"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » 📚 Joe Dispenza - Distruge-Ti Obiceiurile Nocive

Add to favorite 📚 Joe Dispenza - Distruge-Ti Obiceiurile Nocive

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

PARTEA A III-A

 

PAS CU PAS SPRE UN NOU DESTIN

 

CAPITOLUL 9

 

Procesul de meditaţie: introducere şi pregătire

 

      Aşa cum vă spuneam mai devreme, principalul scop al meditaţiei este acela de a vă îndepărta atenţia de la mediu, corp şi trecerea timpului, în aşa fel încât să vă concentraţi asupra propriilor intenţii şi gânduri, şi nu asupra stimulilor externi. Ulterior, vă veţi putea modifica starea interioară independent de mediul din jur. Meditaţia constituie, totodată, şi un mijloc de accesare a subconştientului, trecând dincolo de mintea analitică. Acest aspect este crucial, din moment ce subconştientul este locul unde se găsesc toate acele obiceiuri proaste şi comportamente pe care doriţi să le schimbaţi.

Introducere

Toate informaţiile oferite până în acest punct nu au avut altă menire decât să vă ajute să înţelegeţi ce anume veţi întreprinde începând cu această parte a cărţii, în timp ce învăţaţi cum să folosiţi meditaţia pentru a crea o nouă realitate. Şi, odată înţeleşi şi exersaţi paşii practici prezentaţi aici, puteţi interveni ulterior asupra oricărui aspect de viaţă pe care vreţi să-l schimbaţi. Aduceţi-vă aminte că, prin astfel de demersuri de transformare, vă dezbăraţi de obiceiul de a fi dumneavoastră înşivă, făcând loc unei minţi noi, pentru un viitor nou. Cât despre mine, când mă angajez în procesul pe care vi-l voi prezenta în cele ce urmează, am ca intenţie să mă pierd în conştiinţă, să mă disociez de realitatea pe care o cunosc şi să-mi golesc mintea de gândurile şi sentimentele care îmi definesc vechiul sine.

La început, din cauza noutăţii sarcinii, este posibil să nu vă prea simţiţi în apele dumneavoastră sau chiar să vă încerce o senzaţie de disconfort. Nu-i nimic. La mijloc nu e decât corpul, cel care s-a transformat în minte şi opune rezistenţă la acest proces de modelare. Acest lucru trebuie înţeles înainte de a vă apuca de exerciţii; relaxaţi-vă - fiecare pas este conceput astfel încât să fie uşor de înţeles şi simplu de urmat. Personal, sunt nerăbdător să-mi fac meditaţia. Îmi aduce atâta ordine, pace, limpezime şi inspiraţie, încât rareori mi se întâmplă să sar peste vreo zi. Mi-a luat ceva timp să ajung în acest punct, aşa că vă rog să aveţi răbdare.

Transformarea micilor paşi în obişnuinţă

De fiecare dată când învăţaţi ceva nou a cărui punere în practică vă solicită toată atenţia şi determinarea, probabil că în timpul instruirii iniţiale respectaţi nişte paşi specifici, ceea ce uşurează demontarea aspectelor complexe ale abilităţii sau sarcinii de învăţat, astfel încât mintea să-şi poată păstra concentrarea fară a fi copleşită. Indiferent de demersul în care v-aţi implicat, scopul vă este, desigur, memorarea celor învăţate, astfel încât să poată fi puse în practică în mod firesc, fară efort şi în mod subconştient. Ceea ce doriţi este, în mod esenţial, transformarea acestei noi abilităţi într-o obişnuinţă.

Orice abilitate nouă este mai uşor de înţeles şi executat atunci când, prin repetiţie, reuşiţi să stăpâniţi câte o singură sarcină sau procedură simplă, trecând apoi la următoarea. Cu timpul, veţi pune paşii cap la cap, în cadrul unui proces coordonat. Semnul că sunteţi pe calea cea bună apare atunci când toţi paşii vi se par o singură mişcare fluidă, uşor de realizat, ce duce la obţinerea rezultatului dorit - aceasta este ţinta către care să tindeţi în deprinderea acestui proces etapizat de meditaţie. Când învăţaţi să jucaţi golf, de exemplu, mintea trebuie să prelucreze o mulţime de instrucţiuni pentru ca acţiunile să vă corespundă intenţiilor. Închipuiţi-vă că, în timpul pregătirii pentru prima lovitură, cel mai bun prieten vă strigă: "Ţine capul aplecat ! Îndoaie genunchii ! Umerii şi spatele drepte ! Braţul din faţă drept, dar mâna mai moale ! Lasă greutatea de pe un picior pe altul când te avânţi ! Loveşte în spatele mingii şi urmăreşte-o până la capăt !" Şi, ce-mi place mie cel mai mult: „Relaxează-te !"

