persona
jele cărţii
în dezacord
cu autorul
în dezacord
cu alţi exe
geţi
care (îl ; o) laudă care (îl ; o) critică
9.
analiză impre- din punctul de vedere al sionistă
criticului
din punctul de vedere al cititorului
din punctul de vedere al „opiniei publice"
10. analiza autorului cu referire la operă
fără referire la operă
Cele 10 modele pot fi, la rândul lor, elaborate în 20 de formule stilistice. Apăsând pe clapa galibenă a modelului şi pe cea albă a stilului, ANABEL 1 le coroborează, oferind aproape instantaneu rezultatul cerut. Analiza poate fi făcută
şi combinând după necesitate diferitele modele cu diferite stiluri. Remarcabil e faptul că în cazul în care (ceea ce nu se întâmpla în analizele manuale) două afirmaţii se contrazic, maşina se blochează. Iată mai jos şi cele 20 de stiluri cu eşantionizare orientativă:
1. impersonal — (De curînd a apărut volumul semnat de...)
2. personal — (Am citit deunăzi în tren noul roman semnat de...)
3. elevant — (În real progres faţă de volumele anterioare...)
4. diminuant — (Din păcate nu putem spune...) 5. relevant — (Din noianul de cărţi care apar, romanul...) 6. condescendent — (Deşi nu este o operă care aspiră la premiul Uniunii Scriitorilor...)
7. sancţionat — (Da, de asemenea opere avem nevoie!) 8. coloristic — (...pagini în care simţi briza mării şi blândețea toamnei...)
9. ironic — (Evident, dacă nu apărea nu era nicio pierdere) 10. subtil-ironic — (Ca mai sus, plus „poate numai pentru autor...“)
11. sarcastic — (Quousque tandem abutere... — vezi opere Cicero...)
12. insinuant — (Nimănui nu poate să-i scape ce a urmărit autorul...)
13. persuasiv — (O adevărată desfătare pentru orice iubitor de literatură. îndeosebi tineretul ar trebui...) 14. represiv — (Şi toate acestea cu împrumuturi de la Fondul Literar)
15. obiectiv — (Orice s-ar spune...) 16. coleric — (Gândiți-vă! Dacă o asemenea subproducţie care poluează...)
17. imprecativ — (În lături cu lăturile! La oaseee!) 18. enciclopedic — (...cu ample rezonanţe din TheiUard de Chardin, deşi acuzând „un ma- laise“ â la Marcuse, cu implicări din zona abisală periferică unui Borges...“) 19. apologetic — (...poet, dramaturg, romancier, eseist, bun cunoscător al folclorului african, prieten din copilărie cu primul nostru clasic al genului...)
20. administrativ — (Păcat de hârtie, tovarăşi!)
...După ce m-am minunat văzând la câte se gândise constructorul, după ce mi-am revenit din primele clipe de admiraţie, mi-am dat seama că ANABEL 1 este încă departe de a fi acel aparat perfecţionat la care visam.. Deocamdată
nu era specializat, sau prevăzut cu analizor disjunctiv, pe
genuri şi specii. Gândiți-vă dt de incompatibil ar fi procedeul de analiză a prozei, aplicat poeziei (chiar dacă în practica de până acum se mai foloseşte). Gândiți-vă cât de inapt sau de inept ar fi să aplicăm normele dramaturgiei la analiza unei nuvele ş.a.m.d. Cât despre aspiraţia mea spre puritate şi obiectivitate, aceasta pare să nu intereseze pe proiectantul maşinii. Dar, cine ştie, poate într-un viitor nu prea îndepărtat, vor fabrica şi ANABEL 2, ANABEL 3 şi aşa mai departe. În acest domeniu, ca şi în al navelor interplanetare, generaţiile se succed cu repeziciune.
Până atunci ANABEL 1 a fost lansat în producţie de serie (nu ştiu cât de mică) şi se găseşte la orice librărie, papetărie şi tehnometal (întrebaţi de „aparat critic"). Are căutare, textele elaborate fiind garantate, fără greşeli gramaticale şi lacune de cultură generală (nivel bacalaureat). Se primesc şi comenzi speciale (diferenţa de cost e rezonabilă) pentru suplimentarea unor circuite de nivel universitar. Pe mine nu m-a interesat. Ridicând nivelul argumentelor, scade nivelul polemicii.
Meditaţii...
...la cele mai diferite materii.
Când un autor de probleme îţi dă cinci mere, totdeauna te pune să le împărţi cu cineva.
*
*
Pitagora a inventat tabla înmulţirii pe care o ştie toată
lumea. Să-l fi văzut să inventeze tabla împărţirii!