii pacientei, prin încercarea de a- o implica pe aceasta într-o măsură cât mai mare în procedura respectivă. Ea o poate informa pe adolescentă cu privire la obligaţia legală pe care o are şi îi poate oferi informaţii detaliate în legătură cu modul în care se desfăşoară procesul de raportare. Psihologa poate apela la ajutorul familiei, al şcolii sau al prietenilor pacientei în sensul luării măsurilor de reducere a riscului unei încercări de sinucidere.
SAMUEL J. KNAPP, MICHAEL C. GOTTLIEB, MITCH ELL M. HANDELSMAN
Câ nd pri nci pi u l pri matu l ui stă rii de bi ne a pacientu l ui 89
preva lează asupra respectă rii legii
Cei mai mulţi dintre susţinătorii opţiunii de a încălca legea ar fi de acord cu opiniile lui John Woolman (Moulton, 1971), Mohanadas Gandhi (Fischer, 1983) sau Martin Luther King, Jr.
(1967) confom cărora oamenii trebuie să respecte legile, cu excep
ţia acelor situaţii în care respectarea legilor este limitată de circumstanţe. Agenţii morali trebuie să încalce legea doar dacă
acest lucru este necesar pentru a îndeplini un principiu moral important - şi niciodată doar pentru un câştig personal.
Atunci când psihologii se confruntă cu un aparent conflict între lege şi standardele Codului Etic al APA, ei trebuie să ia în considerare acele variante care le-ar putea permite să respecte legea, dar şi să îşi apere propriile valori în acelaşi timp. Dacă