Dacă le-aţi primi dintr-odată, toate respectivele instrucţiuni v-ar putea paraliza. Ce-ar fi, în locul unei astfel de abordări, să vă concentraţi asupra unui singur lucru o dată, în ordine metodică ? Cu timpul, pare logic ca lansarea să devină o singură mişcare.

La fel, dacă aţi învăţa să preparaţi ceva după o reţetă franţuzească, aţi începe efectuând fiecare pas component în parte. Dacă repetaţi de suficient de multe ori, va veni un moment în care nu va mai fi nevoie să pregătiţi reţeta urmând paşi separaţi, ci efectuând un proces continuu. În tandemul minte-corp, instrucţiunile s-ar integra într-un tot, paşii s-ar contopi în doar câţiva, şi, în cele din urmă, aţi ajunge să pregătiţi reţeta în jumătate din timpul de care aveaţi nevoie înainte. Aţi trece de la gând la faptă, asta deoarece corpul, la fel ca şi mintea, memorează ceea ce faceţi. Aceasta este memoria procedurală, fenomen ce apare când o acţiune se execută suficient de mult timp. Începeţi să ştiţi că ştiţi cum.

Construirea unei reţele neurologice pentru meditaţie

Reţineţi: cu cât deţineţi mai multe informaţii, cu atât sunteţi mai pregătit pentru o experienţă nouă. Fiecare pas pe care îl exersaţi va avea un sens pentru dumneavoastră, în funcţie de ce aţi aflat citind din această carte; fiecare dintre ei se bazează pe concepţii ştiinţifice sau filosofice, în aşa fel încât nimic să nu fie lăsat pe seama presupunerilor. Paşii sunt prezentaţi într-o anumită ordine, concepută pentru a vă ajuta să memoraţi acest proces de transformare personală.

Deşi am schiţat un program de patru săptămâni pentru deprinderea întregului proces, vă invit să vă luaţi cât timp aveţi nevoie pentru a exersa fiecare pas, până ce devine familiar. Ritmul către care tindeţi trebuie să confortabil, astfel încât să nu vă simţiţi copleşit.

Veţi începe fiecare şedinţă cu exersarea paşilor învăţaţi anterior, prelucrând ulterior materialul nou programat pentru săptămâna respectivă. Deoarece este mai eficace să învăţaţi câţiva paşi legaţi, în unele săptămâni veţi avea de exersat două sau mai multe etape. Totodată, vă recomand să exersaţi fiecare pas nou - sau paşi noi - de conştientizare timp de cel puţin o săptămână înainte de a trece la următorii. În câteva săptămâni veţi fi construit o frumuseţe de reţea neurologică pentru meditaţie.

Propunere de program de patru săptămâni

      

 

Nu vă grăbiţi şi construiţi o bază solidă. Dacă aveţi deja experienţă de meditaţie şi vreţi să faceţi mai mult deodată, e în ordine, dar străduiţi-vă să urmaţi toate instrucţiunile şi să încredinţaţi memoriei tot ce faceţi.

Când vă veţi putea concentra pe ceea ce faceţi, fară să vă lăsaţi gândurile distrase indiferent de stimulul exterior, veţi ajunge la un punct când corpul se aliniază, efectiv, cu mintea. Acum, noua dumneavoastră abilitate va deveni din ce în ce mai uşor de pus în practică, mulţumită legii lui Hebb referitoare la acţionare şi circuite. Ingredientele învăţării, atenţiei, instruirii şi exerciţiului vor dezvolta o reţea neurologică asociată pentru a vă reflecta intenţia.

Pregătire

Pregătirea iniţială

Instrumente de scris. Separat faţă de şedinţele de meditaţie, veţi citi texte de prezentare referitoare la fiecare pas, frecvent însoţite de întrebări şi sugestii cuprinse sub titlul "O bună oportunitate de a scrie". Vă recomand să aveţi pregătit la îndemână un caiet în care să vă notaţi răspunsurile. Revedeţi-vă apoi răspunsurile înainte de a vă face meditaţia zilnică. Astfel, reflecţiile notate pot servi drept foaie de parcurs care să vă pregătească să navigaţi prin procedurile de meditaţie în care vă veţi accesa sistemul de operare al subconştientului.

