Paragraful precedent ar trebui sa insufle sperante si curaj celui care are ambitia de a acumula avere, dar nu poseda ?educatia? necesara pentru a furniza cunostintele specializate de care ar putea nevoie. Uneori, oamenii trec prin viata suferind de
?complexe de inferioritate?, caci nu sunt ?oameni educati?. Cel care e in stare sa organizeze si sa dirijeze un grup numit ?Minti Superioare?, alcatuit din persoane ce poseda cunostinte folositoare in acumularea banilor, are o educatie echivalenta cu cea a oricarui membru al grupului.
Thomas A. Edison n-a fost ?instruit? decat 3 luni in intreaga sa viata. Nu era lipsit de educatie, si nici n-a murit sarac.
Henry Ford nu poseda nici macar cunostinte de nivelul clasei a sasea, dar s-a descurcat destul de bine pe plan financiar.
Cunostintele specializate reprezinta cea mai abundenta si cea mai ieftina forma de servicii pe care le puteti obtine.
44
Daca va indoiti, consultati statul de salarii al oricarei universitati!
Unde sa gasesti cunostintele
Mai intai de toate, hotarati-va de ce fel de cunostinte specializate aveti nevoie, si in ce scop aveti nevoie de ele. In mare masura, scopul dumneavoastra principal in viata, obiectivul pe care il urmariti va va ajuta sa intelegeti de ce fel de cunostinte aveti nevoie.
O data stabilita aceasta problema, urmatoarea dumneavoastra miscare este sa aflati cu precizie sursele sigure de cunostinte.
Cele mai importante sunt:
1. Experienta si educatia fiecaruia.
2. Experienta si educatia disponibile prin cooperarea altora (alianta Mintilor Superioare).
3. Colegii si universitati.
4. Biblioteci publice (prin carti si reviste in care sunt depozitate toate cunostintele organizate ale civilizatiei).
5. Cursuri de specializare (serale sau particulare).
Pe masura ca acumulati cunostinte ele trebuie sa fie organizate si puse in practica, intrun scop precis, prin planuri precise. Cunostintele nu au valoare daca prin aplicarea lor nu se obtine un castig directionat spre un scop nobil.
Daca vreti sa va instruiti in plus, hotarati-va mai intai la ce va trebuie cunostintele pe care le cautati, apoi aflati de unde le puteti obtine.
Oamenii de succes din orice domeniu nu contenesc niciodata sa obtina cunostinte specializate legate de scopul lor principal, de afacerea sau profesiunea lor. Cei care nu obtin succesul fac greseala de a crede ca nu mai trebuie sa acumuleze cunostinte dupa absolvirea studiilor. Adevarul este ca instructia nu face altceva decat sa arate cuiva calea de a obtine cunostintele practice.
La ordinea zilei este specializarea! Acest adevar a fost accentuat de Robert P. Moore (fost director de angajari la Universitatea Columbia) intr-o declaratie publicata ulterior de ziar: SPECIALISTII CEI MAI SOLICITATI
Companiile angajeaza in primul rand persoanele cu specializare intr-un anumit domeniu ?
absolventi de scoli de afaceri cu instruire in contabilitate si statistica, ingineri de toate specializarile, ziaristi, arhitecti, chimisti, dar si lideri marcanti si oameni activi de varsta mijlocie. Cel care a fost activ in campus, a carui personalitate este atat de puternica incat se intelege cu tot felul de oameni si care s-a descurcat respectabil cu studiile are un avantaj clar asupra studentului de spirit academic. Unii dintre acestia, datorita calificarilor cuprinzatoare, au primit cateva oferte de slujbe, cativa chiar pana la sase slujbe.una dintre cele mai mari companii industriale, de domeniu, i-a scris domnului Moore despre studentii din anii terminali de facultate, mentionand:
?Ne intereseaza in primul rand sa gasim oameni care pot face un progres deosebit in calitate de manageri. De aceea, punem accent pe caracter, inteligenta si personalitate cu mult mai mult decat pe datele educationale concrete.?
Studiul si autodisciplina
45
Autodisciplina dobandita printr-un program bine definit de studiu, specializat compenseaza, intr-o anumita masura, prilejul ratat cand cunostintele erau dobandite gratis. Scolile prin corespondenta sunt institutii de afaceri strict ierarhizate. Taxele de instruire sunt atat de mici incat ele se vad obligate sa insiste asupra platii imediate.
