"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » Napoleon Hill- Gîndește și vei fi bogat citește online gratis !😉

Add to favorite Napoleon Hill- Gîndește și vei fi bogat citește online gratis !😉

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Cele mai importante sunt:

1. Experienta si educatia fiecaruia.

2. Experienta si educatia disponibile prin cooperarea altora (alianta Mintilor Superioare).

3. Colegii si universitati.

4. Biblioteci publice (prin carti si reviste in care sunt depozitate toate cunostintele organizate ale civilizatiei).

5. Cursuri de specializare (serale sau particulare).

Pe masura ca acumulati cunostinte ele trebuie sa fie organizate si puse in practica, intrun scop precis, prin planuri precise. Cunostintele nu au valoare daca prin aplicarea lor nu se obtine un castig directionat spre un scop nobil.

Daca vreti sa va instruiti in plus, hotarati-va mai intai la ce va trebuie cunostintele pe care le cautati, apoi aflati de unde le puteti obtine.

Oamenii de succes din orice domeniu nu contenesc niciodata sa obtina cunostinte specializate legate de scopul lor principal, de afacerea sau profesiunea lor. Cei care nu obtin succesul fac greseala de a crede ca nu mai trebuie sa acumuleze cunostinte dupa absolvirea studiilor. Adevarul este ca instructia nu face altceva decat sa arate cuiva calea de a obtine cunostintele practice.

La ordinea zilei este specializarea! Acest adevar a fost accentuat de Robert P. Moore (fost director de angajari la Universitatea Columbia) intr-o declaratie publicata ulterior de ziar: SPECIALISTII CEI MAI SOLICITATI

Companiile angajeaza in primul rand persoanele cu specializare intr-un anumit domeniu ?

absolventi de scoli de afaceri cu instruire in contabilitate si statistica, ingineri de toate specializarile, ziaristi, arhitecti, chimisti, dar si lideri marcanti si oameni activi de varsta mijlocie. Cel care a fost activ in campus, a carui personalitate este atat de puternica incat se intelege cu tot felul de oameni si care s-a descurcat respectabil cu studiile are un avantaj clar asupra studentului de spirit academic. Unii dintre acestia, datorita calificarilor cuprinzatoare, au primit cateva oferte de slujbe, cativa chiar pana la sase slujbe.una dintre cele mai mari companii industriale, de domeniu, i-a scris domnului Moore despre studentii din anii terminali de facultate, mentionand:

?Ne intereseaza in primul rand sa gasim oameni care pot face un progres deosebit in calitate de manageri. De aceea, punem accent pe caracter, inteligenta si personalitate cu mult mai mult decat pe datele educationale concrete.?

Studiul si autodisciplina

45

Autodisciplina dobandita printr-un program bine definit de studiu, specializat compenseaza, intr-o anumita masura, prilejul ratat cand cunostintele erau dobandite gratis. Scolile prin corespondenta sunt institutii de afaceri strict ierarhizate. Taxele de instruire sunt atat de mici incat ele se vad obligate sa insiste asupra platii imediate.

Faptul ca i se cere sa plateasca, indiferent daca studentul obtine calificari bune sau nu, are efectul de a-l influenta sa urmeze cursul, desi in alte conditii ar fi renuntat la el.

Scolile prin corespondenta nu au accentuat suficient acest aspect; adevarul este ca sistemele lor de percepere a taxelor constituie cel mai eficient mod de instructie in decizie, promptitudine, si obiceiul de a termina ceea ce ai inceput.

Experienta m-a invatat acest lucru, cu mai mult de 45 de ani in urma. M-am inscris la un curs de publicitate prin corespondenta. L-am abandonat dupa 8 sau 10 sedinte, dar scoala imi trimitea in continuare chitante. In plus, insista mult asupra platii, indiferent daca alegeam sa urmez cursurile sau nu. M-am hotarat ca daca trebuia sa platesc pentru curs (lucru la care ma vedeam obligat prin lege), trebuia macar sa il termin si sa obtin un profit din banii platiti. Parerea mea de atunci era ca sistemul de taxe al scolii era cam prea bine organizat, dar, cu trecerea vremii, am aflat ca a fost o componenta pretioasa a instructiei mele care nu a fost taxata. Fiind obligat sa platesc, am continuat si am absolvit cursul. Mai apoi, mi-am dat seama ca sistemul eficient de percepere a taxelor pentru acea scoala valorase mult mai mult sub forma banilor castigati, datorita instructiei mele in domeniul publicitatii pe care o capatasem cu atata reticenta.