Ascultaţi. Când învăţaţi paşii de meditaţie prima oară, s-ar putea să doriţi să ascultaţi nişte şedinţe înregistrate de meditaţie asistată. De exemplu, veţi învăţa o tehnică de inducţie pe care o veţi folosi la fiecare şedinţă, ca să vă ajute să atingeţi starea de unde Alfa de mare coerenţă în pregătirea abordării care constituie nucleul capitolelor 11-13. În plus, paşii pe care îi veţi învăţa în fiecare săptămână vă stau la dispoziţie într-o serie de meditaţii asistate.

DOUĂ METODE DE MEDITAŢIE

Prima metodă de meditaţie: Ori de câte ori vedeţi acest simbol:

 

...înseamnă că aveţi la dispoziţie o inducţie sau o meditaţie asistată. Aceste exerciţii asistate pot fi descărcate de pe adresa www.drjoedispenza.com şi le puteţi audia fie în format MP3, fie le puteţi inscripţiona pe un CD. După lectura fiecărui capitol şi notarea răspunsurilor într-un jurnal, puteţi descărca meditaţia corespunzătoare, în fiecare săptămână, pe măsură ce adăugaţi pasul sau paşii următori la cei exersaţi săptămâna anterioară, puteţi găsi meditaţia următoare disponibilă pentru descărcare. Acestea se găsesc sub următoarele denumiri: "meditaţia pentru săptămâna întâi", "meditaţia pentru săptămâna a doua", "meditaţia pentru săptămâna a treia", "meditaţia pentru săptămâna a patra", aceasta din urmă cuprinzând meditaţia completă.

De exemplu, când ascultaţi meditaţia pentru săptămâna a doua, aceasta vă va purta prin pasul săptămânii întâi, care constă dintr-o tehnică de inducţie, adăugând ulterior cei trei paşi pe care îi veţi exersa pentru săptămâna a doua. Când efectuaţi exerciţiile de meditaţie din săptămâna a treia, veţi repeta paşii învăţaţi în prima şi a doua săptămână, adăugând apoi paşii pentru săptămâna a treia.

A doua metodă de meditaţie: Vă puteţi, de asemenea, folosi de scenariile pentru aceste exerciţii asistate, disponibile în anexe, fie citindu-le până memoraţi secvenţa, fie înregistrându-vă pe un reportofon. Anexele A şi B vă oferă două tehnici de inducţie. Anexa C este scenariul întregii meditaţii, care cuprinde toţi paşii pe care îi veţi învăţa în partea a III-a. Dacă vă hotărâţi să folosiţi scenariul din anexa C, atunci, în fiecare săptămână, vă rog să începeţi cu paşii învăţaţi săptămâna anterioară, construind apoi meditaţia pe baza acestora.

Pregătirea mediului

Locul, locul şi iar locul. Aţi aflat că depăşirea propriului mediu constituie un pas esenţial pentru a vă dezvăţa de a fi dumneavoastră înşivă. Găsirea mediului propice pentru meditaţie, cu minimum de factori de distragere, vă va fi de un real sprijin pentru înfrângerea primei componente a Marii Triplete (celelalte două, trupul şi timpul, vor urma imediat). Alegeţi-vă un loc confortabil în care să puteţi fi singur, departe de tentaţiile din exterior. Aranjaţi-l astfel încât să fie izolat, intim şi uşor accesibil. Vizitaţi-l în fiecare zi şi transformaţi-l în locul dumneavoastră special. Între dumneavoastră şi locul acesta se va forma o legătură puternică. Va deveni locul frecventat pentru îmblânzirea eului distras, pentru depăşirea vechiului sine, pentru crearea unuia nou şi modelarea unui destin favorabil. Cu timpul, veţi fi cu adevărat nerăbdător să ajungeţi acolo.

Unul dintre participanţii la un seminar pe care-l ţineam mi-a spus că adormea întotdeauna în timpul meditaţiei. Iată cum a decurs conversaţia noastră:

-          "Unde faceţi exerciţiile de meditaţie?" "În pat."-          "Ce spune legea asocierii despre pat şi somn ?" "Asociez patul cu somnul."-          "Ce demonstrează legea repetiţiei despre somnul în propriul pat în fiecare seară?"-          "Dacă dorm în fiecare seară în acelaşi loc, îmi formez circuite de asociere a patului cu somnul"-          "Dat fiind faptul că reţelele neuronale se formează prin efectul combinat al legii asocierii şi al legii repetiţiei, nu se poate să vă fi format o reţea neurologică în conformitate cu care pat înseamnă somn ? Şi, pentru că reţelele neurologice sunt programe automate folosite inconştient zi de zi, nu este logic ca, atunci când sunteţi în pat, corpul (în calitatea sa de minte) să vă comande să alunecaţi automat şi inconştient în uitare ?"-          "Da. Cred că e nevoie să-mi găsesc un loc mai bun de meditaţie."      Nu numai că i-am sugerat să nu stea în pat când meditează, ci şi să găsească un alt loc, separat de dormitor. Când vreţi să construiţi o reţea neurologică nouă, e de bun-simţ să vă faceţi exerciţiile de meditaţie într-un decor care să reprezinte creştere, regenerare şi un nou viitor.