Faptul ca i se cere sa plateasca, indiferent daca studentul obtine calificari bune sau nu, are efectul de a-l influenta sa urmeze cursul, desi in alte conditii ar fi renuntat la el.
Scolile prin corespondenta nu au accentuat suficient acest aspect; adevarul este ca sistemele lor de percepere a taxelor constituie cel mai eficient mod de instructie in decizie, promptitudine, si obiceiul de a termina ceea ce ai inceput.
Experienta m-a invatat acest lucru, cu mai mult de 45 de ani in urma. M-am inscris la un curs de publicitate prin corespondenta. L-am abandonat dupa 8 sau 10 sedinte, dar scoala imi trimitea in continuare chitante. In plus, insista mult asupra platii, indiferent daca alegeam sa urmez cursurile sau nu. M-am hotarat ca daca trebuia sa platesc pentru curs (lucru la care ma vedeam obligat prin lege), trebuia macar sa il termin si sa obtin un profit din banii platiti. Parerea mea de atunci era ca sistemul de taxe al scolii era cam prea bine organizat, dar, cu trecerea vremii, am aflat ca a fost o componenta pretioasa a instructiei mele care nu a fost taxata. Fiind obligat sa platesc, am continuat si am absolvit cursul. Mai apoi, mi-am dat seama ca sistemul eficient de percepere a taxelor pentru acea scoala valorase mult mai mult sub forma banilor castigati, datorita instructiei mele in domeniul publicitatii pe care o capatasem cu atata reticenta.
Experienta i-a invatat ca oricine are ambitia de a renunta la o parte din timpul sau liber pentru a invata acasa detine calitatile care il pot propulsa intr-un post de conducere.
Exista o anume slabiciune in oameni pentru care nu exista leac. Este vorba de slabiciunea universala a lipsei de ambitie. Oamenii, in special salariatii, care isi programeaza timpul liber, lasandu-si spatiu pentru studiul particular, raman rareori in anonimat. Actiunea lor le faciliteaza ascensiunea, le inlatura obstacolele din cale si ei dobandesc interesul prietenos al celor ce sunt in masura sa le ofere ocazii prielnice.
Metoda studiului particular se potriveste, in primul rand, nevoilor angajatilor care inteleg, dupa absolvirea scolii, ca trebuie sa acumele cunostinte specializate, dar nu dispun de timpul necesar pentru a se intoarce la scoala.
Stuart Austin Wier s-a instruit ca inginer de constructii si a activat in acest domeniu pana cand depresiunea economica i-a limitat piata in asa chip, incat nu mai obtinea salariul pe care il cerea. S-a privit in oglinda si si-a propus sa-si schimbe profesiunea in avocat, s-a intors la facultate si a urmat cursuri speciale prin care s-a pregatit sa fie avocatul unei corporatii. Si-a definitvat instructia, a luat examenul de barou si a inceput de curand sa practice meseria de avocat.
Ca sa aratam clar cum stau lucrurile, si pentru a anticipa ?alibiurile? celor ce vor spune
?Nu m-am putut intoarce la scoala pentru ca aveam o familie de intretinut?, sau ?Sunt prea batran?, voi adauga informatia ca domnul Wier trecuse de 40 de ani si era casatorit cand s-a intors la facultate. In plus, selectand atent cursuri de inalta specializare in colegiile cele mai bine pregatite, pentru a preda subiectele alese de el, domnul Wier a incheiat in doi ani munca pe care, majoritatea studentilor la drept o fac in patru ani. E
profitabil sa stii cum sa apreciezi piata de cunostinte!
Contabilitatea pe roti
Sa analizam un exemplu concret. Un vanzator de bacanie s-a vazut dintr-o data somer.
Cum avusese o experienta in domeniul contabil, a urmat un curs de contabilitate specializat, s-a familiarizat cu cele mai moderne tehnici de lucru si cel mai sofisticat echipament de birou, si-a initiat o afacere pe cont propriu. Luandu-l ca asociat pe bacanul cu care lucrase inainte, a incheiat contracte cu peste o suta de mii de negustori 46
pentru a le tine socotelile, contra unei taxe lunare modice. Ideea lui a fost atat de practica, incat a considerat in curand necesar sa infiinteze un birou mobil intr-un camion ce transporta marfuri usoare, pe care l-a echipat cu aparatura contabila moderna. Acum are o armata de astfel de birouri mobile ?pe roti? si creeaza mereu locuri de munca pentru personali sau asistenti, oferindu-le micilor comercianti servicii contabile de cea mai inalta clasa la un pret neinsemnat.