Experienta i-a invatat ca oricine are ambitia de a renunta la o parte din timpul sau liber pentru a invata acasa detine calitatile care il pot propulsa intr-un post de conducere.

Exista o anume slabiciune in oameni pentru care nu exista leac. Este vorba de slabiciunea universala a lipsei de ambitie. Oamenii, in special salariatii, care isi programeaza timpul liber, lasandu-si spatiu pentru studiul particular, raman rareori in anonimat. Actiunea lor le faciliteaza ascensiunea, le inlatura obstacolele din cale si ei dobandesc interesul prietenos al celor ce sunt in masura sa le ofere ocazii prielnice.

Metoda studiului particular se potriveste, in primul rand, nevoilor angajatilor care inteleg, dupa absolvirea scolii, ca trebuie sa acumele cunostinte specializate, dar nu dispun de timpul necesar pentru a se intoarce la scoala.

Stuart Austin Wier s-a instruit ca inginer de constructii si a activat in acest domeniu pana cand depresiunea economica i-a limitat piata in asa chip, incat nu mai obtinea salariul pe care il cerea. S-a privit in oglinda si si-a propus sa-si schimbe profesiunea in avocat, s-a intors la facultate si a urmat cursuri speciale prin care s-a pregatit sa fie avocatul unei corporatii. Si-a definitvat instructia, a luat examenul de barou si a inceput de curand sa practice meseria de avocat.

Ca sa aratam clar cum stau lucrurile, si pentru a anticipa ?alibiurile? celor ce vor spune

?Nu m-am putut intoarce la scoala pentru ca aveam o familie de intretinut?, sau ?Sunt prea batran?, voi adauga informatia ca domnul Wier trecuse de 40 de ani si era casatorit cand s-a intors la facultate. In plus, selectand atent cursuri de inalta specializare in colegiile cele mai bine pregatite, pentru a preda subiectele alese de el, domnul Wier a incheiat in doi ani munca pe care, majoritatea studentilor la drept o fac in patru ani. E

profitabil sa stii cum sa apreciezi piata de cunostinte!

Contabilitatea pe roti

Sa analizam un exemplu concret. Un vanzator de bacanie s-a vazut dintr-o data somer.

Cum avusese o experienta in domeniul contabil, a urmat un curs de contabilitate specializat, s-a familiarizat cu cele mai moderne tehnici de lucru si cel mai sofisticat echipament de birou, si-a initiat o afacere pe cont propriu. Luandu-l ca asociat pe bacanul cu care lucrase inainte, a incheiat contracte cu peste o suta de mii de negustori 46

pentru a le tine socotelile, contra unei taxe lunare modice. Ideea lui a fost atat de practica, incat a considerat in curand necesar sa infiinteze un birou mobil intr-un camion ce transporta marfuri usoare, pe care l-a echipat cu aparatura contabila moderna. Acum are o armata de astfel de birouri mobile ?pe roti? si creeaza mereu locuri de munca pentru personali sau asistenti, oferindu-le micilor comercianti servicii contabile de cea mai inalta clasa la un pret neinsemnat.

Cunostintele specializate la care se adauga imaginatia, au fost ingredientele care au compus aceasta afacere unica si de mare succes. Anul trecut, proprietarul a platit un impozit pe salarii cam de zece ori mai mare decat cel platit de negustorul pentru care lucra atunci, cand si-a pierdut slujba.

La baza unei afaceri de succes nu statea nimic mai mult decat o idee!

De vreme ce eu am avut privilegiul de a-i oferi vanzatorului somer aceea idee, imi asum acum privilegiul suplimentar de a sugera o alta idee care presupune posibilitatea unui castig si mai mare.

Ideea mi-a fost sugerata de un vanzator care a renuntat sa mai vanda si a inceput o cariera in contabilitate in regim ?cu ridicata?. Cand i-a fost pomenit acest plan ca solutie la faptul ca ramasese fara slujba el a exclamat cu promptitudine: ?Imi place ideea, dar nu stiu cum sa scot bani din ea?. Cu alte cuvinte s-a plans ca nu va stii cum sa scoata pe piata aceste cunostinte contabile dupa ce le-a dobandit.

Deci, acest lucru a provocat alta problema care necesita rezolvare. Cu ajutorul unei tinere dactilografe care a putut pune lucrurile in ordine, a fost pregatita o carte de foarte mare succes, descriind avantajele acestui nou sistem de contabilitate. Paginile au fost dactilografiate corect si legate intr-un album similar cu cel compus din taieturi din ziare, care a servit drept o marturie trecuta a istoriei acestei noi afaceri, atat de eficienta incat proprietarul sau a intrat curand in posesia mai multor contracte decat era capabil sa manevreze.