Şi, vă rog, nu consideraţi acest loc o cameră de tortură în care sunteţi obligat să meditaţi. O astfel de atitudine vă va submina strădaniile.

Prevenirea acţiunii factorilor de distragere exercitaţi de mediu. Asiguraţi-vă că nu veţi fi întrerupt sau distras de altcineva (folosiţi eventual un bilet cu menţiunea VĂ ROG NU DERANJAŢI) sau de animalele de companie. Pe cât posibil, eliminaţi stimulii senzoriali care v-ar putea împinge cu forţa mintea înapoi către lumea exterioară, mai ales către elementele din mediul dumneavoastră obişnuit. Închideţi-vă telefonul şi calculatorul - ştiu că este greu, dar apelurile, mesajele şi comunicarea de orice fel pot aştepta. Sunt nerecomandate, totodată, aromele care se strecoară în spaţiul de meditaţie - aroma cafelei proaspete sau a mâncării gătite. Asiguraţi-vă că temperatura camerei este potrivită şi că nu trage curentul. Eu obişnuiesc să folosesc jaluzele.

Muzica. Muzica poate fi utilă atât timp cât nu v-aţi ales melodii care să producă asocieri care să vă distragă. În cazul în care folosesc muzică, de obicei aleg melodii calme, relaxante, interpretate la instrumente care favorizează transa sau psalmodieri fară versuri. Când nu-mi pun muzică, folosesc deseori dopuri pentru urechi.

Pregătirea corpului

Poziţie, poziţie şi iar poziţie. Eu stau în capul oaselor şi cu spatele foarte drept, complet vertical, cu gâtul drept, braţele şi picioarele relaxate şi în echilibru. În ceea ce priveşte utilizarea unui şezlong, aşa cum se întâmplă şi cu patul, mulţi adorm. Cel mai bine este să staţi drept pe un scaun obişnuit, cu braţele şi picioarele drepte. E în ordine şi dacă preferaţi să staţi pe podea cu picioarele încrucişate, "ca indienii".

Prevenirea factorilor corporali de distragere. Ceea ce vă propuneţi, de fapt, este să "vă lepădaţi de corp", astfel încât să vă puteţi concentra fară să fiţi nevoit să-i acordaţi vreo atenţie. Mergeţi la toaletă, de exemplu. Purtaţi haine largi, scoateţi-vă ceasul, beţi un pic de apă şi mai păstraţi la îndemână, înainte de a începe, aveţi grijă să nu vi se facă foame.

Cap plecat şi cap căzut. Pentru că vorbim despre corp, să mă ocup de o problemă care poate apărea în exerciţiile de meditaţie pe care le veţi face. Deşi staţi drept, s-ar putea să vă aplecaţi capul, ca şi cum aţi fi pe punctul de a adormi. Este un semn bun: sunteţi pe cale să treceţi în stările de undă Alfa şi Theta. Corpul este obişnuit să stea întins când undele cerebrale încetinesc. Când vă "cade" brusc capul, corpul vrea să aţipească. Dacă repetaţi suficient de mult, vă veţi obişnui creierul să se relaxeze în această poziţie. În cele din urmă, capul nu vi se va mai apleca, iar corpul nu va mai avea tendinţa să alunece spre somn.

Cum să vă faceţi timp de meditaţie

Când să meditaţi. După cum ştiţi, accesul la subconştient se face mai uşor imediat după ce vă treziţi dimineaţa, sau seara, înainte de a adormi, datorită modificărilor din fiecare zi ale chimismului creierului. Acestea sunt momentele optime de meditaţie, pentru că puteţi aluneca mai uşor în stările de undă Alfa sau Beta. Eu prefer să meditez cam la aceeaşi oră în fiecare dimineaţă. Dacă vă entuziasmează şi doriţi să meditaţi în amândouă momentele zilei, puteţi să o faceţi, însă le sugerez începătorilor s-o facă o singură dată pe zi.

Are sens