S-ar putea ca, la inceput, aceste principii sa va para abstracte. Nu lasati ca acest lucru sa va tulbure. Urmati instructiunile indiferent de cat de abstracte sau nepractice vi s-ar parea la inceput. Va sosi incurand vremea cand, daca faceti asa cum ati fost instruit, in cuget si in actiune, un univers de putere complet nou vi se va deschide inaintea ochilor.
De ce va stapaniti destinul
Scepticismul in legatura cu orice idee noua caracterizeaza toate fiintele umane. Dar daca urmati instructiunile enuntate, scepticismul dumneavoastra va fi inlocuit in curand de credinta, care, la randul ei, se va cristaliza in curand in credinta absoluta.
Multi filozofi au afirmat ca oamenii isi stapanesc propriul destin pamantesc dar multi dintre ei nu sunt capabili sa inteleaga de ce il stapanesc. Motivul pentru care omul poate avea controlul statutului sau pamantesc si in special pozitia sa financiara este explicat pe 41
larg in acest capitol. Omul isi poate deveni propriul stapan si poate controla mediul inconjurator, caci detine puterea de a-si influenta propriul subconstient.
Concretizarea transformarii dorintei in bani implica folosirea autosugestiei ca un agent prin care subconstientul poate fi atins si influentat. Celelalte principii sunt simple unelte prin care se aplica autosugestia. Nu uitati acest lucru si, in fiecare clipa, aveti constiinta rolului important pe care principiul autosugestiei il are de jucat in eforturile dumneavoastra de a acumula bani prin metodele descrise in aceasta carte.
Dupa ce ati citit toata cartea, intoarceti-va la acest capitol si urmati, in cuget si in actiune, acest principiu:
Cititi intregul capitolul cu voce tare in fiecare noapte pana cand veti deveni pedeplin convins ca principiul autosugestiei este valabil, ca va indeplini tot ce ii veticere. Pe masura ce cititi, subliniati cu creionul fiecare propozitie care va face oimpresie favorabila.
Respectati cu sfintenie principiul de mai sus, si va va deschide calea catre o totala intelegere si stapanire a principiilor succesului.
NOTA BENE
Posedati un al Saselea Simt ? dar nu aveti nevoie decat de cele 5 simturi obisnuite pentru a controla gandurile ce patrund in subconstient. O data realizat acest lucru, impulsul subconstientului catre prosperitate nu va lasa loc saraciei.
Atunci cand emotiile va vor ajuta sa vedeti si sa simtiti realmente banii in mana, ei vor sosi din directii pe care inainte nici nu le banuiati. Stabiliti-va ca tel o suma fixa, care sa fie suficient de importanta. Stabiliti-va si o limita de timp.
Atunci cand subconstientul va furnizeaza un plan, incepeti imediat sa-l aplicati. Inspiratia este pretioasa si trebuie folosita imediat. Puteti fi invins de lozinca ?Astept momentul potrivit?.
Trei proceduri simple va ajuta sa deveniti stapanul Autosugestiei. Urmati instructiunile cu sfintenie si va veti stapani destinul.
Orice obstacol poarta samanta unui benificiu mai important decat necazul aparent.
42
Pasul 4 catre imbogatire:
CUNOSTINTELE SPECIALIZATE.
Educatia v-o formati singur si puteti afla cunostintele care va conduc incotro vreti sa mergeti. Nu incepeti de la baza cand urmati acest plan simplu.
Exista doua feluri de cunostinte. Unele sunt generale, celelalte specializate. Cunostintele generale, indiferent cat de insemnate in cantitate sau variate ar putea fi ele, nu ne folosesc decat in mica masura in acumularea banilor. Facultatile ce compun marile universitati poseda, in totalitatea lor, practic fiecare forma de cunostinte generale cunoscute civilizatiei. Majoritatea profesorilor au salarii mici. Ei se concentreaza asupra predarii cunostintelor, dar nu si asupra organizarii modului de folosire a cunostintelor.
Cunostintele nu vor atrage bani decat daca sunt organizate si coordonate inteligent, prin planuri de actiune practice, in scopul hotarat de a acumula bani. Lipsa de intelegere a acestui fapt a fost sursa confuziei a milioane de oameni care cred in mod fals ca ?stiinta inseamna putere?. Nici vorba! Cunostintele detin doar o putere potentiala. Ea se converteste in putere numai cand si daca este organizata in planuri precise de actiune, directionate intr-un scop bine stabilit.
