Depresia poate fi tratată cu succes, dar numai pentru aceasta o persoană trebuie să
meargă la medic. În fața unui neurolog sau psihoterapeut. În același timp, nu există
un regim de tratament standard, deoarece fiecare are propriul motiv, propriul tip de constituție, propriul său caracter. Tratamentul specific va depinde de forma tulburări depresive și de severitatea manifestărilor sale.
Pentru depresia majoră (tulburare depresivă majoră), tratamentul se face de obicei în două sau trei etape. În primul rând, cele mai severe manifestări dureroase sunt eliminate. Această etapă durează 6 până la 12 săptămâni. Apoi, medicamentele sunt luate în ciuda unei stări de sănătate satisfăcătoare, astfel încât boala să nu revină, durează de la 4 la 9 luni. Dacă atacul depresiei a fost pentru prima dată, atunci tratamentul medicamentos se poate termina acolo, dar dacă atacul nu este primul, atunci poate fi necesar un tratament de susținere.
Pentru orice formă de depresie, ajută diferite tipuri de psihoterapie, care sunt selectate individual. Este foarte important să găsiți motivul apatiei și al letargiei care v-au atacat și acest motiv poate fi ascuns sub multe alte motive de „suprafață”. Nu toată lumea va înțelege acest lucru fără un specialist.
În plus, tratamentul depinde de cauza depresiei. De exemplu, dacă este sezonier, asociat cu o lipsă de lumină solară, atunci se folosește fototerapia.
Trebuie avut în vedere faptul că medicamentele antidepresive nu acționează imediat, cel mai adesea efectul apare după 2-3 săptămâni și, uneori, chiar mai mult. Medicamentul și doza sa pentru fiecare pacient sunt determinate individual.
În niciun caz antidepresivele nu trebuie selectate de dvs., fără un medic, deoarece dacă este selectat incorect, administrarea medicamentului poate duce la o agravare a afecțiuni : exacerbarea anxietăți , tendințe suicidare crescute, dezvoltarea retardului psihomotor (letargie, somnolență) ).
Ca metode suplimentare de influență, se utilizează acupunctura, hipnoterapia, musicoterapia, terapia prin artă, aromoterapia, meditația, medicina pe bază de plante, yoga și exerciți le fizice.
Metode de îmbunătățire a stări de spirit
Atitudinea unei persoane este importantă în depășirea unei situați stresante sau depresive. Iată câteva moduri în care puteți face o mare diferență în ceea ce vă
simțiți:
1. Schimbați ceea ce poate fi schimbat și acceptați ca destin ceea ce nu poate fi încă
schimbat. Există astfel de cuvinte înțelepte: „Să mi se trimită liniștea sufletească
pentru a mă putea împăca cu ceea ce nu poate fi schimbat; să mi se trimită puterea, ca să pot schimba ceea ce este posibil; și să existe suficientă înțelepciune pentru a-mi deosebi primul de al doilea ". Într-adevăr, merită să vă pierdeți cumpătul dacă nu schimbă nimic?! Sau poate ar trebui să încercați să gândiți, să nu vă plângeți, să
acționați, să nu vă plângeți și să vă schimbați viața în bine. Dacă până acum ceva nu funcționează și este imposibil să-l schimbi, spune-ți „asta este soarta și lasă-l să fie așa pentru moment, pentru că ar putea fi mai rău”. Dacă situația poate fi corectată, cu atât mai mult, nu fiți nervos, ci gândiți-vă și acționați!
2. Trăiește pentru astăzi și bucură-te de ea. De ce să-ți otrăvim viața din cauza unor evenimente îndepărtate, dacă până la acel moment totul se poate schimba de o mie de ori, dacă mâine cineva dintre noi poate, de exemplu, să cadă în cap cu o cărămidă? Trăiește clipa! Nu este nevoie să faceți planuri roz pentru vi tor, este foarte
îndoielnic că va fi mai bun decât prezentul. Învață să te bucuri în fiecare zi, să faci ceea ce îți place. Uitați de eșecurile din trecut, nu vă mai faceți griji cu privire la vi tor și distrați-vă cel mai mult astăzi. Desigur, toate acestea nu înseamnă că trebuie să
renunți la planificarea rezonabilă a vieți tale. Dar aceasta ar trebui să fie doar o planificare rezonabilă și calmă, nu anxietate sau vise roz.
3. Nu vă ofensați niciodată la soartă și amintiți-vă că totul ar putea fi mult mai rău. Există oameni care sunt mult mai răi. Mulți dintre ei, fără ezitare, și-ar da viața pentru ocazia de a trăi cel puțin o zi mediocru pe care o trăiești.
4. Evitați persoanele neplăcute. Nu vă supărați niciodată comunicând cu oameni , oricare ar fi aceștia. Acceptă persoana așa cum este sau separă-te de ea. Și dacă
trebuie să comunici cu o persoană intolerabilă din necesitate, fi bucuros că nu ești așa. Și, în plus, amintiți-vă că oameni cu un temperament urât, cu argumente constante și bătăi de cap, își distrug repede corpurile și mor devreme. Ai grijă de nervi și zâmbește - victoria va fi în continuare a ta.
5. Evaluează-te și îngrijorează-te mai puțin despre ceea ce cred ceilalți despre tine. Uneori oameni sunt prea îngrijorați de ceea ce cred alți despre ei, iar acest lucru le otrăvește foarte mult viața. Nimeni nu-ți cunoaște punctele forte și punctele slabe mai bine decât tine. Cineva este mai bun decât tine, tu ești mai bun decât cineva; Asta-i viata.
6. Comunicați mai mult cu persoane interesante. Nu fi izolat, vorbește mai des cu oameni interesanți, de succes. Dacă ceva nu merge bine, consultați-i, întrebați cum rezolvă anumite probleme.
7. Planifică-ți viața pentru a nu pierde timpul. Invata sa planifică-ți viața, altfel s-ar putea să simți că viața nu-ți stăpânește controlul și că
mergi în mod stupid cu fluxul. Stabiliți-vă obiective specifice: pentru o săptămână, pentru o jumătate de an, pentru următori cinci ani. Luați în considerare și scrieți modalitățile și metodele de realizare și, fără a pierde timpul, acționați.
Conflicte și stresuri
Există mai multe strategi pentru reducerea stresului și există anumite cazuri în care are sens să le aplicăm.
1. Plecarea (părăsiți zona de stres):
- dacă vedeți că conflictul duce la creșterea sentimentelor negative și este nevoie de timp pentru a lăsa emoți le să se răcească și pentru a reveni la problemă într-o stare mai calmă;
- dacă miezul conflictului nu este foarte important pentru dvs.;
- dacă nu vedeți șanse reale de a rezolva în mod constructiv conflictul într-un mod diferit.
2. Compromis (minimizați stresul):
- dacă aveți drepturi și oportunități egale cu adversarul;
- dacă există riscul de a strica serios relația, insistând excesiv pe cont propriu;
- dacă aveți nevoie de cel puțin câteva avantaje și aveți ceva de oferit în schimb.
3. Rivalitate (îl stresezi pe celălalt):
- poziția ta este mai puternică decât cea a adversarului tău;
- nu vă interesează posibilele consecințe pe termen lung ale conflictului;
- vă aflați într-o situație critică, iar subiectul litigiului este extrem de important pentru dvs.