Planul care a cladit o afacere

Mii de oameni din toata tara au nevoie de serviciile unui specialist in marfuri, capabil sa pregateasca un dosar atragator pentru marketingul serviciilor personale.

Ideea descrisa aici s-a nascut din necesitate, a fost menita sa dea o solutie la o urgenta ce trebuia neaparat rezolvata, dar nu s-a limitat la sprijinirea unei singure persoane. Cea care a zamislit ideea are o imaginatie infloritoare. Ea a vazut in rodul mintii sale zorii unei profesiuni care avea sa foloseasca miilor de oameni care au nevoie de instruire practica in marketingul serviciilor personale.

Inspirata sa treaca la actiune de succesul instantaneu a primului ei ?Plan precis pentru a scoate pe piata serviciile personale?, aceasta femeie energica s-a concentrat asupra solutiei pentru o problema similara pentru fiul ei, care abia terminase facultatea, dar fusese complet incapabil sa-si puna in valoare serviciile. Planul pe care l-a elaborat pentru el a fost cel mai rafinat mod de comercializare a serviciilor personale pe care l-am vazut vreodata. Cand a fost terminat, proiectul continea 50 de pagini dactilografiate atent, continand informatie bine organizata cu privire la capacitatile native ale fiului sau, experientele personale si un numar insemnat de alte detalii prea speciale pentru a fii reluate aici. Proiectul includea de asemenea, o descriere completa a pozitiei pe care o dorea fiul ei, precum si o formulare exceptionala a strategiei precise pe care o va folosi el in atingierea acestei pozitii.

Pregatirea proiectului a necesitat o munca de cateva saptamani, timp in care creatoarea lui si-a trimis aproape zilnic fiul la biblioteca publica pentru a procura date necesare 47

pentru modalitatea cea mai avantajoasa existenta pentru a-si oferi serviciile. L-a trimis si la toti concurentii potentialului sau viitor sef si a obtinut de la ei informatii vitale privitoare la metodele lor de afaceri care au avut o mare insemnatate in elaborarea unui plan ce avea drept obiectiv ocuparea postului pe care-l dorea. Cand proiectul a fost definitivat el continea peste sase sugestii foarte eficiente spre folosul si beneficiul potentialului sef.

Si-a crutat zece ani din viata Necesari ?inceputului?

S-ar putea sa va intrebati: ?De ce ne straduim atat ca sa ne asiguram o slujba stabila??

Raspunsul este: ?Niciodata nu veti avea probleme daca faceti un lucru cum trebuie!?

Planul elaborat de aceasta femeie in beneficiul fiului sau l-a ajutat sa obtina slujba pe care o solicitase, inca de la primul interviu, cu un salariu fixat de el insusi.

In plus ? si asta este important ? postul nu i-a cerut tanarului sa porneasca de la baza. A inceput ca tanar director cu salariul unui director.

?De ce ne straduim atata??

Pai, pe de o parte, prezentarea pregitata in prealabil a acestui tanar, care s-a dus la un interviu solicitand un post, i-a economisit nu mai putin de zece ani de care ar fi avut nevoie sa ajunga in punctul din care a pornit, daca ?ar fi inceput de jos si si-ar fi croit drum in ierarhia profesionala?.

Ideea de a incepe de jos si de a-ti croi un drum in ierarhia profesionala poate parea solida, dar obiectia principala ridicata este urmatoarea ? prea multi dintre cei care incep de jos nu reusesc niciodata sa-si ridice capetele suficient de sus pentru a putea fi zariti de sans, si, prin urmare raman jos. Ar trebui mentionat si faptul ca perspectiva, cand privesti de jos, nu este prea stralucitoare sau incurajatoare. Are tendinta sa ucida ambitii. Noi o numim ?inscrierea pe un fagas?, care inseamna ca ne acceptam soarta pentru ca ne formam deprinderea rutinei zilnice, o deprindere care sfarseste prin a deveni atat de puternica incat renuntam sa o combatem. Si acesta este un alt motiv pentru care este foarte eficient sa incepem cu o treapta sau doua mai sus de baza.

Actionand astfel ne formam deprinderea de a ne uita in jur, de a constata cum progreseaza ceilalti, de a sesiza ocaziile si a profita de ele fara ezitare.

Are sens