Aceasta ?veriga lipsa? in toate sistemele de educatie se poate regasi in neputinta institutiilor educationale de a-si invata studentii cum sa-si organizeze si sa foloseasca cunostintele dupa ce le dobandesc.
Multi oameni fac greseala sa presupuna ca, deoarece Henry Ford avea putine ?clase? nu era un om ?cu educatie?. Cei ce comit aceasta greseala nu inteleg sensul real al verbului
?a educa?. Aceasta deriva din latinescul educo, insemnand a extrage, a scoate, a dezvolta dinspre interior.
Un om educat nu este, neaparat, unul care poseda o abundenta de cunostinte generale sau specializate. Un om educat este unul care si-a dezvoltat atat de mult facultatile mintale incat poate obtine tot ceea ce doreste sau ceva echivalent, fara a incalca drepturile celorlalti.
Suficient de ?ignorant? ca sa faca avere
In timpul primului razboi mondial, un ziar din Chicago a publicat o serie de editoriale in care, printre alte afirmatii, Henry Ford a fost numit ?un pacifist ignorant?. Domnul Ford n-a fost de acord cu aceste afirmatii, si a intentat proces ziarului care il etichetase astfel.
Cand s-a judecat procesul, la tribunal, avocatii ziarului au pledat pentru justificare, si l-au chemat martor pe domnul Ford, in scopul de a-i demonstra ignoranta. Avocatii i-au pus domnului Ford o multime de intrebari, toate menite sa dovedeasca faptul ca desi s-ar putea sa posede cunostinte specializate considerabile din domeniul fabricarii automobilelor, era, de fapt, un ignorant.
Domnul Ford a fost incuiat cu intrebari precum:
?Cine a fost Benedict Arnold?? si ?Cati soldati au trimis britanicii in America pentru reprimarea rebeliunii din 1776?? ca raspuns la ultima intrebare, domnul Ford a replicat: 43
?Nu stiu numarul exact de soldati pe care i-au trimis britanicii aici, dar am auzit ca erau mult mai multi decat
s-au intors acasa?.
In cele din urma, domnul Ford a obosit sa fie bombardat cu astfel de intrebari, si, replicand la o intrebare deosebit de jignitoare, s-a aplecat, si-a indreptat aratatorul catre avocatul care pusese intrebarea si a spus: ?Daca as vrea intr-adevar sa raspund la intrebarea prosteasca pe care
mi-ati adresat-o, ca, de altfel, la oricare alta, permiteti-mi sa va amintesc ca am un sir de butoane electrice pe biroul meu si, apasandu-l pe cel corect, pot apela la oameni ce-mi pot raspunde la orice intrebare pe care vreau sa mi-o lamuresc privind afacerile carora imi dedic majoritatea eforturilor. Acum, puteti fi atat de amabil sa-mi spuneti de ce mi-as imbuiba mintea cu cunostinte generale, doar pentru a fi capabil sa raspund la intrebari, atata vreme cat am in jurul meu oameni care imi pot furniza orice informatii de care am nevoie??
Raspunsul era, cu siguranta, in concordanta cu legile logicii.
Raspunsul l-a lasat fara replica pe avocat. Toti cei aflati in sala de judecata si-au dat seama ca nu era raspunsul unui ignorant, ci al unui om cu educatie. Cine poseda educatie, stie sa obtina cunostinte atunci cand are nevoie de ele, si cum sa organizeze aceste cunostinte in planuri concrete de actiune. Cu ajutorul grupului ?Minti Superioare?, Henry Ford avea la dispozitie toate cunostintele specializate de care avea nevoie spre a deveni unul dintre cei mai bogati oameni din America. Nu era esential sa depoziteze aceste cunostinte in propria sa minte.
Este usor sa dobanditi cunostinta
Inaite de a fi sigur de capacitatea dumneavoastra de a transforma dorinta in echivalentul sau in bani, veti avea nevoie de cunostinte specializate legate de marfa sau serviciile pe care doriti sa le oferiti in schimbul averii. Poate ca veti avea nevoie de mult mai multe cunostinte specializate decat aveti capacitatea sau inclinatia de a obtine si, daca acest lucru este adevarat, va puteti suplini slabiciunea cu ajutorul grupului dumneavoastra
?Minti Superioare?.
Acumularea averilor insemnate necesita putere, iar puterea este dobandita prin cunostinte specializate organizate superior si inteligent si bine directionate, dar aceste cunostinte nu trebuie sa fie neaparat in posesia celui ce acumuleaza averea.